05.02.2019  |  Lager & distribution

Starship-klon? Amazon klar med gaderobot til pakkelevering

I slutningen af januar lancerede Amazon en ny leveringsservice, Scout, der indtil videre består af seks små gaderobotter, som triller rundt på fortovene i en forstad til Seattle. Ligheden med Starships robotter er slående.

Automation er som bekendt ikke ligefrem ukendt land for Amazon, der gennem adskillige år har arbejdet med at sætte software og robotter til at håndtere både indkøb, sortering og levering af pakker.

Det er på sidstnævnte front, nærmere bestemt den berømte og også for Amazon svære last mile, at selskabets seneste udspil hører til. I Snohomish County i staten Washington, nord for Amazons hjemby Seattle i USA’s nordøstlige hjørne, startede e-handelsgiganten i slutningen af januar et testforløb med seks leveringsrobotter, der skal bringe pakker ud til områdets beboere.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Amazon ruller live tracking af pakker ud i hele USA

Amazon søgte patent på løsningen tilbage i juli 2016 og nu er man altså klar til at føre tjenesten, kalder Scout (’Spejder’) ud i virkeligheden. Konkret skal robotterne være i drift fra mandag til fredag i dagtimerne, hvor de automatisk vil følge deres leveringsruter, indtil videre med en Amazon-ansat af kød og blod ved sin side.

Udbringning med de små køretøjer, der er udviklet til at navigere sikkert uden om diverse forhindringer på vejen, er indledningsvist forbeholdt Amazons Prime-kunder i kvarteret, og fra virksomhedens side ser man frem til at høste erfaringerne fra forsøget, så man på sigt kan gøre sin leveringer endnu mere bæredygtige og bekvemme.

Ved første øjekast ligner de sekshjulede Scout-robotter i den grad de efterhånden velkendte enheder fra delvist danske Starship, der har været på gaderne rundt omkring i nogle år i både USA og Europa, med fleksibilitet og sikkerhed for øje, som selskabet selv siger.

Flere medier har da også lavet sammenligningen, og ZDNet noterer sig, at Startship, med vel over 100.000 testkilometer i bogen, indtil videre er et godt stykke foran den amerikanske mastodont. På den baggrund ser man også frem til et interessant ’sammenstød’ mellem de to parter.

Læs også: Alphabet-firma starter droneleveringsprojekt i Finland i 2019

”Amazon er en formidabel aktør uanset hvilken arena, man vælger at gå ind i, naturligvis, og de er vant til at vinde. Men de er bagud på teknologien på det her område (…). Det virker sandsynligt at automatisk levering bliver tilgængelig (…) før Amazon er klar til at sende sine egne robotter på gaden. Hvis det kommer til at påvirke Amazons leveringsdominans negativt, vil mange se tilbage og undre sig over, hvorfor det tog Bezos og co. så lang tid at få de seks hjul til at rulle”, skriver ZDNet.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere