30.09.2019  |  SCM 4.0

Scania klar med førerløs konceptlastbil uden styrehus

Svenske Scania er klar med konceptlastbilen AXL, der er koncernens første bud på en førerløs lastbil helt uden styrehus. ”Et vigtigt skridt mod fremtiden”, lyder det fra CEO Henrik Henriksson om vognen, der er tiltænkt at operere i miner og på store byggepladser.

Udviklingen af autonome lastbiler tager fart i disse år, men udover Einrides T-pod og Volvos Vera, så ligner de selvkørende vogne fra eksempelvis TuSimple og Starsky eller for den sags skyld Waymo og Tesla stadig normale lastbiler, dvs. med et styrehus med plads til en chauffør forrest.

Læs også: Selvkørende lastbil får debut på svensk landevej

Det er Scania nu klar til at lave om på. Den svenske fabrikant lancerede i sidste uge således konceptlastbilen AXL, der er Scanias bud på et førerløst køretøj i den tunge vægtklasse. Selskabet kalder selv vognen ’endnu en milepæl’ på området, med en modulær opbygning i stil med Scanias konventionelle biler.

”Med Scania AXL-konceptlastbilen tager vi et markant skridt i retning af fremtidens smarte transportsystem, hvor selvkørende køretøjer vil spille en naturlig rolle”, siger Scanias CEO Henrik Henriksson.

”Vi vil fortsætte med at bygge og teste koncepter, der kan demonstrere hvad vi kan med den teknologi, der er tilgængelig i dag”, tilføjer han.

Vigtig indmad
Det autonome koncept stiller store krav til softwaren i et køretøj som AXL, hvor den ’bløde’ indmad således hurtigt bliver vigtigere end selve bilen. Indtil videre er AXL udviklet til at blive styret og overvåget i et kontrolleret miljø som eksempelvis en mine, hvor driften bliver faciliteret af et intelligent logistiksystem, der fortæller køretøjet, hvad det skal gøre.

”Vi har allerede selvkørende lastbiler i drift hos flere kunder, men indtil videre har de haft plads til en sikkerhedschauffør, der kan træde til, hvis det skulle blive nødvendigt. AXL har ikke et styrehus, og det ændrer spillereglerne betydeligt”, siger R&D-chef for Scania, Claes Erixon.

”Udviklingen inden for selvkørende køretøjer har gjort store fremskridt i de sidste par år. Vi har stadig ikke alle svarene, men gennem konceptbiler som AXL indtager vi nye territorier og fortsætter med at lære nyt i høj fart”, fortsætter han.

Læs også: Scania og Volvo vil have elveje i stor skala nu

Når det kommer til fremdriften, er AXL, i modsætning til den fuldt elektriske Vera, drevet af en forbrændingsmotor, som i testforløbet dog bliver fodret med bæredygtigt biobrændstof. Derudover er vognen solidt bygget med henblik på at operere i miner og på store byggepladser.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere