Nyt projekt og 40 millioner skal styrke produktionen med AI og robotter
Danske og europæiske produktionsvirksomheder er under et stigende pres i en verden under konstant forandring. Derfor har industrien brug for hjælp til at blive modstandsdygtige, og det skal ske ved at bruge og udvikle nye digitale løsninger som AI og robotter. Et nyt forsknings– og innovationsprojekt og 40 millioner kroner skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder for dansk produktion.
Industrien har brug for hjælp til at blive modstandsdygtige, og det skal ske ved at bruge og udvikle nye digitale løsninger som AI og robotter. Et nyt forsknings– og innovationsprojekt og 40 millioner kroner skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder for dansk produktion. Foto: MADE
Der blæser nye vinde fra både øst og vest, og derfor er der akut behov for at styrke Produktionsdanmarks rødder. Hvis danske virksomheder skal undgå faldende konkurrenceevne, så kræver det brug af nye teknologier, der sikrer nem omstilling i fabrikkerne og dermed gør industrien langt mere modstandsdygtig mod for eksempel mangel på materiale eller arbejdskraft. Det er målet med et nyt projekt, som Innovationsfonden netop har investeret 40 millioner kroner i.
”Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder. Vi skal op i tempo og længere frem i skoene, hvis vi vil følge med udviklingen og ikke miste salg. Derfor er det helt afgørende, at vi i projektet MADE REACT samler toneangivende aktører fra Produktionsdanmark for at skabe nye, konkrete løsninger på udfordringerne”, siger Nigel Edmondson, MADE’s CEO og bakkes op af Innovationsfondens direktør, Cecilie Brøkner:
”Der er et kæmpe aktuelt behov for at få Europas konkurrenceevne op i gear, og derfor er det afgørende at fastholde fokus på innovation i vores produktionsvirksomheder. MADE har vist sig som en succesfuld platform for innovation, og derfor er vi glade for at investere i MADE REACT, der kan trække på de gode erfaringer og sikre udvikling og anvendelse af innovative løsninger ude i virksomhederne. Det vil være til gavn for både virksomhederne, Danmark og ultimativt Europa”.
Læs også: Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’
Forskningsprojektet MADE REACT vil omdanne industriens udfordringer til muligheder for danske produktionsvirksomheder. Projektet består af fem universiteter, tre GTS’er samt 14 virksomheder, der skal indgå i tværfagligt samarbejde om nye løsninger.
”Vi skal sikre anvendelse af nye digitale løsninger som AI og robotter, og det kræver nye kompetencer. Nye teknologier skal give en helt anden fleksibilitet i dag, hvor mange produktionsvirksomheder fremstiller mange forskellige typer produkter, men i små mængder. Derfor skal det være let og gnidningsfrit at tilpasse produktionen, når uforudsete hændelser som for eksempel blokeringen af Suezkanalen betyder, at materialer ikke kan nå frem”, siger Jesper Hattel, professor ved DTU.
Fleksible løsninger optager også Danfoss Drives:
”Vi glæder os til at udvikle metoder, der kan vise, hvad der kan hjælpe – ikke bare os, men hele Produktionsdanmark med at sikre stabil forretning. Det er en opgave, vi ikke kan løse alene, så der er behov for åbent og tillidsfuldt samarbejde for at nå i mål og stå imod de mange geopolitiske spændinger. Vi håber, at REACT kan give os den fornødne viden og teknologi, så vi kan forme fremtidens bæredygtige, fleksible produktion, så vi er gearet til endnu mere vækst”, siger Brian Svendsen, Head of Global Supply Chain Technology, Platforms & Architecture hos Danfoss Drives.
Kilde: MADE
/ PiB