02.11.2017  |  Lager & distribution

Opsving giver færre tomme lager- og logistikbygninger i Østjylland

Der har ikke været så få tomme lager- og logistikbygninger i Aarhus og det øvrige Østjylland i mere end otte år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Opsving og nethandel har udløst jagt på gode lokaler, vurderer lokal mægler.

I Aarhus og det øvrige Østjylland blev virksomhederne hårdt ramt af finanskrisen, men nu efterspørger de i stor stil lagerhaller, logistikbygninger og produktionslokaler.

Læs også: Efterspørgsel sender lagerleje i vejret

Det fremgår af nye data fra Ejendomstorvet.dk, der er en fælles portal for mæglere og samtidig landets største markedsplads for erhvervslokaler:

”I øjeblikket står kun 3,4 procent af lager- og produktionslokalerne tomme i Østjylland – vi skal helt tilbage til starten af 2009 for at finde lavere tomgang. Der har været fald i tomgangen stort set hvert eneste kvartal siden januar 2015, så fremgangen for de østjyske virksomheder lader til at være ret stabil”, siger Simon Birch Skou, der er adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Efterspørgsel medfører ketchupeffekt
Tilbage i 2007 og 2008 stod kun halvanden procent af lager- og produktionslokalerne tomme i Østjylland. Da finanskrisen ramte, steg tomgangen voldsomt – og da det så værst ud knap tre år senere, var tomgangen for industrilokaler næsten femdoblet til 7,3 procent:

”Udbuddet er mindre end efterspørgslen, og jo tættere vi kommer på Aarhus, desto sværere er det at finde lokaler. Mange virksomheder har et stykke tid haft brug for plads, men har været lidt afventende, og nu ser vi en ketchupeffekt”, siger Mads Thomsen, der er erhvervsrådgiver og specialist i industriejendomme hos Nybolig Erhverv Aarhus, og fortsætter:

”Især mindre industrilokaler på 500-2.500 kvadratmeter er en meget omsættelig vare, og nethandlen har givet rift om velbeliggende, moderne logistikejendomme”.

Uændret lejeniveau trods stigende efterspørgsel
Trods den stigende efterspørgsel på industrilokaler i Østjylland har lejeniveauet ifølge Ejendomstorvet.dk været stort set uændret det seneste år:

”Med finanskrisen i baghovedet har virksomhederne ikke turdet at sætte sig for hårdt i det. Men med det begrænsede udbud er priserne på vej til at stige, og vi har for nylig indgået en tiårig lejekontrakt; så lang tid ville virksomhederne ikke binde sig før”, siger Mads Thomsen.

Læs også: Lagerstyring 4.0 er på vej til et lager i din nærhed

I øjeblikket er der udbudt 314 lejemål inden for lager, logistik og produktion i Østjylland. 75 af dem ligger i Aarhus Kommune, og i Randers er der næsten ligeså mange med i alt 69 lejemål.

I hele landet findes 103,5 millioner kvadratmeter industrilokaler, og heraf ligger 16,2 millioner eller knap en sjettedel i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner.

- EL

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere