DSV og Panalpina er blevet enige
Den danske transportgigant DSV skifter navn og bliver til DSV Panalpina i en sammenlægning, der skaber et af verdens største logistikselskaber med en omsætning på 118 mia. kr. og over 60.000 ansatte i 90 lande. Opkøbssummen lander på 30,5 mia. kr.
Efter længere tids forhandlinger, adskillige bud og afvisninger undervejs er DSV omsider blevet enige om et opkøb af det schweiziske transportselskab Panalpina. I en handel, der beløber sig til 30,5 mia. kr., overtager den danske koncern samtlige aktier i Panalpina, med DSV-aktier som betaling.
Læs også: DSV klar med stærkt regnskab
Det kommende storselskab, som DSV vil foreslå sine aktionærer skal hedde DSV Panalpina for at ’afspejle begge virksomheders lange, rige historie’, som det hedder, vil blive et af verdens største på logistikområdet med en omsætning på 118 mia. kr. og over 60.000 ansatte i 90 lande.
”Vi er glade og stolte og ydmyge. Vi skaber et forenet selskab, der bliver markant stærkere, end de to selskaber har været hver for sig. Det nye DSV Panalpina vil være verdens nummer to på luftfragt og verdens nummer fire på søfragt”, siger CEO Jens Bjørn Andersen til Børsen.
Den samlede opkøbspris svarer til en stykpris på 195,8 schweizerfranc (ca. 1.307 kr.) pr. Panalpina-aktie, noget højere end de 170, som det første tilbud lød på, og de 180 man siden bød ind med. Summen har været nok til at overbevise bl.a. storaktionæren Ernst Göhner Stiftung, der tidligere har sagt nej.
Nyt ansigt i bestyrelsen
Med betaling i DSV-aktier for sin post i Panalpina, bliver Ernst Göhner Stiftung med et slag den største aktionær i DSV med en andel på 11 procent af aktierne i den nye koncern. Af samme årsag har DSV da også anbefalet sine øvrige aktionærer, at en repræsentant for stiftelsen bliver valgt ind i bestyrelsen.
”Det er en god gestus over for de hidtidige ejere af Panalpina at gøre det på denne måde. Panalpina repræsenterer 120 års historie. DSV er som selskab et resultat af en lang række opkøb, og historisk har vi gentagne gange tilegnet os både navne, identitet og kultur fra de selskaber, vi har opkøbt”, siger Jens Bjørn Andersen til Børsen om strategien.
Tilbuddet fra DSV skal formelt godkendes af Panalpinas aktionærer, hvilket dog bør være en ren formalitet. Dels er det bestyrelsens anbefaling, og derudover har buddet allerede opbakning fra repræsentanter, der sidder på sammenlagt knap 70 procent af aktiebeholdningen.
Samtidig oplyser Panalpinas bestyrelsesformand, Peter Ulber, at man har stoppet dialogen med kuwaitiske Agility Group, der tidligere var inde i billedet som mulig partner.
Læs også: DSV dropper Ceva-opkøb efter flere afvisninger
Efter diverse godkendelsesprocesser i løbet af foråret, hvor såvel de resterende aktionærer som de relevante myndigheder skal acceptere handlen, forventer DSV, at transaktionen vil være endeligt gennemført i fjerde kvartal 2019.
-AK