Stregkodens fremtid

Varer skal indeholde flere og flere produktinformationer, og virksomhederne skal reducere omkostninger til at vedligeholde data. Det er udfordringen for fremtidens varemærkning, som et projekt nu gransker dybere.

NGPI arbejder lige nu med en løsning, der går ud på at holde GTIN konstant i en EAN-13 stregkode, men tilføje et produktvariantnummer i en add-on stregkode. Foto: Intermec..

24.10.2014

SCM.dk

”Det kan ikke overraske nogen, at den verden, stregkoden i dag opererer i, har forandret sig betydeligt i forhold til verden for 40 år siden”, fortæller Jane Wulff, GS1 Denmark. Foto: GS1 Denmark..

Stregkoden, som vi kender den i dag, har været en forrygende succes. Alle kender den lille mærkat med de sorte streger, som binder de fysiske varer sammen med it-systemer via skannere, kasseapparater og andet godt.

Det har været en gevaldig løftestang for digitalisering, effektivisering, sporbarhed, lagerstyring og logistik, og den lille mærkat med de sorte streger har banet vejen for markante forbedringer af forsyningskæderne i detailhandlen og alle mulige andre brancher. Nye avancerede teknologier som for eksempel RFID har indtil videre haft meget svært ved at udkonkurrere stregkoden, der i kraft af enkelthed, prisbillighed og nemhed bare bliver ved og ved med at dominere varemærkningen.

”Men stregkoden, som helt præcist hedder EAN-13 stregkoden, kom til verden for mere end 40 år siden, og det kan ikke overraske nogen, at den verden, stregkoden i dag opererer i, har forandret sig betydeligt i forhold til verden for 40 år siden. Meget tyder på, at denne stregkode trods alt er ved at nå sin grænse”, fortæller Jane Wulff fra GS1 Denmark.

Næste generation på vej
Next Generation Product Information (NGPI) hedder projektet, der skal forsøge at løse udfordringen med at finde EAN-stregkodens næste udviklingstrin. Det er lanceret af The Consumer Goods Forum, og deltagerne er førende virksomheder fra branchen og GS1.

Jane Wulff er AIDC Manager i GS1 Denmark og følger projektet tæt: ”I begyndelsen var det kun varenummeret (GTIN), der var brug for i en stregkode, og det er det, som den kendte EAN-13 stregkode er designet til at indeholde. Men i dag har vi behov for langt flere informationer end varenummeret, og EAN-13 stregkoden er derfor utilstrækkelig”.

Læs også: Stregkodeløsning sætter tempo på lageret

Producenter og forhandlere håndterer i dag udfordringen ved hyppige skift af GTIN’et. Men det er dyrt, meget dyrt.

”Det betyder, at mange aktører ikke skifter GTIN så ofte, og det har store negative konsekvenser for datakvaliteten i forsyningskæden. Det problem vil kun blive større i fremtiden, hvor forbrugernes krav til præcise og omfattende informationer stiger, datamængderne stiger og krav til CSR, sporbarhed et cetera stiger”, fortæller Jane Wulff.

Add-on løsning
NGPI arbejder lige nu med en løsning, der går ud på at holde GTIN konstant i en EAN-13 stregkode, men tilføje et produktvariantnummer i en add-on stregkode til at markere mindre produktændringer.

Det vil forebygge brud på forsyningskæden, møde behovet for ekstra informationer gennem add-on koden og holde snor i omkostningerne.

<p>”Her er store muligheder for, at first-movers kan skille sig ud og vinde konkurrencefordele”.</p>

Jane Wulff, AIDC Manager, GS1 Denmark

Langsigtet løsning
Jane Wulff mener personligt, at add-on koden er en udmærket overgangsløsning i en mellemfase. Men det er hendes egen vurdering, at en form for 2D-stregkode, som kan skannes af smartphones, og som kan indeholde langt mere information, vil vinde indpas som en langsigtet løsning.

”Men det er ikke en løsning, der er lige rundt om hjørnet. Det vil kræve meget store investeringer i teknologi og ikke mindst infrastruktur i form af nye skannere til kasseapparater og integration til de bagvedliggende it-systemer, og det vil tage tid. Her er dog store muligheder for, at first-movers kan skille sig ud og vinde konkurrencefordele”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup