Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

Det kan blive rigtig dyrt, hvis ikke man får tilpasset sin prototype til masseproduktion - men mange startups mangler viden på området. Et MADE-projekt viser en løsning på problemet.

O-Robotics har fået sparring fra RD8 på at produktionsmodne deres robot, som kan rense fliser for blandt andet ukrudt, sne og skrald. Foto: O-Robotics

18.12.2024

SCM.dk

De nøje udarbejdede dele til et nyudviklet produkt kommer hjem fra diverse produktioner verden over. Men det viser sig, at de ikke kan samles – og slet ikke i den fart, man har brug for, hvis man skal levere på de mange hårdt tilkæmpede ordrer. Det lyder som et af de største mareridt for en startup.

Uden dybe lommer eller stor produktionsekspertise blandt startuppens ansatte, kan fejl som dårlig håndtering af ”Design For Manufacturing” (DFM) eller ”Design For Assembly” (DFA) virke uoverskuelige at rette op på.

”Jo længere ind i et projekt du kommer, jo dyrere bliver det at lave ting om. Det er gratis at ændre en idé på en serviet, men hvis fejlen først opdages til sidst bliver det dyrt – og det er slet ikke sjovt for en lille startup”, siger Jonas Lerche Schomacker, der er Robust Design Ingeniør i konsulenthuset RD8, som specialiserer sig i optimering af mekaniske designs.

For cirka et år siden hørte stifter af startuppen O-Robotics Alf Olsen et oplæg fra RD8 på et MADE arrangement. Det blev startskuddet til et MADE projekt, hvor O-Robotics har fået sparring fra RD8 på at produktionsmodne deres robot, som kan rense fliser for blandt andet ukrudt, sne og skrald.

I projektet blev O-robotics robotfliserenser analyseret i RD8’s digitale platform, RD8.ai. Her uploades en CAD-model af design konceptet, hvorefter man kan lave et utal af digitale test for at sikre sig, at det kan præstere ens til trods for variationer i produktionen, brugscenarier og miljø.

”Det er en ekseptionel case, fordi O-robotics ikke har fagspecialister på området og er i en så tidlig fase af produktmodenhed. Vi arbejder oftest med veletablerede virksomheder, som har et væsentligt mere modent udgangspunkt. Vi kan derfor bruge dette projekts input til at forbedre vores digitale værktøj – og til at udvide vores kundeportefølje til startups og scaleups”, siger Jonas Lerche Schomacker.

I projektet blev O-robotics robot løbende testet og analyseret i RD8’s digitale platform. Fra tidligt i konceptfasen til prototype.

”Al analyse er med henblik på at gøre fremstillingen af produktet nemmere – altså Design for Assembly og Design for Manufacturing. Det er hele grundlaget”, fortæller Jonas Lerche Schomacker.

”Det er ret vigtigt, for ellers kan man stå med en superfin prototype og pludselig opdage, den slet ikke kan produceres i tusindvis. Det vil betyde man skal starte forfra i sit design”, siger Alf Olsen fra O-Robotics og tilføjer: ”Vi havde aldrig haft råd til de her test uden MADE – vi er ikke engang tæt på at have penge til det selv”.

Mange timers digitale analyser og diskussioner mundede ud i en lang række justeringer på fliserenserrobotten – blandt andet godstykkelser på forskellige dele, tætninger, slipvinkler og motorophæng.

”Derudover har vi lært om Robust Design og Design For Assembly: At lægge de rette tolerancer ind, så alt ikke behøves at blive skruet sammen med mikrometer præcision”, siger Alf Olsen.

Uden sparringen i MADE projektet ville han have tyet til YouTube, hvilket havde været markant mindre målrettet og ifølge ham selv, havde det taget minimum 10 gange så lang tid. Dertil havde fliserenserrobotten nok ikke undgået at skulle igennem flere design iterationer.
“Vi sparer en eller to design iterationer, så det svarer nok til 500.000 kroner”, siger stifter af O-Robotics Alf Olsen.

Udover modning af produktet har O-Robotics fået hjælp af RD8 til at udarbejde en konkret liste over processer og krav, som produktet skal leve op til for nemt at kunne blive produceret. Det er som sagt ikke kun O-Robotics, som går fra projektet med bedre kort på hånden.

RD8 ser muligheder i at hjælpe flere startups og har brugt MADE-projektet som indspark til et nyt ”Easy-to-Use” initiativ, som også har modtaget en Innobooster (funding til udviklingsprojekter fra Innovationsfonden). Målet er at udvikle deres digitale platform, så også ufaglærte kan høste ”lavthængende, men vigtige frugter”, når de designer et produkt til produktion.

Udover at få afprøvet deres værktøj af en startup kan RD8 også bruge MADE projektet til inspiration og salg: 
”Vi har fået lov til at bruge O-Robotics casen til at vise andre, hvordan vores værktøj bruges. Normalt kan vi ikke vise de produkter, vi arbejder med”, siger Jonas Lerche Schomacker.

O-Robotics vil nu arbejde videre med resultaterne fra projektet.
”Vi fortsætter med at udvikle prototypen, men de store linjer er lagt fast. Vi er på et niveau af små detaljer nu”, siger Alf Olsen.

Og det er vigtigt – for ifølge Alf Olsen står kunderne i kø. Blandt andre skal nogle af Danmarks største forlystelsesparker, zoologiske haver, museer og kommuner til at teste prototypen i 2025. Samtidig er O-Robotics også i fuld gang med at udvide deres viden om produktion ved at deltage i startupprogrammet Future Manufacturers, som MADE, DI Produktion og Industriens Fond står bag.

Læs også: 2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

Et program RD8 i øvrigt også deltager i som såkaldt ”Community Allies”, hvilket især indebærer vidensdeling med startups i programmet.

”Vi skal lære mere om produktion i Future Manufacturers. Vi har ikke al viden in-house, og det kan være rigtig dyrt at tage de forkerte beslutninger. Det er sindssygt vigtigt at tage de rigtige valg og vide, hvad man taler om, når man får dele produceret ude – vi har som startup slet ikke råd til egen produktion endnu”, siger Alf Olsen.

Kilde: MADE

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup