Skibsfragt

Lager & distribution

På trods af forbud indeholder mange skibe stadig asbest

Siden 2011 har nybyggede skibe ikke måtte indeholde mineralet asbest, hvis støv er forbundet med luftvejssygdomme samt en række kræftformer. Men på 65 procent af skibe i dag, finder man stadig stoffet, som blev hyppigt brugt til byggeri og isolation.

Sourcing

Fundamental kulturændring er under opsejling i søfartsindustrien

Stærkere forhold til kunderne og langsigtede kontrakter skal udgøre grundstenen hos Mærsks fremover. Opgøret med de gamle dynamikker mellem rederier og shippere er mere end en ny forretningsmodel. Det har potentiale til at ændre hele kulturen i skibsfragtsindustrien, hvis flere hopper med på vognen.

Planlægning

Følg din skibsfragt skridt for skridt gennem nyt samarbejde

Et nyt partnerskab mellem GateHouse Maritime og Satlock skal øge gennemsigtigheden ved skibsfragt og give speditører mere præcis data omkring godset rejse og ankomsttider.

Branchenyt

Mens Esbjerg knapt undgår nedgang, vokser Aabenraa Havn

2020 har været et svært år. Brexit og en verdensomspændende epedemi fik udsigterne i erhvervslivet til at se dunkle ud. Men Esbjerg Havn har til trods formået næsten at holde godsomsætningen fra 2019. I Aabenraa nøjes man ikke med kun lige at klare den: Her er der godt 20 procent fremgang i forhold til 2019.

Branchenyt

Historisk stort containertab vokser sig endnu større

Skibet One Apus var i slutningen af november så uheldig at tabe næsten 2000 containere i Stillehavet under en storm. Samtidig var de så heldige, at skibet hverken forliste eller blev beskadiget. Det gør det til det historisk største containertab uden skader på skibet.

Innovation

Scandlines installerer rotorsejl på hybridfærge

Scandlines investerer i rotorsejlteknologi, der udnytter vinden til fremdrift og reducerer CO2-udledningen. "Virksomheden sætter nye standarder", lyder rosen fra den tyske miljøorganisation NABU.

Strategi & ledelse

AI-assistent bliver nøgle til at nå klimamål for Stena Line

Hos svenske Stena Line er man på forkant med sine CO2-reduktioner. Derfor ønsker rederiet nu at mindske sine emissioner med 30 procent inden 2030. Her bliver en AI-assistent ombord på skibene central sammen med investeringer i alternative brændsler og modernisering af rederiets flåden.

Lager & distribution

Containertab kan udvikle PTSD blandt søfolk

De sidste tre måneder har lasten revet sig løs fra et containerskib, samt containere er gået tabt hele seks gange. Risikoen for fysisk fare er stor for søfolkene, men nu råber en gruppe vagt i gevær om de psykiske konsekvenser, de voldsomme hændelser også kan have.

Sourcing

Priserne på kontraktskibsfragt stiger – og falder ikke ned igen lige foreløbig

Usikkerhed på spotmarkedet får speditører til at tilvælge kontraktfragt i højere grad. Det gør de i håbet om at være sikre på pladser ombord på containerskibene. Det får kontraktpriserne til at skyde i vejret, og de falder formentlig ikke ned igen før næste år.

Lager & distribution

Søfolk bliver stadig nægtet landgang til fare for deres helbred

Det bliver kaldt en humanitær krise: Hundredvis af søfolk i arbejde på verdens fragtskibe er siden coronakrisens begyndelse blevet nægtet landgang rundt omkring i verden. Det har holdt dem fra at komme hjem til den ferie, de har ret til ifølge deres kontrakter efter mere end 10 måneder til søs. Det kan have konsekvenser for både søfolkenes mentale og fysiske helbred, mener rederier.

Strategi & ledelse

Opråb: Indtænk erhvervshavne i den grønne omstilling!

Aalborg Portland og Danske Havne mener, at de gavnlige effekter ved skibsfragt overses, når emnet falder på grøn omstilling. Resultatet er, at erhvervshavne negligeres rundt om i landet. Det kan koste Danmark dyrt i CO2-udledninger.

Innovation

Autonomt 'sejlskib uden sejl' skal fragte biler over Atlanten

Et fuldt autonomt sejlskib, uden sejl vel at mærke, skal fungere som klimavenligt fragtfartøj for personbiler over Atlanterhavet. Det er norske Lade A/S, der står bag det nye design kaldet Vindskip, som kan reducere brændstofudgifterne med op til 60 procent.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere