18.01.2022  |  Branchenyt

Nyt samarbejde skal skabe nye grønne løsninger i den maritime sektor

Roskilde Universitet skal over de næste tre år udvikle nye innovative løsninger mellem virksomheder og studerende, der kan bidrage til at gøre den maritime sektor mere bæredygtig.

Bedre lastning af skibene, mere miljøvenlige brændstoffer og effektiv ruteplanlægning. Grøn omstilling er et hovedfokus i den maritime branche i disse år. Nu skal der skabes nye relationer, som kan kaste konkrete og brugbare idéer af sig.

I et nyt samarbejde skal Roskilde Universitet, Erhvervshus Sjælland og brancheorganisationen for den maritime industri, Danske Maritime, samarbejde om at skabe nye løsninger, der skal gøre den maritime sektor mere bæredygtig. Samarbejdet er kommet i stand med støtte fra Den Danske Maritime Fond.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

"Det er en fantastisk mulighed for, at dygtige studerende kan bruge deres viden om teknologi og bæredygtighed til at hjælpe maritime virksomheder - samtidig med, at de får bedre indsigt i en af Danmarks vigtigste industrier", siger lektor Line Reinhardt, leder af Center for Maritim og Marin Forskning på Roskilde Universitet.

Læs også: Ny teknologi skal udvikle Det Blå Danmark

Ifølge Line Reinhardt er der mange muligheder for at gøre den maritime sektor mere grøn.

"Selv arbejder jeg med at energieffektivisere ved brug af operationsanalyse og planlægningsværktøjer, som kan planlægge lastning af skibe, så de ligger bedre i vandet, og planlægning af sejlads, så man sænker hastigheden til en mere energieffektiv hastighed", siger hun. 

De studerende på Roskilde Universitet har igennem innovative laboratorier og nyskabende teknologiprojekter adgang til mange faciliteter, der kan hjælpe industrien i at udtænke grønne løsninger.

Hackathons, case competition og speed dating mellem virksomheder og studerende skal sikre et aktivt partnerskab, som skal fortsætte i semesterprojekter og senere innovationsmodning i Roskilde Universitets Open Entrepreneurship Lab.

På jagt efter nye talenter

Brancheorganisationen Danske Maritime vil bidrage til projektet med viden, og administrerende direktør Jenny Braat ser gode muligheder i det nye samarbejde - blandt andet i forhold til FNs verdensmål for bæredygtig udvikling:

"Den danske maritime industri er blandt verdens dygtigste, men vi har altid brug for nye talenter, som har lyst til at arbejde målrettet med at gøre en forskel. Hos os kan man føre verdensmålene ud i livet gennem konkrete løsninger, og jeg håber, at det nye samarbejde vil kaste en masse spændende idéer af sig, og at de studerende samtidig får øget deres maritime forståelse og interesse", siger Jenny Braat.

Også Erhvervshus Sjælland vil involvere sig aktivt i det nye samarbejde. Projektleder i Erhvervshus Sjælland Morten Pristed ser frem til samarbejdet.

Læs også: Opråb: Indtænk erhvervshavne i den grønne omstilling!

"Det maritime erhverv i Danmark er i en rivende grøn udvikling, og et større samspil mellem maritim uddannelse, teknologi og erhverv vil kun drive den udvikling videre - og i Erhvervshuset vil vi rigtig gerne spille en aktiv rolle i forhold til vores regionale maritime virksomheder", siger Morten Pristed.

Planen er, at der i løbet af de tre år vil blive skabt en solid grobund for vækst inden for det maritime område i Region Sjælland, og at det treårige projekt også bidrager til at udvikle et stærkt fundament for flere maritime aktiviteter på RUC.  

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere