3 måder fragtkaos forandrer den globale produktion

Handelskrige og coronaudbrud har ledt til noget af et fragtkaos præget af manglende kapacitet og eksploderende priser. Det får internationale virksomheder til at omlægge deres produktion og forsyningskæder. Særligt tre tendenser breder sig.

"Virksomheder begynder at spørge sig selv. "”Kan vi tillade os at være så afhængige af en eller få leverandører i Kina?” Svaret er nej", forklarer Jens Bjørn Andersen, CEO i DSV. Foto: maximuz14/123RF.

16.08.2021

SCM.dk

Globale virksomheder har fået sig et rap over nallerne det sidste år, hvor coronanedlukninger og en manglende kapacitet på fragtskibe har ledt til øgede transportpriser og et decideret fragtkaos.

”De stigende fragtrater og kapacitetsproblemer skubber på en bevægelse, som allerede var i gang, nemlig at virksomheder forsøger at regionalisere deres forsyningskæder”, siger Stig Jessen, partner i konsulenthuset Valcon, til FINANS.

Dermed beskriver han den første af de tre forandringer, der finder sted i den globale produktion i disse år. For i takt med at fragtmarkedet er blevet mere kaotisk og usikkert, beslutter flere globale virksomheder at minimere deres risici ved at flytte produktionen tættere på hjem:

Læs også: Værdisæt og fragtpriser får dansk producent til at trække sin produktion hjem fra Kina

”Det, der driver det, er risikoovervejelser i forhold til leveringssikkerhed, så man ikke risikerer, at hele produktionen bryder sammen, fordi en fabrik for eksempel lukker på grund af covid-19. En anden overvejelse handler om bæredygtighed både i forhold til klima og socialt ansvar, for det er måske ikke længere gangbart at få det hele produceret og leveret fra en fabrikshal i Kina. Og så handler det om at reducere fragtomkostninger og også at få adgang til arbejdskraft og talentmasse i de regioner, hvor den findes”, uddyber Stig Jessen.

I regionaliseringen ligger også den anden trend: at hente produktionen in-house. Det er amerikanske Mattel et eksempel på. Allerede i forbindelse med den amerikansk-kinesiske handelskrig valgte legetøjskoncernen selv at stå for en større del af produktionen af de mest populære linjer som Barbie og Hotweels. Det har vist sig at være en heldig beslutning, som i den grad har været til gavn for Mattel det seneste år, hvor fragtmarkedet er blevet mere ustabilt.

Mindre afhængig af Kina

Centralt i Mattels omlægning af sin produktion, har været at blive mindre afhængig af Kina. Samtidig har virksomheden ikke kun fokuseret på at trække produktionen hjem, men også sprede den ud blandt flere leverandører for på den måde at være mindre udsatte i tilfælde af manglende fragtkapacitet.

”Vi har evnen til at udnytte ressourcer og mobilisere ressourcer, hvor vi har brug for dem ved hurtigt at kunne genstarte fabrikker. Og i kraft af vores geografiske spredning af produktionen har vi været været i stand til at minimere effekten (af fragtkaoset, red)”, forklarede Ynon Kreiz, topchefen i Mattel, ved en telekonference i juli måned.

Læs også: Luftfragt: Kapaciteten forsvinder hurtigere end efterspørgslen

Samme billede tegner sig hos transportfirmaet DSV Panalpina, som oplever, at virksomhederne begynder at handle på deres risikovurderinger.

”Virksomhederne begyndte at blive lidt bekymrede og sagde: ”Kan vi tillade os at være så afhængige af en eller få leverandører i Kina?”, forklarer Jens Bjørn Andersen, der er adm. direktør i DSV. Svaret var nej.

”Derfor har man nu spredt leverandørerne ud over flere områder”, afslutter han.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online