Luftfragt: Kapaciteten forsvinder hurtigere end efterspørgslen

De stillestående passagerfly er et kæmpeproblem for den internationale luftfragt. Nye tal fra IATA viser, at belly-kapaciteten forsvandt hurtigere end efterspørgslen i april. Organisationen opfordrer på den baggrund regeringer verden over til at lette på branchens vilkår.

Luftfragten er presset på grund af de mange, stillestående passagerfly, viser IATA's tal..

08.06.2020

SCM.dk

Ligesom det er tilfældet for stribevis af andre industrier, er coronakrisen gået hårdt ud over det globale marked for luftfragt, som vi ofte har omtalt her på SCM.dk. Nu er den internationale luftfartsorganisation IATA så klar til at sætte friske tal på tingenes tilstand.

Læs også: Amazon Air på vej mod 200 fly

Data fra april 2020 viser således, at efterspørgslen faldt med 27,7 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Alligevel var der ikke plads nok blandt selskaberne til at håndtere behovet, med de stillestående passagerfly (passagertrafikken faldt med voldsomme 94,3 procent i april ift. 2019) og den deraf manglende belly-kapacitet som den helt store udfordring.

Den globale kapacitet mål i tilgængelig godstonkilometer (ACTK), skrumpede således med 42 procent i april i år i forhold til samme måned i 2019. Internationalt var der 75 procent mindre belly-plads til rådighed i perioden sammenlignet med 2019, hvilket 15 procent øget kapacitet i dedikerede fragtfly ikke for alvor kunne opveje.

Derudover er som bekendt en hel del flyselskaber, der er begyndt at fylde de ellers tomme passagerfly med gods, hvilket ligeledes trækker i den rigtige retning. Men alt i alt er situationen ikke desto mindre alvorlig, lyder det fra IATA’s topchef, Alexandre de Juniac.

Brug for mere fleksibilitet
”Der er en kritisk flaskehals i luftfragten. Efterspørgslen faldt med 27,7 [i april], men kapaciteten dalede med 42 procent på grund af skarpe nedskæringer i passagerflyvninger, der også fragter gods. Det rammer de globale forsyningskæder med længere transittider og højere omkostninger”, siger han, og kommer med en klar opfordring:

”Regeringer skal fortsætte med at sørge for, at vitale forsyningslinjer forblive åbne og effektive. Selvom mange har reageret hurtigt og afklaret for at understøtte godstransporten, så er der mange restriktioner – specielt i Afrika og Latinamerika – der forhindrer industrien i at være fleksible i deres brug af fly til at imødekomme kravene fra pandemien og verdensøkonomien”, forklarer Alexandre de Juniac.

Læs også: SAS Cargo-direktør: Flyfragt skal sikre krisetidens livsvigtige forsyninger

Konkret peger IATA, der repræsenterer 290 flyselskaber, på forsinkelser med at få driftstilladelser godkendt, blokerede grænser og mangelfuld infrastruktur på landjorden omkring lufthavnene som forhindringer i lande i Afrika og Latinamerika. Derfor opfordrer organisationen de enkelte nationale regeringer til at:

  • Få fart på godkendelser til godshåndtering
  • Løfte tempoet i fortoldning af akutte medicinske forsyninger
  • Sikrer at der er passende bemanding på plads i den landbaserede infrastruktur til godstransport.

Regionalt oplevede Europa i april et volumenfald i internationale forsendelser på 33,8 procent. Tilbagegangen var dog mindre på den store rute mellem Europa og Asien på grund af en del trafik med beskyttelsesudstyr (PPE).

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Coronavirus

Det globale udbrud af coronavirus præger lige nu klodens forsyningskæder i takt med at ellers åbne samfund lukkes ned, samtidig med at behovet for at transportere varer - herunder livsvigtige forsyninger til eksempelvis hospitaler - er større end nogensinde. I dette fokus samler SCM.dk de mange artikler, vi og vores partnere skriver om emnet.

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

12.11.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online