06.04.2018  |  Innovation

Verdens første autonome shippingvirksomhed på vej

To norske selskaber, Wilhelmsen og Kongsberg, indgår samarbejde for at tage næste skridt mod en autonom skibsfart. Det nye selskab Massterly skal tilbyde en komplet værdikæde for autonom shipping, fra design og styringssystem til operationel drift af fartøjerne.

Som de første i verden opretter to norske virksomheder Wilhelmsen og Kongsberg Gruppen en ny virksomhed for autonom shipping under navnet Massterly. Selskabet skal gavne den maritime sektor på flere områder.

Læs også: Verdens første autonome containerskib bliver testet 

”Med Massterly tager vi næste skridt i udviklingen af autonom shipping ved at etablere infrastruktur og servicetilbud til at udvikle og drive skibene, samt avancerede løsninger forbundet med søfart. Selskabet vil reducere omkostningerne i alle aspekter og gælde for alle virksomheder, der har et transportbehov”, siger adm. direktør for Wilhelmsen, Thomas Wilhelmsen.

Fra landbaserede kontrolcentre vil selskabet overvåge og drifte autonome fartøjer, som sejler i Norge og internationalt.

Fjernstyrede skibe er fremtiden 
Med tilsammen 360 års erfaring, vil Massterly benytte sig af Kongsberg Gruppens teknologiske kompetencer og løsninger og Wilhelmsens erfaringer fra logistik og maritime operationer. Norges position som en førende søfartsnation skaber ifølge virksomhederne mulighed for at udvikle næste generation af det maritime personale.

”Autonomi og fjernstyrede operationer er en vigtig udvikling for den maritime industri. Norge har indtaget en førerposition, noget som har været muligt som følge af et tæt samarbejde mellem den norske maritime sektor og de norske myndigheder”, siger adm. direktør for Kongsberg Gruppen, Geir Håøy.

De seneste år har været en rivende udvikling, hvor virksomheden har oplevet en stigende efterspørgsel fra kunder over hele verden. Når autonom shipping bliver en realitet, vil det nye Massterly være afgørende for at digitalisere infrastruktur og operationer, mener Geir Håøy.

Det første autonome skib
I maj 2017 blev skibet Yara Birkeland annonceret. Skibet bliver det første autonome, fuldt elektriske containerskib, som i løbet af 2020 skal være fuldstændig autonom og sejle mellem Yaras norske produktionsfaciliteter på Herøya og havnene Bevik og Larvik. Massterly skal levere og operere autonome skibe som Yara Birkeland. 

”Lige nu er vi helt i starten af denne udvikling, men vi ser og tror, at det vil være et betydeligt marked for denne type tjenester i nær fremtid. Først og fremmest er det de korte shipping ture, der vil bruge autonome skibe”, siger Thomas Wilhelmsen.

Det indebærer desuden en øget konkurrencekraft til at flytte transport fra vejen til vandet, mener han.

”Massterly vil tilbyde miljøvenlig transport med nul eller særdeles lavt udslip. For Norge som en maritim nation, vil det have stor betydning for at nå de fælles verdensmål om bæredygtig udvikling”, siger Thomas Wilhelmsen.

Læs også: FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål 

Det nye selskab vil have kontor på Lysaker i det vestlige Oslo fra juli 2018.

-JJK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere