FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål
Større investeringer i grønnere og mere bæredygtige transportsystemer er essentielt for at understøtte den økonomiske og sociale udvikling, der skal til for at FNs mål om bæredygtig udvikling kan nås. Det fastslår en ny rapport.
I fredags fik FNs generalsekretær Ban Ki-moon leveret en rapport fra sin egen højniveaugruppe af rådgivere inden for bæredygtig transport. Under titlen Mobilizing Sustainable Transport for Development slår rapporten fast, at netop en bæredygtig udvikling inden for den globale transportsektor er et helt afgørende element i bestræbels erne på at nå de 17 SDG-mål for verdens udvikling, som organisationen selv fastlagde sidste år, ligesom der er enorme finansielle besparelser i sigte.
Læs også: Forskergruppe i bæredygtig transport nedlægges på DTU
Rapporten kommer med 10 anbefalinger til, hvordan regeringer, virksomheder og civilsamfundet bør omdirigere ressourcer til transportsektoren for at fremme en bæredygtig udvikling. Anbefalingerne relaterer sig til både politik, teknologi, strategi og finansiering, baseret på ekspertpanelets egne erfaringer.
Ifølge rapportens overordnede regnestykke, kan et transformerende skifte til bæredygtig transport realiseres via årlige investeringer for 2 billioner dollars (godt 13.500 mia. kr.) på verdensplan, hvilket er nogenlunde på niveau med det nuværende billede.
Det skal ses i lyset af, at disse investeringer ifølge eksperterne kan føre til ikke alene brændstofbesparelser og lavere omkostninger, mindre trængsel og reduceret luftforurening, men også besparelser på op til $70 billioner (omkring 47.500 mia. kr.) frem mod 2050.
Ægte partnerskab nødvendigt
Derudover vurderer rapporten, at et skifte til bæredygtig gods- og passagertransport, der inkluderer integrerede havneterminaler, velplanlagte lufthavne og harmoniserede standarder og reguleringer for effektive grænsekrydsninger, kan få det globale BNP til at vokse med $2,6 billioner (knap 17.700 mia. kr.).
Bæredygtig transport understøtter inkluderende vækst, jobskabelse, fattigdomsreduktion, adgang til markeder, empowerment af kvinder og bedre forhold for personer med handicap og andre sårbare grupper. Det er også essentielt i vores indsats for at bekæmpe klimaforandringerne, reducere luftforureningen og forbedre vejsikkerheden, siger Ban Ki-moon i rapportens forord.
De seneste tal viser, at transportsektoren er ansvarlig for ca. 23 procent af den energirelaterede drivhusgasudledning og 3,5 mio. for tidlige dødsfald pga. luftforurening om året. Derudover bliver over 1,2 mio. mennesker hvert år dræbt i trafikken, hvilket kombineret med de store mængder gods, herunder mad, der årligt går til spilde i sektoren, alt sammen koster verdenssamfundet enorme summer.
Læs også: Transportgigant efterspørger bæredygtige løsninger
Transport kan skabe fremskridt i ordets bredeste forstand, forbedre livskvaliteten for alle samtidig med at man beskytter miljøet og bekæmper klimaforandringerne. Vi har brug for dristig innovation og et ægte partnerskab mellem regeringer, civilsamfundet og den private sektor for at det kan lykkes, siger CEO for Volvo og co-chair for højniveaugruppen, Martin Lundstedt.
-AK