Vær klar til de digitale fænomener

Digitaliseringen påvirker virksomheder på tværs af brancher i stor stil. IFS brugte, i selskab med bl.a. Gartner, flere sessioner på emnet på sidste uges verdenskongres. Det gælder om at have øjnene åbne for at se mulighederne.

Interaktionen mellem mennesket og den kunstige intelligens byder på enorme muligheder og mange udfordringer, som en lang række aktører arbejder intenst med..

09.05.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

”Digital er et fænomen. Det er ikke bare noget du er, det er noget gør hele tiden. Udviklingen giver os nogle helt andre muligheder end vi har haft før på en lang række områder; flere end hvad nogen reelt kan overskue. Derfor er det afgørende at man holder øjnene åbne og er klar til at prøve både sig selv og teknologien ad”.

Sådan sagde managing vice president og researchchef for analysevirksomheden Gartner, Daryl C. Plummer, da han i sidste uge var blandt hovedtalerne ved softwarevirksomheden IFS’ verdenskonference, IFS World Conference, i Atlanta, som SCM.dk ligeledes var en del af.

Foran et talstærkt publikum i konferencens main hall adresserede Daryl Plummer det ’kulturskifte’, som de digitale fremskridt repræsenterer, og hvordan virksomheder i alle brancher og størrelser bør forholde sig til dem for ikke at tabe terræn på et presset verdensmarked.

”Alle de mange teknologier, der er på vej frem – kunstig intelligens, automatisering, machine learning, Internet of Things osv. – har hver især potentialet til at vende også din industri på hovedet inden for en kort årrække. Den disruption er på vej, og hvis man ikke kan se den, så overser man noget! Så disrupt dig selv inden andre gør”, var den klare besked fra Daryl Plummer.

Han pegede på ’syv digitale kæmper’, som virksomheder, der på forskellig vis satser hårdt på at holde sig i frontlinjen på teknologislagmarken, som han formulerede det. Fire amerikanske mastodonter – Amazon, Apple, Facebook og Google – og tre kinesiske sværvægtere – Alibaba, Tencent og Baidu – er aktører, der er værd at følge på ikke alt for lang afstand, pointerede Daryl Plummer.

Kunstig intelligens til hverdagen og fremtiden
En af de teknologier, IFS arbejder indgående med, er kunstig intelligens. Chefen for selskabets udviklingslaboratorium Labs, Bas de Vos, som SCM.dk også har talt med 1 til 1, brugte en session på at berette om potentialet i netop AI og hvordan man arbejder med konceptet.

”AI er et redskab, der kan anvendes til at forbedre en lang række processer, men man skal have et mål med det. Vi ser kunstig intelligens som midlet til det mål, ikke et mål i sig selv. Derfor vil vi heller ikke erstatte mennesker med AI, men derimod frigøre dem til at fokusere på de ting, de er gode til, og som en computer ikke kan”, forklarede han.

Disrupt dig selv inden andre gør

Daryl Plummer, Gartner

På den baggrund bruger hans afdeling – og adskillige andre i IFS’ 1000 mand store R&D-division – en del kræfter på arbejdet med interaktionen mellem menneske og maskine. Ikke mindst stemmestyring, sådan som også flere af de førnævnte digitale kæmper udvikler på, er et område med potentiale.

”Speech only-interaktion er svært at få på plads, og det giver nogle helt nye udfordringer, men de chatbots, der er på vej frem, understøttet af fx machine learning, og indtil videre kan håndtere simpel dialog, vil rykke sig markant i de kommende år”, sagde de Vos og fremhævede en af de brancher, der kan få glæde af de talende tjenester.

”For transportindustrien er der store gevinster at hente i udnyttelsen af kunstig intelligens via chatbotter i det daglige. En vognmand kan optimere ruter for sine chauffører, forhandle priser, indgå aftaler og bestille varer i et helt andet flow og meget hurtigere og mere intuitivt end i dag”, sagde han.

Bas de Vos på scenen i Atlanta for at fortælle om IFS' arbejde med kunstig intelligens. Foto: Anders Kampmann.

Derudover kan den kunstige intelligens også bruges til at se ind i fremtiden – så godt som det nu er muligt. Predictive maintenance og forecasting er ikke nye felter i sig selv, men som så mange andre områder kan disse gøres langt mere præcise med kunstig intelligens i baghånden.

”Med udgangspunkt i eksisterende data kan vi med AI forudse eksempelvis et specifikt varebehov for en kommende periode meget nøjagtigt og planlægge indkøb og lagerstørrelser derefter. Ligeledes kan vi forvente potentielle nedbrud eller fejl i maskiner eller produktionsanlæg og sørge for, at de bliver set efter inden problemet opstår, hvilket sparer tid og ressourcer for alle parter”, forklarede Bas de Vos.

Læs også: IBM og DHL: Kunstig intelligens vil ændre logistikbranchen

En af de virksomheder, der gør netop det, er finske Anticimex, der er blandt verdens største aktører indenfor skadedyrsbekæmpelse. SCM.dk mødte selskabets direktør, Jussi Ylinen, i Atlanta, og hans beretning vil være at finde her på sitet inden længe.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: IFS World Conference

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online