”Missionen er den samme, opgaverne er nye”

Der er stadig plads til at fejle i IFS Labs, hvor det lille team helst ikke skal vokse så meget, så man mister ’startup-følelsen’, fortæller laboratoriets chef, Bas de Vos, da SCM.dk møder ham i Atlanta.

Bas de Vos på scenen på årets konference for at præsentere IFS Labs' arbejde. Foto: Anders Kampmann.

04.05.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Der er sket en del på teknologifronten siden SCM.dk sidst snakkede med Bas de Vos. Det var på IFS’ verdenskongres i Göteborg i efteråret 2016. Dengang var hollænderen chef for selskabets udviklingslaboratorium IFS Labs, og det er han stadig – med nye emner på tapetet, men den samme overordnede mission.

”Min egen rolle har ikke ændret sig, og det har min afdelings mission sådan set heller ikke. Vores grundlæggende formål er at tage os tid til at se på og efterprøve de nye teknologier, der er på vej frem, og vurdere om de kan skabe værdi for IFS og vores kunder, og i så fald hvordan”, forklarer de Vos.

Her er den ’license to fail’, han talte om i 2016, et centralt element. Ofte kommer man nemlig til at løbe panden mod en mur i jagten på den næste high-tech-løsning. Det afgørende er således at tage den lærdom, der er at hente i at fejle, og bruge den konstruktivt til at komme videre.

Det har man eksempelvis gjort i arbejdet med den nye brugerflade Aurena, som er omdrejningspunktet i IFS Applications 10, der blev lanceret i starten af årets konference. Aurena, herunder den stemmestyrede AurenaBot, er et af Labs’ brainchilds, som Bas de Vos beskriver det, og det har taget tid og en del mure at nå frem til.

”Vi startede udviklingen af Aurena allerede i 2014, hvor NLP (Natural Language Processing) var på vej frem og vi tænkte ’hmm, det må vi kunne bruge’. Men teknologien var ikke rigtig moden, og vi fik taget nogle forkerte designvalg undervejs”, forklarer han og fortsætter:

”Det førte til, at vi dræbte projektet i et halvt års tid, inden vi så tog det op igen i begyndelsen af 2016. Her startede vi reelt fra scratch rent udviklingsmæssigt, men selvfølgelig med udgangspunkt i de erfaringer, vi havde gjort os tidligere. Derfra fik vi så stablet det produkt på benene, som vi nu har præsenteret for omverdenen”.

Begrænset team skal hindre disruption udefra
Den fremgangsmåde er også betinget af, at Labs’ er en forholdsvis lille enhed – ca. 15 mand – med ganske frie hænder til at eksperimentere og tage ’skæve’ projekter ind. På samme måde arbejder man heller ikke som sådan med deadlines, udover verdenskonferencerne, der med 1½ års mellemrum dukker op som mulighed for at vise nogle ting frem.

Fra Legogravemaskinen kommer de 'råvarer', som de små, autonome lastbiler derefter leverer til produktionen af müslibarer i IFS Labs' demonstration af teknologiens muligheder. Foto: Anders Kampmann.

”Vi vil gerne holde fast i den her ’startup-følelse’, som jeg synes præger vores arbejde, og som gør, at vi kan skifte retning og stable nye projekter på benene relativt hurtigt. Op til dette års konference kom en af mine folk for et par måneder siden og sagde, at han gerne ville lave noget med autonome køretøjer for at vise deres effekt på forsyningskæderne, og det førte så til den demonstration, vi har med her”, siger de Vos.

Kort fortalt omfatter projektet en müslibarfabrik og hvordan den kan holdes kørende, både med råvarer, afhentning af produkter og levering af reservedele, når det er nødvendigt. En håndfuld autonome minilastbiler triller rundt langs opmærkede ruter, og bliver efter behov tildelt forskellige opgaver af et AI-styret program, der hele tiden optimerer deres position, ruter og formål.

Eksperimentet afspejler ifølge Bas de Vos meget godt den form for ’frihed under ansvar’, som Labs’ fungerer under, og som giver enheden en speciel position i IFS’ maskineri. Selvom de 12-15 mand ikke fylder meget i en organisation med næsten 4000 ansatte, så har man ret specifik målsætning.

Læs også: IBM og DHL: Kunstig intelligens vil ændre logistikbranchen

”På sigt kan du godt sige at vores formål, i hvert fald til dels, er at sørge for, at IFS ikke bliver disruptet udefra. Så vil vi, sammen med resten af R&D selvfølgelig, hellere se til at det sker indefra. Det gør vi så ved at holde øje med den teknologiske udvikling, og selvom det er umuligt at overskue det hele, så prøver vi at tage alt det ind, vi tror kan gøre en forskel. Også selvom det ikke altid fører til noget”, slutter Bas de Vos.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: IFS World Conference

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup