07.07.2017  |  Strategi & ledelse

Unilever topper igen Gartners Supply Chain Top 25

Researchvirksomheden Gartner er klar med årets udgave af sin rangering af verdens bedste forsyningskæder, og Unilever topper for andet år i træk. Ekspert kalder Apples placering i Masters-kategori for overvurderet.

For 13. gang publicerede research- og konsulentvirksomheden Gartner for nylig sin årlige Supply Chain Top 25, der endnu en gang pinpointer de førende supply chains verden over, fremhæver deres best practices og rangerer dem ud fra to hovedkomponenter: overordnet performance og potentiale.

Læs også: Unilever ny SCM-verdensmester

Ud fra de kriterier indtager levnedsmiddelgiganten Unilever for andet år i træk førstepladsen på listen, efterfulgt af McDonalds, Inditex, Cisco og svenske H&M, som lukker top-5. Kun to virksomheder på listen er nye i forhold til sidste år; Nokia (nr. 15), som er tilbage efter syv års fravær, og øl-, vin- og spiritusfabrikanten Diageo (23), der er med for første gang.

Research vice president hos Gartner, Stan Aronow, peger på en “… imponerende gruppe af ledere med nye erfaringer at dele”, samtidig med, at de er udfordret på nogle nye områder sammenlignet med tidligere år.

”På trods af nogle flotte præstationer, så står dagens supply chain-ledere overfor et meget anderledes forretningsmiljø end for bare 12 måneder siden. En generel trend i retning af protektionisme, eksemplificeret ved Brexit og den aktuelle politik fra den nye amerikanske regering, har fået nogle virksomheder til at tage andre valg omkring deres forsyningsnetværk i forventning og nye handelsaftaler. Der vil være behov for fortsatte investeringer i innovative supply chain-løsninger for at håndtere denne udvikling”, siger han.

Overvurderede Apple, Adidas fortjener mere
I 2015 inkluderede Gartner den såkaldte Masters-kategori, der ”… anerkender vedvarende lederskab over 10 år” i sin undersøgelse. Ny i denne kategori i år er mastodonten Amazon, der som bekendt er yderst aktive, når det kommer til nytænkning omkring salg, distribution, levering, warehousing osv.

En af de virksomheder, Amazon dermed gør selskab i Masters-kategorien, er Apple, som Gartner fremhæver ”… bliver ved med at forbedre og innovere såvel deres løsninger som produktionsmetoder”, og for at ”arbejde aktivt med teknologien omkring førerløse køretøjer og eksperimentere med augmented reality (AR)”.

Professor i Strategy and Supply Chain Management hos IMD, og fast blogger på SCM.dk, Carlos Cordón, er imidlertid knap så imponeret af den amerikanske forbrugerelektronikmastodont.

”De er kvalificerede som master, men jeg mener at de er overvurderede. På grund af deres vækst og profit bliver de logisk betragtet som gode til alt. Men det er det min kollega Phil Rosenzweig kalder “glorie-effekten”. Apple står overfor et dilemma ved at holde alt meget hemmeligt for at skabe den her WOW-effekt, når de lancerer et nyt produkt. Det går mod behovet for koordination, kommunikation og transparens i forsyningskæden. Det er et dilemma, der gør, at deres supply chain ikke er den bedste”, siger han til SCM.dk.

I den modsatte grøft peger han på det tyske sportstøjsbrand Adidas som en af de virksomheder, der ikke får den anerkendelse, de fortjener.

”De gør er fremragende stykke arbejde, og jeg forventer, at de inden for meget kort tid vil være at finde i toppen af listen. De er undervurderede”, siger Carlos Cordon.

Læs også: De digitale ledere performer bedst

Overordnet peger Gartner på tre tendenser, som virksomhederne på listen excellerer i og udnytter til at adskille dem yderligere fra deres konkurrenter:

  • Digitalisering af forsyningskæden
    Et massivt skifte inden for de sidste par år, hvor de ledende virksomheder ser muligheder for både at understøtte deres eksisterende produkter og reducere time-to-market for de nye. Områder som IoT, cloud og machine learning er blandt de mest disruptive og betydningsfulde teknologier.
  • Adaptive organisationer og evner
    En virksomheds evne til at omstille sig hører direkte sammen med digitaliseringen. De førende selskaber har omstillingsparate forsyningskæder, der er uafhængige af fremtidens svingende efterspørgsel og eksempelvis opbygget med det, Stan Aronow kalder "plug-and-play"-segmenter, der nemt kan flyttes rundt.
  • Udviklingen af sunde økosystemer
    Topvirksomhederne er klar over, at succes i deres forsyningskæder afhænger af, at de kritiske økosystemer, der omgiver dem, er sunde og raske. Det gælder bl.a. det menneskelige aspekt i form af forholdet til leverandører, partnere, ansatte og kunder, ligesom etiske indkøb og miljømæssig bæredygtighed er vigtige prioriteter.

Virksomhederne på Gartners rangering kommer fra en bruttoliste komponeret ud fra en kombination af Fortune Global 500 og Forbes Global 2000. For at bevare ranglisten på et ”håndterbart niveau”, har Gartner desuden sat en indtægtsgrænse på 12 mia. dollars (knap 80 mia. kr.).

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere