Toldkrig gør forsyningskæder dyrere og dårligere
Usikkerhed er gift for effektive forsyningskæder. Den lektie er blevet hugget i granit af de mange kriser de seneste år. Den aktuelle toldkrig gør kun ondt værre. Usikkerheden skaber ineffektivitet, selvom de aldrig træder i kraft, fordi virksomhederne er pisket til at gribe til risikomindskende tiltag. Resultatet er dyrere og dårligere forsyningskæder. Men måske dukker der også nye muligheder op.
En elastisk forsyningskædeevne, der kan udvide eller reducere forsyninger som reaktion på geopolitiske risici, giver forsyningskædeorganisationer større fleksibilitet og effektivitet end at operere fra et enkelt geopolitisk blokområde. Foto: 123rf.com.
Usikkerhed er gift for effektive forsyningskæder. Den lektie er blevet hugget i granit af de mange kriser og geopolitiske udsving de seneste år. Hvad enten det er forårsaget af opstabling af containere i havnene på grund af strejker, omlægning af handelsruter for at undgå konfliktzoner eller nogle af de andre udfordringer, har vi set et nyt niveau af uforudsigelighed kastet ind i de nøje udformede globale forsyningskæder. Nogle af disse udfordringer er uundgåelige, som naturkatastrofer, men andre er et direkte resultat af handlinger, der er foretaget i navnet af at fremme økonomisk vitalitet og sikkerhed for strategiske industrier – eller for at tilgodese nationale interesser.
I løbet af de seneste uger har Trump-administrationen som bekendt truet med og også annonceret en bred vifte af nye og ekstremt høje toldsatser over for stort alle verdens lande — og når du læser denne artikel, vil situationen muligvis være helt forandret igen. Disse dramatiske og pludselige skift skaber ineffektivitet, selvom de aldrig træder i kraft. Det gør de, fordi virksomhederne er tvunget til at tage risikomindskende foranstaltninger, såsom at købe ekstra produkter og materialer eller forhandle med alternative leverandører af varer.
Det er konklusionen på studier foretaget af Florida Atlantic University og fire andre amerikanske universiteter.
”De seneste bekendtgørelser om toldsatser, selvom de blev bredt udsendt, har haft betydelige effekter på de globale forsyningskæder ved højere materialeomkostninger og administrativ kompleksitet,” fortæller Steven Carnovale, Ph.D., lektor i forsyningskædestyring ved FAU's College of Business. ”De forøgede omkostninger ved at drive forretning, kombineret med aftagende efterspørgsel og mindre udnyttelse af lagerfaciliteter i den forbrugerorienterede del af forsyningskæden, kunne flytte nålen i retning af en recession”.
Krisemanualen er blevet det nye normale
Mikkel Stavnsbo, der er administrerende direktør for SAP Danmark, skriver i kommentaren ’Global usikkerhed forandrer forsyningskæderne permanent’ i Finans den 17. marts 2025: ”Varierende støtteordninger og skatteregler fra land til land, 70 forskellige CO2-afgiftsregimer og 1850 ESG-relaterede skattebegunstigelser på verdensplan er en del af et broget globalt billede, når man skal spille sammen med kunder, partnere, og leverandører i internationale forsyningskæder. Financial Times skrev for nylig på lederplads, at multinationale virksomheder skal støve pandemiens krisemanual af på grund af Trump-æraens usikkerhed, fordi virksomheder skal tænke, mens de er i fuldt løb. Ganske enig, men vi kan denne gang slet ikke tillade os at lægge manualen til side igen og størkne i en ny normal. Vi kan med sikkerhed forudsige fremtidig uforudsigelighed, og det vil ændre forsyningskæder og samhandel mere permanent end pandemien”.
Behov for transparens i realtid
Han argumenterer i kommentaren for, at et væsentlig svar på den nye form for ledelse af forsyningskæden i ekstremt uforudsigelige tider er stærkere transparens i værdikæderne. Det er ikke overraskende al den stund, at SAP netop lever af at levere digital gennemsigtighed på tværs af virksomheder og værdikæder. Det er svært at finde kilder inden for professionel SCM, der er uenig med ham. Han supplerer:
”I en efterhånden fjern fortid gjorde klare omkostningshensyn Kina til store dele af verdens fabrik, men nu er offshoring for længst afløst af nearshoring og friendshoring. Den problematiske transatlantiske relation medfører nu, at vi ikke kan arbejde efter entydige trends i forsyningskæder.
Når uforudsigelighed er det eneste, vi kan forudsige med sikkerhed, må vi i stedet bygge et setup, som er fleksibelt nok til hurtige reaktioner. Vi får brug for transparens i realtid, og for hvert valg vi træffer, må vi sikre fuldgyldige alternativer og dermed ledelsesmæssigt manøvrerum”.
Muligheder i risici
Risikostyring bliver et meget centralt værktøj i supply chain lederens værktøjskasse. Det mener analysehuset Gartner og mange andre med dem.
Undersøgelsesdata fra Gartner viser, at organisationer har forskellige opfattelser af de udfordringer, supply chain risici medfører – og at nogle har fundet muligheder midt i de geopolitiske spændinger. Ifølge Gartners undersøgelse blev 40 procent af forsyningskæder påvirket af nylige geopolitiske risici, hvilket medførte, at deres Perfect Order Fulfillment-præstation lå under forventningerne. Men undersøgelsen viser også, at 45 procent opfyldte deres præstationsforventninger, og at 15 procent endda overgik dem trods de geopolitiske begivenheder.
Læs også: Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder
Den naturlige reaktion på at afbøde geopolitisk risiko er at operere inden for ’tillidsgrænser’, som er geografiske områder, der betragtes som sikre for forretningsdrift. IMF har for eksempel beregnet, at efter Ruslands invasion af Ukraine faldt handel og udenlandske direkte investeringer (FDI) mellem en USA-orienteret blok og en Kina-orienteret blok med henholdsvis cirka 12 procent og 20 procent. Disse mønstre gælder også, når USA og Kina udelukkes fra analysen.
Det er let at fokusere på en sikker, isoleret tilgang, hvor operationerne holdes inden for en enkelt blok. Denne tilgang kan dog begrænse vækstmuligheder, da det ikke altid vil være muligt at opretholde adgang til globale markeder og samtidig levere varer fra én blok.
Geopolitiske risici kræver elasticitet
Ifølge Gartner skal Chief Supply Chain Officers (CSCOs) proaktivt omfavne en geopolitisk elastisk forsyningskædestrategi for at understøtte deres organisationers vækstmål.
En elastisk forsyningskædeevne, der kan udvide eller reducere forsyninger som reaktion på geopolitiske risici, giver forsyningskædeorganisationer større fleksibilitet og effektivitet end at operere fra et enkelt geopolitisk blokområde.
Læs også: Det globale fragtmarked har kurs mod ballade
"Den naturlige reaktion på de seneste geopolitiske spændinger har været at operere inden for 'tillidsgrænser,' som er geografiske områder, der anses for komfortable for forretningsdrift", siger Pierfrancesco Manenti, VP-analytiker i Gartners Supply Chain-praksis.
"Der er dog en risiko for, at disse strategier går for langt, da det ikke er muligt at opretholde adgang til globale markeder og deres vækstmuligheder ved kun at operere inden for én geopolitisk blok. I stedet bør CSCO’er omfavne en mere fleksibel tilgang, der afspejler de flydende geopolitiske risici og positionerer forsyningskæden til nye muligheder for vækst", tilføjer Manenti.
Gartner anbefaler, at CSCO’er overvejer en strategi, der er fleksibel nok til at forfølge vækst på trods af nuværende og fremtidige geopolitiske udfordringer, snarere end at forsøge at beskytte deres forsyningskæder permanent mod disse risici.