02.01.2018  |  Sourcing

TCO blev en stor sourcing-succes, da kunden turde overlade kontrollen

En mere strategisk styring af forsyningskæden og sourcing-opgaven har været en god investering for industrivirksomheden VEAB Heat Tech AB. Det har bidraget til at øge virksomhedens konkurrencedygtighed, og det vil i stigende grad blive et konkurrenceparameter blandt industrivirksomheder, vurderer både Solar og VEAB.

Med implementeringen af et nyt lagerkoncept fra sourcing- og servicevirksomheden Solar har VEAB Heat Tech formået at øge konkurrencedygtigheden og nedbringe totalomkostningerne, TCO, signifikant. VEAB Heat Tech er markedsleder i Europa på varmeløsninger for ventilationssystemer.

Læs også: Disruption vedkommer alle – også dig

At slippe kontrollen med eget lager og lade Solar overtage ordrehåndteringen er en udfordring for de fleste virksomheder. Således også for VEAB. De første uger blev lagersaldoen overvåget manuelt, men man mærkede hurtigt, at Solars Smart Inventory-koncept fungerede som planlagt.

”Vi har samarbejdet med Solar i næsten 30 år, og vi behøver ikke bruge tid på at overvåge ordrehåndteringen fra en så pålidelig leverandør. Vores samarbejde bygger på tillid, og i stedet for at overvåge hinanden løser vi sammen det, som eventuelt går galt”, siger Lars M. Nilsson, indkøbschef i VEAB Heat Tech AB.

Det manuelle ordresystem findes stadig, så ekstra bestillinger kan fortsat laves, hvis behovet opstår.

”Hver dag gentages en række opgaver, som vi nu har automatiseret ved teknisk at koble vores system op med Solar og i stedet lade dem styre vores lager”, tilføjer Lars M. Nilsson.

Solars tilgang baserer sig på TCO – Total Cost of Ownership – som er en betragtning af de samlede udgifter ved at anskaffe sig en vare eller ydelse gennem hele dennes levetid, herunder indkøb, installation, energiforbrug og lagerstyring.

Resultater med TCO
Det, at VEAB stolede på Solar og gav slip på den daglige lagerkontrol, viste sig at være en god forretning.

Projektet blev indledt i september 2016, og efter tre måneder viste en sammenligning af lagerværdien for de indlagte varer et fald i lageromkostningerne på cirka 15 pct.

Solars Smart Inventory indebærer, at VEAB ikke længere laver saldoberegninger af lagerniveauerne. I stedet bliver der dagligt sendt saldofiler til Solar, som bearbejder og ordner dem automatisk ved behov.

”Denne slags integrerede it-løsninger for intelligent lagerstyring, som VEAB har, fungerer rigtig godt for industrivirksomheder. Systemet er fleksibelt og kan anvendes til alle typer virksomheder, da kundesaldoen kan findes gennem fx en app eller håndscanner”, siger Malin Lindgren, Customer Logistics Manager i Solar.

Læs også: Ikea vil designe logistik til fremtiden

Solars TCO-tilgang har sparet VEAB både tid og penge. Et mere systematisk ordresystem betyder, at VEAB har mindsket antallet af ordrer med cirka 40 procent og antallet af leverancer med godt 30 procent, da der nu er faste leveringsdage i ugen. Den ekstra tid, der bliver frigjort, kan medarbejderne nu bruge på mere værdiskabende processer. Og idet lagerværdien er faldet, har VEAB fået frigjort kapital, som kan bruges til nye investeringer.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere