Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden
Trods fortsat global usikkerhed ser erhvervsledere verden over positivt på udviklingen i 2025. Det smitter af på investeringsvilligheden i et år, hvor særligt vestlige virksomheder øger supply chain-investeringerne med udpræget fokus på friend-shoring – udbygning af forsyningskæder i venligtsindede lande. Det viser en dugfrisk rapport fra Capgemini Research Institute.
To tredjedele af de 2.500 erhvervslederne i rapporten svarer, at produktion og leverancer fra venligtsindede lande er centralt i deres strategi i 2025. En stigning fra 45 procent i 2024. Ifølge Maria Søndergaard, direktør for industrikunder i Capgemini Danmark, handler det for mange om at reducere afhængigheden af Kina.. Foto: Capgemini
Tendensen til, at virksomheder investerer i at styrke deres forsyningskæde i ”venligtsindede” dele af verden, forsætter ufortrødent i 2025. Således viser Capgeminis nye investeringsrapport for 2025, at investeringer i at nedbringe risici i forsyningskæden via friend-shoring står øverst på investeringslisten hos mange virksomheder. To tredjedele af de 2.500 erhvervslederne i rapporten svarer, at produktion og leverancer fra venligtsindede lande er centralt i deres strategi i 2025. En stigning fra 45 procent i 2024.
Ifølge Maria Søndergaard, direktør for industrikunder i Capgemini Danmark, handler det for mange om at reducere afhængigheden af Kina. Således angiver 64 procent af erhvervslederne i rapporten direkte, at investeringer i venligtsindede lande skal nedbringe forsyningsrisici relateret til Kina. Samtidig svarer et stort flertal, at de vil reducere sårbarheder i forsyningskæden via øgede investeringer i emerging markets.
“Vores seneste rapport, der udkommer for tredje år i træk, viser en markant fremgang i andelen af virksomheder, der forventer at øge investeringerne i supply chain – fra 48 procent i 2024 til 63 procent i 2025. Rapporten viser samtidig, at de øgede investeringer især vil gå til at styrke forsyningssikkerheden. Her spiller friend-shoring en væsentlig rolle hos virksomheder i Vesten, Japan og Australien, forklarer hun.
Begrebet friend-shoring dækker over, at særligt vestlige virksomheder i stigende grad flytter kritiske faciliteter, for eksempel produktion, lagre og logistikcentre, til lande/regioner som Indien, Thailand, Vietnam, Mexico og Afrika.
”Samtidig ser vi også i årets rapport, at virksomhederne forventer at skrue op for investeringer i teknologiunderstøttelse af supply chain. Blandt andet i form af AI, GenAI og IoT-løsninger, der skal bidrage til at løfte effektiviteten via for eksempel øget automatisering samt realtimeanalyser og -overvågning af de stadig mere komplekse forsyningskæder”, forklarer Maria Søndergaard.
Læs også: Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent
På et mere generelt niveau viser Capgeminis 2025-rapport, at troen på vækst er stigende i virksomhederne. Dermed fortsætter den tendens, som den årlige rapport har vist siden 2023. I år forventer 62 procent af erhvervslederne at se ind i vækst. I 2024 gjaldt det for 56 procent, mens 42 procent forventede vækst tilbage i 2023.
Men der er også faktorer, der truer den relativt høje optimisme. Ikke mindst truslen om handelsbarrierer og forstyrrelser af den globale samhandel rangerer højt over erhvervsledernes bekymringer i 2025. Samlet set svarer syv ud af 10 (69 procent), at de ser stigende toldsatser og handelshindringer som en trussel i år. I Danmark er bekymringen marginalt lavere (66 procent), mens kinesiske og japanske erhvervsledere er mest bekymrede over udsigten til politiske tiltag, der vil begrænse samhandlen i verden (henholdsvis 82 og 84 procent).
Kilde: Capgemini
/ PiB