07.12.2010  |  Sourcing

Store omkostninger skader leverandørsamarbejde

Globalisering. For store industrivirksomheder er omkostningerne fortsat den vigtigste faktor, når de vælger...

Globalisering. For store industrivirksomheder er omkostningerne fortsat den vigtigste faktor, når de vælger leverandører og optimerer globale forsyningskæder. I en ny undersøgelse fra KPMG peger mange dog på, at dette i de seneste år har skadet forholdet til leverandørerne. Til gengæld har mange fået en bedre forståelse for risici, og det peger mod udviklingen af nye, værdiskabende relationer.
Undersøgelsen Global Manufacturing Outlook er gennemført blandt ca. 200 erhvervsledere fra nogle af verdens førende industrivirksomheder for at afdække, hvordan den økonomiske krise og usikkerhed i markederne har påvirket virksomhedernes værdikæde og leverandørrelationer.
Omkostningerne vejer tungest blandt de 66 procent af virksomhederne, når de vælger leverandører, men samtidig anfører 63 procent, at de er enige i, at der er behov for støre fokus på ikke-finansielle faktorer. 38 procent mener, at et ensidigt fokus på omkostningerne har skadet forholdet til leverandører.
”For mange virksomheder har det været nødvendigt at reducere omkostningerne og foretage justeringer, men det er bekymrende, at næsten 40 procent af virksomhederne peger på, at dette fokus har skadet forholdet til leverandører og samarbejdspartnere”, siger Henrik Kronborg Iversen, som er direktør i revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG.
”Undersøgelsen peger dog også på, at vi nu vil se, at en række virksomheder anlægger et mere strategisk sigte”, tilføjer han.
53 procent af virksomhederne forventer at indgå mere langvarige kontrakter med færre leverandører. Omkostninger er stadig en væsentlig faktor, men over halvdelen af virksomhederne planlægger et tættere samarbejde med leverandører om produktudvikling, research og omkostningsreduktion. Samtidig bliver andre forhold som risikostyring, fleksibilitet, og leveringssikkerhed vigtigere i forsyningskæden. - PJ

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere