Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse
Globale kriser, nedbrud i it-systemer, mangel på medicin og andre forstyrrelser i vores forsyningskæder. Aldrig har det været vigtigere, at danske myndigheder tager forsyningssikkerhed alvorligt. Derfor kommer Styrelsen for Forsyningssikkerhed nu med konkrete anbefalinger til, hvordan myndighederne kan stå endnu stærkere til den næste krise.
Hovedfokus er på forberedelse. Altså at myndighederne er velforberedte, inden en krise skulle ramme. Det kræver, at man har styr på de vigtigste ressourcer, sårbarheder og har en solid plan for, hvordan man både kan stå stærkt til hverdag og i en krise.
Vigtige ressourcer kan altså være alt lige fra vand, el og varme, til mikrochips, IT-systemer, standere til biometri, medicin, kanyler, værnemidler eller fødevarer. Det myndigheden skal have styr på for at kunne løfte sit sektoransvar.
Anbefalingerne er udviklet på baggrund af samtaler om best-practice og med inputs fra flere statslige myndigheder, førende forskere inden for forsyningssikkerhed samt flere store og mellemstore virksomheder i den private sektor.
Derudover har styrelsen draget erfaringer af rådgivningsforløb med blandt andet Kriminalforsorgen, Udlændingestyrelsen og Fødevarestyrelsen. 83 procent af danske virksomheder og myndigheder ønsker at styrke deres forsyningssikkerhed. Det viser en stor undersøgelse som Styrelsen for Forsyningssikkerhed præsenterede for nyligt.
Fungerende direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Henrik F. Brodersen siger:
”Forsyningssikkerhed er aktuelt, vigtigt og relevant for offentlige myndigheder. Det er en ny virkelighed, som man må og skal forholde sig til. Vi har allerede rådgivet flere myndigheder lige fra fængsler til Fødevarestyrelsen, men vi vil gerne hjælpe endnu flere. Derfor arbejder vi også målrettet på at nå ud til endnu flere statslige myndigheder, så vi kan hjælpe dem til en stærkere forsyningssikkerhed. Og til de som tænker, at det ikke gælder dem, kan jeg bare sige: Det er relevant – også for jer”.
Læs også: Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1
Anbefalingerne er generelle og kan tjene som inspiration. Hver myndighed og sektor vil have forskellige behov og udfordringer alt efter forskellig lovgivning eller hvor afhængige de er af den private sektor.
Kilde: Styrelsen for Forsyningssikkerhed
/ PiB