’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed
I år er det Randers Kommune, der løb med sejren og titlen ’Verdens Bedste Indkøber 2024’. Randers Kommune har formået at prioritere bæredygtighed - selv i en tid, hvor pris ofte vægtes højere. Kommunen har arbejdet med enkle og konkrete løsninger, der fremmer bæredygtighed på flere områder.
Det batter for kloden, hvis virksomheder og offentlige organisationer indkøber mere bæredygtigt. Både på den grønne og sociale bundlinje. Hver eneste dag købes der ind for enorme summer, lige fra kaffe og papir til solceller, fødevarer og biler. Indkøb, der direkte påvirker klima, miljø og arbejderne i de lande, hvor varerne produceres. Alene den offentlige sektor køber ind for cirka 450 milliarder kroner om året, bare i Danmark.
Prisen sætter fokus på bæredygtige indkøb, og hvert år hædres en virksomhed eller organisation, der gennem deres indkøb har bidraget særligt til ét eller flere Verdensmål. Årets vinder, Randers Kommune, fremhæves for den ambitiøse indsats med en ny fødevareaftale, hvor bæredygtighed har været i centrum. Kommunen har målrettet arbejdet med at fremme cirkulær økonomi og ansvarlige indkøb gennem ambitiøse valg i fødevaresortimentet, markedsdialog om bæredygtighed og indarbejdelse af konkrete bæredygtighedsmål i evalueringskriterierne.
Gennem en ambitiøs dialog med leverandører har Randers Kommune stillet høje krav i udbud og sat fokus på bæredygtige løsninger. Kommunen har formået at tænke på tværs af produktkategorier og services og har arbejdet målrettet med forskellige strategier, der kan fremme cirkulær økonomi og ansvarligt forbrug.
Strategien har blandt andet omfattet brugen af nudging til at påvirke indkøbsvaner i en mere bæredygtig retning. For eksempel har Randers Kommune indført specifikke krav til fødevarekøb, hvor mindre bæredygtige produkter som buræg, turbokyllinger, soja og palmeolie er blevet udfaset, og der fokuseres mere på køb af bæredygtigt fiskeri. Køkkenpersonalet rapporterer, at de nu får bedre støtte til at lave lækker, økologisk og bæredygtig mad.
Kommunen har også haft fokus på at reducere drivhusgasudledninger og øge andelen af el-drevet transport. Flyfragtede fødevarer er helt fjernet fra sortimentet, og alle varer leveres nu med ellastbiler til kommunens institutioner. Ved at inkludere bæredygtighedsmål som en del af evalueringskriterierne for udbud, har de skabt stærke incitamenter for leverandører og demonstreret, hvordan dialog om mål og muligheder kan drive konkrete resultater.
Læs også: Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation
Juryen fremhævede især de konkrete og lettilgængelige simple tiltag, som andre kommuner nemt kan implementere. Randers Kommune har dermed ikke blot sat en høj standard for egne indkøb, men også åbnet døren for at inspirere andre indkøbere og skabe skalerbare positive effekter.
"Vi er utroligt stolte! Det har krævet hårdt arbejde og en minutiøs gennemgang af tusindvis af varelinjer for at leve op til de ambitiøse klimamål i byrådets klimaplan. At balancere bæredygtighed, klimamål og økonomisk ansvarlighed har ikke været en let opgave. Det har krævet nytænkning, dedikation og en vilje til at finde løsninger. Men vi kunne aldrig have opnået dette uden den stærke opbakning fra vores fantastiske kollegaer i hele Randers Kommune”, siger Peter Lund Neumann, Chef for Udbud, Indkøb og Kørsel, i Randers Kommune og fortsætter:
”Denne pris er en hyldest til deres indsats og et bevis på, at vi sammen kan gøre kommunens ambitiøse klimamål til virkelighed. At modtage en sådan anerkendelse giver os blod på tanden til at fortsætte arbejdet. Lad os tænke stort, handle bæredygtigt og inspirere hinanden til at skabe en bedre fremtid”.
Kilde: Etisk Handel Danmark
/ PiB