25.06.2019  |  Strategi & ledelse

Kreditbureau: Shippingbranchens konsolideringsbølge ebber ud

Den globale containershippingsektor bevæger sig i retning af vertikal integration og logistik, og væk fra opkøb og konsolideringer, påvirket af mindre vækst og digital disruption, vurderer det amerikanske kreditbureau Fitch Ratings.

Konsolideringsbølgen i den globale containershippingindustri er ved at nå til vejs ende. I stedet fokuserer branchens aktører mere på vertikal integration ved at bevæge sig i retning af logistik og væk fra opkøb og storhandler.

Læs også: DFDS køber tyrkisk shippingselskab

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lyder en frisk vurdering fra det amerikanske kreditbureau Fitch Ratings, der peger på, at de seks største containerrederier på verdensplan, med A.P. Møller-Maersk i spidsen, sidder på over 70 procent af den globale shippingkapacitet.

Derfor mener Fitch, at flere overtagelser i stor skala er usandsynlige, mens man ikke vil udelukke muligheden for yderligere konsolideringer blandt mindre, finansielt svagere virksomheder, der eksempelvis kan blive opslugt af større konkurrenter.

Forudsigelsen baserer Fitch på, at der kun er begrænsede omkostningsgevinster at hente ved at vokse yderligere i størrelse, ligesom der også kan opstå problemer omkring juridiske godkendelser, ikke mindst af konkurrencehensyn. Endelig kan det også vise sig svært at skaffe finansiering, hvis udviklingsmulighederne ikke er klare.

Tendensen til mere vertikal integration med fokus på flere logistikopgaver ser Fitch flere eksempler på. Maersks omfattende transformation til netop en logistikleverandør er et af dem, CMA CGM’s opløb af CEVA, som DSV ellers også forsøgte at få fingre i, er et andet.

Læs også: A.P. Møller afblæser salg af Maersk Supply Service

Skiftet, påpeger Fitch, giver shippingselskaberne mulighed for at skabe mere stabile cashflows og reducere sin sårbarhed for de stærkt omskiftelige fragtrater. Logistikindustrien er dog præget af stærk og bred konkurrence, så fremtidens vindere skal være både hurtige og dygtige til at omstille sig. På trods af et boost fra e-handlen, så er fragtraterne faldende globalt, og branchens marginer er under pres, slutter vurderingen.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere