Industri 4.0 har senest givet os Internet of Goods – men er det opreklameret?

Digitaliseringen af produktion, varehåndtering og distribution under Industri 4.0 har skabt det en amerikansk økonom har defineret som the Internet of Goods. Dansk robotdirektør kalder selve begrebet Industri 4.0 opreklameret.

Trods den voksende automatisering har det moderne lager også brug for menneskelig arbejdskraft for at håndtere den voksende e-handel..

04.12.2017

SCM.dk

Michael Mandel, der er chefstrateg for økonomi ved Progressive Policy Institute, brugte således for nylig en artikel i Wall Street Journal til at proklamere eksistensen af the Internet of Goods (IoG). Mandel definerer IoG som termen, der beskriver ”den hurtig voksende digitalisering af produktion, varehåndtering (sorting, red.) og bevægelse af fysiske produkter”.

IoG lægger sig selvsagt tæt op af det mere kendte koncept Internet of Things (IoT), og begge er i høj grad og ditto tempo ved at forandre industriens forsyningskæder, ikke mindst inden for e-commerce. IoG er imidlertid mere fokuseret på varer, og i modsætning til IoT, Industri 4.0 og det indbyggede fokus på automatisering og effektivisering uden mennesker, så skaber IoG og nethandelen faktisk arbejdspladser i USA.

“Fra det tredje kvartal af 2015 til det tredje kvartal af 2017 faldt antallet af fuldtidsstillinger i de fysiske butikker med omkring 123.000, eller ca. 1 procent, ifølge min tænketanks analyser af de seneste data fra Arbejdsministeriet. I løbet af de samme to år skabte e-handlen omkring 178.000 job i fulfillmentcentre og elektroniske shoppingfirmaer. Derudover voksede ekspresleveringsselskaber og andre lokale kurérer med yderligere 58.000 fuldtidsstillinger”, skriver Mandel.

Amazons masseansættelser op mod julen er det seneste eksempel på, at den digitalisering, der finder sted som en del af Industri 4.0, skaber store muligheder for arbejdsmarkedet – ”og jeg vil vædde på at mange af de job bliver permanente”, som Head of Marketing for Swisslog WDS Americas, Tom Rentschler, skriver i en blog.

Buzzwords skaber forvirring
Herhjemme er Industri 4.0 som nævnt et begreb på vej frem, bl.a. også på baggrund af den store omvæltning, det ifølge mange observatører vil indebære, ikke mindst i form at tab af arbejdspladser. Men som Michael Mandels definition også viser, så er det ikke hele virkeligheden.

"Indsamling og anvendelse af data har givet erhvervslivet nogle helt nye muligheder i forhold til løbende optimering af produktion og logistik helt ned til mindste detalje", siger Per Bech Rasmussen. Foto: Bila A/S.

Industri 4.0 er nemlig blevet et både opreklameret og overkompliceret begreb, som tillægges en lang række avancerede egenskaber, der skaber forvirring blandt mange danske virksomheder, mener projektdirektør Per Bech Rasmussen fra robot- og automationsvirksomheden Bila.

”Vi taler ofte om Industri 4.0 som værende et udtryk for en næsten ubegribelig teknologisk udvikling, der medfører store forandringer i både industrien og for den enkelte medarbejder. I virkeligheden er det slet ikke så pludselig og voldsom en udvikling endda”, forklarer han og fortsætter:

”Robotteknologi og automatisering har eksisteret længe og gjorde sit indtog i danske virksomheder helt tilbage i 1980’erne under betegnelsen Industri 3.0. Men det er min oplevelse, at mange erhvervsdrivende stadig tror, at disse teknologier ligger langt ude i fremtiden for dem, og at det kun er ingeniører og professorer, der kan være med på nuværende tidspunkt – og det skyldes i høj grad den hype og begrebsforvirring, der er opstået omkring Industri 4.0”.

Det er dog ikke ensbetydende med, at vi skal ignorere begrebet, påpeger Per Bech Rasmussen. Det handler mere om at skære igennem tågen af buzzwords, der bliver brugt til at beskrive Industri 4.0, eksempelvis kunstig intelligens, der på mange måder ikke er så langt fremme endnu, som mange lader til at tro. I stedet bør fokus være på, hvordan danske virksomheder kan bruge teknologien i deres egen virkelighed.

Læs også: Din virksomhed er på vej til at blive en data-virksomhed

”Det primære kendetegn ved Industri 4.0 er indsamling og anvendelse af data, hvilket har givet erhvervslivet nogle helt nye muligheder i forhold til løbende optimering af produktion og logistik helt ned til mindste detalje. Af den grund har Industri 4.0 bestemt også sin berettigelse som den fjerde teknologiske bølge inden for industrien til trods for, at det er et udviklingstrin, der har været længe undervejs. Det er dog samtidig vores vurdering, at netop data vil accelerere den teknologiske udvikling yderligere, og derfor kan nye landvindinger såsom kunstig intelligens ligge lige rundt om hjørnet”, siger Per Bech Rasmussen.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online