Fokuseret forecasting fastlægger fabrikskapacitet
Dørproducenten Jeld-Wen vandt i 2005 Den Danske Logistikpris blandt andet for en robust forecast-proces. Virksomheden har siden udviklet processen, så den løbende modvirker mange af de skvulp, der uundgåeligt bliver skabt i en verden præget af usikkerhed.
Hvem vil ikke gerne være god til at forudsige fremtiden? Jeld-Wen, der tidligere hed Vest-Wood, besluttede sig for syv-otte år siden for at blive seriøst gode til at forudsige fremtiden, så virksomheden i højere grad hele tiden kunne fastlægge den rette fabrikskapacitet og producere de rette vare, i rette mængde i rette tid. Målet var at forbedre leveringsevnen og reducere lagerbindingen. Det lykkedes, og indsatsen resulterede i 2005 i Den Dansk Logistikpris. Evnen til at forudsige aftrækket uger og måneder frem i tiden er siden blevet forfinet og videreudviklet.
+99 % leveringskvalitet
”På konsument-markedet, som jeg arbejder med, leverer vi op til 90 % fra lager inden for en uge. Resten bliver specialproduceret på en af vores fabrikker tæt på kunden og leveret direkte fra produktionen. Målet for vores leveringskvalitet er 98,5 %, og vi lå i 2011 på et gennemsnit på over 99 %”, fortæller logistikchef Mogens Futtrup, der arbejder med Jeld-Wens konsument-forretningsområde, hvor den typiske kunde er et byggemarked. Jeld-Wens andet store forretningsområde er projekt-området, hvor kunderne typisk er entreprenører og typehusleverandører med leveringer direkte til større anlægsprojekter.
Prisfokus udfordrer forudsigeligheden
”Vi har suppleret vores forecast-proces med en sales & operations planning-proces, hvor logistik og salg i tæt samarbejde hver 4. uge udarbejder en kvalificeret prognose for det forventede aftræk de kommende 26 uger”, fortæller Mogens Futtrup og tilføjer: ”Det fungerer effektivt, og vi har en høj prognosepræcision. En af kerneforudsætningerne for dette er et åbent og direkte samarbejde. Udfordringen opstår naturligvis, når et produkt som fx fyrtræsdøre gradvist går af mode. Her bliver det vanskeligt at forudsige, hvor meget efterspørgslen falder med”.
Mogens Futtrup beretter også, at byggemarkedet siden finanskrisen i 2008 er blevet endnu mere fokuseret på pris og derfor aftager større mængder fordelt på færre leveringer. Det medfører relativt større ”skvulp” i aftræksmønsteret, som er vanskeligere at forudsige.
WMS kan styrke balancen
”Vi benytter i dag et udmærket og meget tilpasset ERP-system til at styre vores forsyningskæde. Men der er nok ingen tvivl om, at et dedikeret WMS-system ville optimere vores lagerstyring endnu mere, så vi kunne opnå endnu bedre ressourceudnyttelse og plukkvalitet på den del af forsyningskæden, som ligger mellem varemodtagelse og forsendelse på vores terminaler”, fortæller han.