DDMRP-planlægningsprincipper passer - desværre - alt for godt til coronakrisen

Coronakrisen synliggør behovet for at planlægge på basis af reelle ordrer. Læs her hvorfor og hvordan.

DDMRP er oplagt som planlægningsmetode, simpelthen fordi metoden bruger den faktiske efterspørgsel som en styringskomponent i forhold til at fastsætte produktionsvolumen og indkøb, mener skribenten..

18.06.2020

Stefan Glar-Hammarsund, Managing Partner, Syncronic, SCM.dk

I de fleste produktions- og logistikvirksomheder har coronakrisen fejet alle forecasts af bordet. De er blevet forældet overnight, fordi efterspørgslen så hurtigt har ændret sig så ekstremt meget. Og prøver vi at se frem, kan ingen præcist sige, hvordan markedet ser ud om en uge, en måned eller et år.

Man kan også sige det på en anden måde: Coronakrisen er det ekstreme VUCA-scenarie. VUCA er et udtryk, som amerikanske militæranalytikere opfandt i 1987 for at beskrive, hvordan det moderne samfund er indrettet, og er en sammentrækning af begreberne:

Stefan Glar-Hammarsund er managing partner i konsulenthuset Syncronic, har 20 års erfaring med løsninger inden for end-to-end supply chain management og har i dag fokus på Demand-Driven MRP. .

  • Volatility (volatilitet)

  • Uncertainty (usikkerhed)

  • Complexity (kompleksitet)

  • Ambiguity (tvetydighed)

Alle fire begreber er desværre alt for aktuelle lige nu.

Og derfor er det selvfølgelig også ekstremt svært for virksomheder at planlægge, for hvad skal de planlægge efter? Bliver volumenændringen på 20 % eller 50 % i forhold til sidste år?

Er det muligt at skaffe råvarer og halvfabrikata fra Kina og Sydeuropa? Kommer efterspørgslen tilbage med halv eller dobbelt kraft om nogle måneder?

Og hvordan sikrer vi effektiv styring af vores forsyningskæde og høj leveringsservice til kunderne under disse omstændigheder?

Den oplagte planlægningsmetode
Med så mange usikkerheder er det oplagt at bruge DDMRP (Demand Driven Material Requirements Planning) som planlægningsmetode. Simpelthen fordi metoden bruger den faktiske efterspørgsel som en styringskomponent i forhold til at fastsætte produktionsvolumen og indkøb.

Dermed bliver man på kort sigt uafhængig af forecasts og for alvor ”demand driven” i modsætning til traditionelle kaskademodeller baseret på MRP, hvor man fastlægger en kvartals- eller årsomsætning og herudfra fastsætter en vis uge- eller dagsproduktion.

Bliv klogere på DDMRP

Kaskademodeller har i disse coronatider en ekstrem stor fejlmargen, fordi de kigger i bakspejlet på historik i modsætning til DDMRP, som så at sige kigger ud gennem forruden på faktiske ordrer for at forudse, hvad der bør produceres lige nu.

Når coronakrisen en dag er ovre, vil DDMRP faktisk stadigvæk være en overlegen planlægningsmetode. Den virker både i kriser og i mere fredelige situationer.

Derfor kan din virksomhed lige så godt kigge nærmere på DDMRP allerede nu, og på den måde opbygge nogle fordele både her og nu og den dag verden åbner op igen og atter bare er moderat volatil, usikker, kompleks og tvetydig.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

06.02.2025SCM.dk

SCM Panel: Kan samspillet mellem salg/marketing og supply chain blive bedre i din virksomhed?

20.12.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Stamdata og konkurrenceevne

11.11.2024Intempus ApS

Sponseret

GPS-baseret kørselsregistrering: Vejen til øget produktivitet og medarbejdertilfredshed

08.11.2024Intempus ApS

Sponseret

Digital tidsregistrering: Nøglen til ressourceoptimering og overholdelse af nye lovkrav

02.09.2024LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Løbende daglige forstyrrelser dræner logistikken

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

03.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online