Virksomheder mangler standarder ved IoT-sikkerhed

Flere virksomheder oplever, at IoT-sikkerhed spiller en central rolle for deres produkt. Men de savner også standarder, som de kan læne sig op ad. Det viser undersøgelse, som Alexandra Instituttet har foretaget i branchen.

Selvom der findes flere fordele ved IoT, kan risikoen for at blive hacket eller lignende også forøges, hvis der ikke er styr på sikkerheden..

18.06.2020

SCM.dk

Sådan lyder nogle af pointerne fra en ny undersøgelse, hvor Alexandra Instituttet har interviewet 26 danske IoT-virksomheder om, hvordan de forholder sig til de risici, det medfører, når man kobler et produkt til nettet.

Det er foregået i regi af CIDI – Cybersecure IoT in Danish Industry, der er et projekt under Industriens Fond, som har til formål at undersøge sikkerheden i danske IoT-produkter.

Virksomhederne oplever først og fremmest, at IoT-sikkerhed spiller en essentiel rolle for deres produkt. Salgstalerne om de nye muligheder med IoT falder ganske enkelt til jorden, hvis ikke virksomhederne kan svare på kundens spørgsmål om, hvordan produktet er sikret.

Virksomhederne ser derfor også en mulighed for positiv brandingværdi i sikkerhed. Dog fylder den negative brandingværdi mindst lige så meget hos virksomhederne. I undersøgelsen nævner de f.eks. frygten for, at deres produkter bliver hacket og misbrugt. 

Derfor styrker virksomhederne deres viden om IoT-sikkerhed, men de savner en standard, de kan læne sig opad. Der er ikke noget facit, og det gør, at kunder og leverandører er usikre på, hvad der er godt nok. Samtidig er de bevidste om, at de kun har deres egen viden og bedste bud på, hvilke risici de nye muligheder lukker op for, og hvordan de undgås.

Ser IoT-sikkerhed som et kritisk forretningsgrundlag
Der findes en del historier og skrækeksempler på mangelfuld it-sikkerhed og virksomheder, der bliver lagt fuldstændig ned. Hvor flere f.eks. husker og henviser til hackerangrebet på Mærsk i 2017, så har IoT ikke haft et så opsigtsvækkende sikkerhedsbrud endnu. 

Bristen i IoT-systemet kan ligge steder, man ikke havde tænkt på. Fordelen ved at kunne styre tusindvis af enheder i stedet for f.eks. at servicere dem manuelt, skal hele tiden holdes op imod risikoen for, at systemet kan hackes og udnyttes. 

Man bringer en vis sårbarhed ind i sit produkt, og flere efterspørger læringscases og viden om, hvad der er best practice på området. Jo mere IoT fylder i forretningen, des større risiko er der også for virksomheden. At udnytte forretningspotentialet kræver derfor også, at man har risikostyringen på plads. 

Som en Formel 1 racer uden sikkerhedsudstyr
Man kan sammenligne IoT-sikkerhed – eller cybersecurity – med det nødvendige sikkerhedsudstyr i en Formel 1-racer. De ekstra stærke sikkerhedsseler og styrtbøjlen er med til at gøre, at man kan køre endnu hurtigere. 

"Lige nu ser vi et skift i kraft af, at vi får billigere hardware og billigere kommunikation. Det åbner op for rapid development, hvor man kan købe noget standard hardware og koble et standardoperativsystem på, og så er man ellers i gang. Det giver konkurrencefordele for nogle virksomheder, der kan koble tjenester på deres produkter. Men er sikkerheden ikke på plads, så åbner de nye muligheder desværre også op for et mareridt af hackede enheder”, siger Gert Læssøe Mikkelsen, leder af Alexandra Instituttets Security Lab.

Finder det svært at finde en plads til IoT-sikkerhed i organisationen 
IoT-sikkerhed er noget andet end klassisk IT-sikkerhed, som typisk ligger i IT-afdelingen. Som med andre funktioner skal nogen i virksomheden eje IoT-sikkerheden, tage ansvaret og danne sig et overblik over risikoen. 

Der er forskel på, hvordan virksomhederne i undersøgelsen i praksis håndterer og placerer denne opgave. Nogle har stor tiltro til, at deres underleverandører har helt styr på sikkerheden, men flere mangler forudsætningerne for at indgå i en dialog omkring det. 

Det viser sig i undersøgelsen, at jo mere modne virksomhederne er i deres tilgang til IoT-sikkerhed, jo mere selvkritiske bliver de også. Jo mere virksomhederne ved, des mere ved de også, hvad de ikke ved – og det gør dem mere skeptiske. 

Læs også: DCSA klar med IoT-standard til containersporing

En procedure, som nogle virksomheder benytter sig af, er interne eller eksterne kodereviews, pen-tests og lignende. Hos de mere modne virksomheder suppleres dette med en organisering, hvor produktets sikkerhed i løbet af udviklingsprocessen skal gennem gates.

 -HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot Studio explained

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia