29.01.2018  |  Branchenyt

Så omfattende var hackerangrebet på Maersk

På blot ti dage lykkedes det it-ansatte at geninstallere flere tusind servere, pc'er og applikationer, efter Maersk blev ramt af et alvorligt hackerangreb tilbage i juni. Nu advarer koncernens bestyrelsesformand andre virksomheder.

I juni måned sidste år fik de ansatte hos A.P. Møller – Maersk sig lidt af en overraskelse. Tirsdag den 27. juni blev koncernen nemlig ramt af et alvorligt hackerangreb, der senere blev identificeret som en type malware kaldet NotPetya.

Læs også: Massivt cyberangreb rammer virksomheder verden over

Nu har koncernen regnet sig frem til, præcis hvor mange systemer, der rent faktisk gik ned den dag – og det er stort set alle.

Det kunne bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe fortælle, da han i sidste uge deltog i World Economic Forums årlige møde i Davos. Her fortalte han samtidig, at angrebet kostede en geninstallation af 4.000 nye servere, 45.000 nye pc’er og 2.500 applikationer:

”Og det blev klaret på blot ti dage. I it-branchen vil man normalt mene, at sådan noget tager omkring et halvt år. Så jeg kan kun takke de medarbejdere og partnere, som hjalp os med at få geninstalleret de mange servere”.

Advarer andre virksomheder
På WEFs møde fortalte Jim Hagemann Snabe også, at man hos Maersk har måtte vende tilbage til manuelle systemer under geninstalleringerne, og at personalet formåede at klare det med kun 20 procent fald i kapacitet.

I den forbindelse advarede han også andre virksomheder mod afhængigheden af digitale systemer, som menneskelige indsatser ikke kan klare:

”Der er behov for en radikal forbedring af infrastrukturen. Både almindelige og teknologiske virksomheder og regeringer bør samarbejde om at re-designe den digitale verden”.

Han opfordrede samtidig også alle virksomheder til ikke at være for naive – for alle organisationer kan blive angrebet af hackere, uanset størrelse. Derfor er virksomhederne nødt til at tage sikkerhed alvorligt.

Læs også: Maersk og IBM vil skabe ny blockchainvirksomhed

Selvom det kun tog medarbejdere og partnere 10 dage at geninstallere samtlige systemer, endte NotPetya-angrebet alligevel med at koste koncernen mellem 1,6 og 1,9 milliarder kroner.

- EL

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere