Hackerangreb koster Maersk op mod 1,9 mia. kr.

A.P. Møller – Maersk har fået opgjort skaderne efter junis omfattende hackerangreb, og den samlede regning lander et sted mellem 1,3 og 1,9 mia. kr. I fremtiden vil man forsøge at beskytte sig endnu bedre.

Det var specielt containterfragten, der blev ramt af det massive cyberangreb, hvilket bl.a. gik ud over terminaler som denne i Bremerhaven. Foto: APM Terminals.

17.08.2017

SCM.dk

Selvom koncernen relativt hurtigt fik styr på sagerne – ifølge selskabet var angrebet under kontrol allerede dagen efter – og kunne bevæge sig tilbage mod normal drift, så får episoden alligevel ganske mærkbare konsekvenser for rederiet.

Det fremgår af det regnskab for andet kvartal 2017, som Maersk udsendte for nylig, og hvor cyberangrebet har sit eget afsnit under kvartalets highlights. Ifølge DR opgør selskabet her de samlede omkostninger til at ligge et sted mellem 1,3 og 1,9 mia. kr.

A.P. Møller – Maersk er som bekendt verdens største containerfragtfirma og det var netop også de containerrelaterede forretningsområder, der blev hårdest ramt. Både Maersk Line, APM Terminals og logistikselskabet Damco måtte lukkes ned i en periode i det Maersk selv kalder et ”forebyggende tiltag”, og som betyder tab af indtjening i specielt juli måned.

Alvorligt slag, men ingen langsigtet trussel
Til DR siger chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets at angrebet, der også betød, at virksomheden måtte drives over en uge uden it, udgør ”et alvorligt” slag for Maersk.

”Det er et væsentligt beløb, som nok også ligger over, hvad de fleste havde forventet. Så det er noget, der sætter et aftryk på regnskabet og gør et indhug i en forholdsvist lav indtjening”, siger han. Det til trods mener han dog ikke, at det for alvor er noget, der vil true den danske gigant.

”Det er forhåbentligt noget, som kun sker én gang, så det er ikke noget, der truer forretningen. Men det er et stort beløb, denne hackerskandale har kostet Maersk”, siger Michael Friis Jørgensen.

Maersk understreger i regnskabet, at man bevarede ”fuld kontrol med alle fartøjer i løbet af situationen, og at alle ansatte var sikre”, samt at der ”ikke skete noget tab af data til tredjeparter”, selvom forretningerne blev ”væsentligt påvirkede”.

Selve milliardregningen, som Maersk-topchef Søren Skou ifølge DR i øvrigt mener er ”relativt lille set i forhold til virksomhedens størrelse”, består bl.a. af udgifter til ”massevis af konsulenter og leverandører, som har hjulpet os med at få alle vores systemer op at køre igen”, som han siger. Derudover har tab på containerfragt og udgifter til at chartre ekstra skibe som følge af dårlig kommunikation efter angrebet og betydet ekstra omkostninger.

Læs også: Massivt cyberangreb rammer virksomheder verden over

Når det gælder fremtiden, peger Maersk selv på, at junis angreb ”var en hidtil uset type malware og updates til både Windows- og antivirussystemer ikke ydede effektiv beskyttelse”. Derfor har selskabet allerede nu indført ”forskellige og yderligere beskyttelsesforanstaltninger”, ligesom man ”fortsætter med at gennemgå sine systemet for at forsvare sig mod angreb”.

-AK

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online