Massivt cyberangreb rammer virksomheder verden over
I sidste uge ramte et massivt cyberangreb mere end 150 lande over hele kloden. Ifølge eksperter er angrebet det største af sin slags nogensinde - og så er det kun begyndelsen på noget, der med tiden kan vokse sig større. FedEx blandt de ramte selskaber.
I sidste uge angreb computervirussen WannaCry over 150 lande, herunder USA, Kina, Rusland, Spanien og Storbritannien.
Læs også: Digital sikkerhed kræver kontrol
Både det nationale sundhedsvæsen i Storbritannien, et af Spaniens største teleselskaber og Ruslands indenrigsministerium blev ramt, hvilket skabte kaos hos både medarbejdere og brugere.
Danmark er derimod sluppet nådigt. Flere eksperter peger på, at det heldige i, at det var helligdag i fredags, da angrebet ramte, og mange danskere derfor lod arbejdscomputere være i fred og holdt fri.
Med computervirusser som WannaCry, der er at typen ransomware, kan man mod brugerens vilje kryptere dele af indholdet på harddisken for derefter at afkræve løsepenge for genoprettelsen af de krypterede data.
Sårbarhed i Windows' system
Ifølge eksperter er ransomware-angrebene forbundet med hackede eller lækkede data fra U.S. National Security Agency, skriver Supplychain247.
Samtidig mener de, at angrebet udnytter en sårbarhed i uopdaterede Windows-styresystemer, som mange computere endnu ikke har fået udbedret.
Læs også: Prime Cargo lægger forretningssystemet i skyen
Det har medført, at omkring 200.000 computere i det meste af verden er blevet berørt af situationen - og ifølge eksperter kan angrebet være begyndelsen på mere komplicerede angreb i fremtiden.
I forbindelse med angrebet kunne Kaspersky Labs Global Research & Analysis Team i sidste uge rapportere om undersøgelser af angrebet:
"Vores produkter har opdaget og med succes blokeret et stort antal ransomware-angreb verden over. I disse angreb er data krypteret med filtypen ".WCRY", der er tilføjet til filnavnet", skriver Supplychain247.
Flere mangler at få installeret udbedringer
Selvom den førnævnte svaghed skulle være blevet udbedret af Microsoft den 14. marts, er der stadig mange organisationer, der endnu ikke har fået installeret udbedringen.
En af disse er shipping-giganten FedEx, der den 12. maj kunne bekræfte, at man var blevet ramt af et ransomware-angreb. De kunne imidlertid kun afsløre få detaljer om angrebet:
"Som mange andre virksomheder oplever vi ofte indblanding i nogle af vores Windows-baserede systemer forårsaget af malware", udtalte firmaet ifølge Supplychain247.
Læs også: Danske værdikæder mangler it-understøttet innovation
Efterfølgende har FedEx beklaget ulejligheden for sine kunder og gennemført afhjælpende foranstaltninger.
- EL