Annonce

Opret nyhed

Syddansk Universitet lancerer nu en 'fagpakke', som har fokus på teknologidrevet supply chain innovation.

Danske værdikæder mangler it-understøttet innovation

Der er store huller i ledelsen af værdi- eller forsyningskæden i danske virksomheder. Der er blandt andet behov for mere fokus på teknologidrevet supply chain innovation, der er eksekverbar. Syddansk Universitet lancerer derfor en såkaldt fagpakke i teknologidrevet supply chain innovation.

IT & DATAFANGST

Det største problem i ledelse af danske virksomheders værdi- eller forsyningskæder er, at de fleste udfordringer slet ikke er kendte, men er usynlige og uerkendte udfordringer. Det mener Einar Scholte, der er partner i BDO Advisory og NewCore. Han mener, der skal nye innovative løsninger til, som er teknologiunderstøttede og eksekverbare for at se og indløse det kæmpepotentiale, dette felt gemmer på.

Det behov forsøger Syddansk Universitet (SDU) nu at imødekomme ved at lancere en såkaldt fagpakke i teknologidrevet supply chain innovation i regi af Master i IT, der bliver udbudt af IT-vest. Målgruppen er ledere og ansatte i både private og offentlige organisationer, der arbejder med at effektivisere arbejdsgange i forbindelse med forretningsudvikling og forandringsprocesser. Det kan både være i forhold til fysisk produktion og administrative processer.

Det svære helhedsperspektiv
”Målet med forløbet er, at deltagerne opnår kendskab til de specielle udfordringer, der er ved implementering af teknologidrevet supply chain innovation i virksomheder. Deltagerne skal klædes på til at se virksomheden i et helhedsperspektiv og blive i stand til at analysere sig frem til, hvor teknologi med fordel kan anvendes for at udvikle forretningen i et supply chain perspektiv”, fortæller bagmanden bag uddannelsestilbuddet professor Jan Stentoft fra SDU.

Læs også: Rapport: Transportbranchen skal være mere digital

Han tilføjer: ”Det med at se virksomheden i et helhedsperspektiv og forretningen i et supply chain perspektiv er slet ikke så indlysende og let, som det måske lyder. Al erfaring viser, at det i praksis er meget vanskeligt at anlægge et ægte helhedsperspektiv på en virksomheds værdi- eller forsyningskæde. Det gælder særligt fordi, værdikæden går på tværs af en række funktioner i en virksomhed, og at det derfor er nødvendigt at skabe en fælles helhedsforståelse og et fælles billede. Det er ikke nemt”.

Før forandringer ud i livet
Fagpakken, hvor det første forløb vil strække sig over første halvår i 2017, vil lære deltagerne at gennemføre forandringsprocesser i virksomheder i overensstemmelse med den forretningssituation, deltagernes virksomheder befinder sig i.

Det indebærer ifølge Jan Stentoft opbygning af kompetencer til at kunne forstå forskellige teknologidrevne supply chain innovationer og deres indflydelse på virksomhedens muligheder for at agere og udvikle sig.

​Læs også: Logistikbranchen har brug for store it-investeringer

Værdikæden skaber konkurrencekraft
”Der er ingen tvivl om, at en stærk værdikæde skaber stor konkurrencekraft. Der er et stort behov for en skarpere, mere bevidst og mere innovativ tilgang til at få løst de problemer, der er i forbindelse med værdikædeudvikling. Det skal sikre, at vi udnytter den teknologi, der findes i virksomheden, og at vi får en meget bedre styring af værdi- eller forsyningskæden. Vi ser alt for ofte, at supply chain indsatser sander til, at strategier er styret af tilfældigheder og at de stritter i modsatrettede retninger”, fortæller Einar Scholte og supplerer:

”Denne fagpakke er en vigtig trædesten i udvikling af den næste generation af ledere af virksomhedernes største konkurrencekraft – nemlig værdikæden”.

Kommentarer
 • | 28.10.16 Erik Larsen
  Danske værdikæder mangler it-understøttet innovation

  Hej Søren Møller Sørensen og Jan Stentoft.
  Har nu læst jeres kommentarer med fornøjelse.
  Jeg ser mennesket, (virksomheds)kulturen (holdning og adfærd)og baggrund som essentiel for at udvikle værdikæden.
  Det er vel det samme, I mener?
  Søren Møller Sørensen rammer plet med, at ledere mangler erfaring. Desværre, dem som tager de overordnede beslutninger.
  Emne og kommentarer skulle bredes ud til et langt større forum.
  Tak til jer begge.

 • | 25.10.16 Jan Stentoft
  Danske værdikæder mangler it-understøttet innovation

  Hej Søren Møller Sørensen. Tak for dine konstruktive kommentarer :-) Jeg ved ikke hvilke teoribøger, du har bladret i, men det virke lidt støvet, hvis det er din opfattelse at teoribøger om SCM forskriver specifikke løsninger. Området er meget komplekst og mange trade-offs skal balanceres. Og sådan er det også med teknologi. Mange års erfaring både i praktiske og teoretiske verden har givet mig en stor position ydmyghed overfor de udfordringer virksomheder står med for at sikre konkurrencekraft. Ofte er det ikke den faglige løsning, der er problemet, men de mennesker, der er sat til at føre det ud i livet. Jeg er faktisk lidt i tvivl om, hvad din pointe er, måske du kan uddybe? Tak og fortsat god dag.

 • | 25.10.16 Søren Møller Sørensen
  Fagpakken og den komplicerede værdikæde.

  Det er ganske rigtigt som det beskrives her at værdikæder er komplekse og svære at optimere pga mange modsat rettede interesser ( herunder meget traditionel silo budgettering i en virksomhed).
  Med mange års erfaring indenfor supply Chain management på lokal og global plan, så har mange udfordringer undervejs lært mig at værdikæder godt kan beskrives ideelt på power point, men det kan ikke udleves og/eller gennemføres som beskrevet i teorien. Ærgerligt nok for så var det ingen sag.
  Imidlertid skal optimeringer af værdikæder køres nedefra og op samt ikke mindst fra fronten og baglæns !!
  Dette udgør en voldsom forhindring for gennemførelsen, da mange bestemmende ledere tænker traditionelt i produktionsmiljøer og tror at en sammenhængende forsyningskæde skal angribes på samme måde.
  Heri ligger udfordringerne også når det gælder teknologi til understøttelse af en optimering af værdi/forsyningskæderne. Forstår man ikke dette dilemma, så kan mere skoleuddannelse ikke hjælpe på forståelsen desværre. Sørg endvidere for at få ledere med PRAKTISK erfaring ind på den skolebænk. Teoretikere er der nok af også indenfor Supply Chain management og de flytter intet.

Bring en kommentar

God kommentarskik. Hold en god tone i kommentarerne, undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter. Læg kun link på din kommentar, såfremt det er relevant for debatten. Vær opmærksom på, at debatten modereres af portalens redaktion.

Annonce

Relaterede virksomheder

Relaterede artikler

Annonce

Annonce

Annonce