Staten tjener mindre og mindre på grønne afgifter
Fra 2019 til 2020 faldt statens indtægter fra grønne afgifter med tre procent. I Danmark udfaser vi PSO-afgiften, tjener mindre på olie og bruger mindre benzin og diesel under coronapandemien, og det ses nu i tallene hos Danmarks Statistik.
I 2020 tjente den danske stat 74 milliarder kroner på grønne afgifter, hvilket er 3 procent lavere end hvad den gjorde i 2019. Særligt indtjeningen ved energiafgifter er på sit laveste niveau siden 2006 og har tjent staten 39 milliarder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistisk.
Tilbagegangen i energiafgifter skyldes især et fald hos de danske husholdninger på knap 0,9 milliarder kroner, hvilket blandt andet kan henføres til den løbende udfasning af PSO-afgiften.
Læs også: Optimismen vender tilbage til serviceerhvervene
En del af udviklingen kan formentlig forklares ud fra coronapandemien, som ramte hele verden sidste år. Et lavere forbrug af benzin og diesel til transport betyder, at statskassen har fået mindre ind grundet afgifter på de to brændsler. Det viser sig tydeligst i faldet af indtægter fra transportafgifter, hvilket udgør det primære fald i indtægter fra erhvervslivet. De ligger samlet 0,8 milliarder kroner under niveauet fra året før.
Overordnet set tegner husholdningerne for 59 procent af indtægterne fra grønne afgifter i år, mens erhvervslivet tegner for 41 procent.
Prisen på olie
Udover coronakrisens negative indvirkning på danskernes brug af benzin og andre olieprodukter, har staten også tjent mindre på at sælge vores egen olie og has fra Nordsøen, som beskattes gennem ressourcerenten, kulbrinteskat og selskabsskat af kulbrintevirksomhed.
Sammenlignet med provenuet på 2,59 milliarder kroner i 2019 er der sket et fald på 79 procent i 2020, så staten kun tjente 0,55 milliarder. Siden 2011 hvor provenuet var på 21,2 milliarder kroner, er indtægterne fra skat på ressourcerente faldet med hele 97 procent. Indtægterne påvirkes af faldende produktion i Nordsøen samt faldende oliepriser.
- KCP