20.04.2020  |  Innovation

Partnerskab vil revolutionere affaldshåndtering

Ofte bliver affaldscontainere tømt, før der er behov for det. Et samarbejde mellem Sweco og Telia skal gøre op med spildkørslerne og resultere i mindre kørsel og højere serviceniveau.

Hver dag kører hundredvis af skraldebiler rundt i Danmark på fastlagte ruter for at hente affald. Og hver dag tømmes affaldscontainere, der kun er halvfyldte eller i nogle tilfælde helt tomme.

Læs også: Fragtforbindelse opretholder leveringssikkerhed for lastbiltransporten

Det er hverken optimalt for nærmiljøet, klimaet eller økonomien. Et nyt partnerskab mellem Sweco og Telia vil gøre op med ”spildkørslerne”.

Partnerskabet mellem teleselskabet og ingeniør- og arkitektrådgivningsvirksomheden 'tager fat på denne samfundsudfordring med en ambition om at revolutionere affaldshåndteringen i Danmark gennem brug af intelligent mobilteknologi, sensorer og ruteplanlægningssoftware', som det hedder.

Sweco har udviklet en særlig sensor, der placeres i affaldscontainere og løbende indsamler information om, hvor meget plads der er tilbage i containerne. På den måde er det muligt at planlægge præcis hvornår, det bedst kan betale sig at tømme den enkelte container. Det betyder mindre kørsel og højere serviceniveau for de virksomheder og kommuner, der implementerer løsningen.

Sweco estimerer, at antallet af tømninger kan reduceres med op til 50 procent, hvilket resulterer i færre kørsler og dermed mindre udledning af CO2 og NOx-partikler, færre støjgener og markant reducerede omkostninger. Det giver i sidste ende store besparelser på såvel den økonomiske som den miljø- og klimamæssige bundlinje.

Gevinster på kort og lang sigt
Datatransmissionen fra containerne foregår via Telias landsdækkende NarrowBand-IoT-netværk, der er optimeret til at transportere denne type data, hvor bred dækning, lang batterilevetid og lave omkostninger er afgørende. NarrowBand-IoT teknologien er meget sikker og stabil, hvilket er af stor betydning i takt med, at milliarder af enheder tilsluttes internettet i disse år.

”Det nye produkt rummer et enormt potentiale og er et kerneeksempel på, hvad mobilteknologi kan gøre i forhold til at løfte såvel samfundsopgaver som kommercielle projekter endnu mere effektivt og ressourcebesparende. Den intelligente mobilteknologi kan gøre vores byer og virksomheder endnu smartere samt bidrage til den grønne omstilling med omfattende klimaløsninger”, udtaler Mortimer Liebman, der er direktør for Telias erhvervsforretning i Danmark.

Potentialet er stort med mere end seks millioner skraldespande og containere i hele Danmark, og gevinsterne er meget konkrete både på kort og lang sigt:

”Når virksomheder og kommuner kan overvåge deres containere og planlægge kørsel og tømninger, kan der spares mange kilometers transport med tunge affaldsbiler. Det giver en meget markant besparelse nu og her – og er en værdifuld, langsigtet investering i miljø- og klimaindsatsen”, siger produktchef i Sweco GIS & IT, Anders Krøjmand Humle.

Læs også: Uenighed om, hvorvidt udenlandske chauffører overtager danske jobs

Swecos og Telias fælles sensorløsning bliver i disse dage testet i toneangivende danske virksomheder, og de indledende resultater er lovende i forhold til såvel de økonomiske som miljømæssige gevinster.

- SMF

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere