07.04.2020 | Branchenyt
Uenighed om, hvorvidt udenlandske chauffører overtager danske job
Fagforeningen 3F og vognmandsorganisationen DTL mener, at lavtlønnede udenlandske chauffører i stor stil overtager job fra danske ansatte, der er blevet fyret under coronakrisen. Danske Fragtmænd er imidlertid uenige, mens DI Transport efterspørger dokumentation.
Lastbiltrafikken ruller videre på de danske landeveje, men det skyldes i høj grad ansættelsen af underbetalte, udenlandske chauffører på bekostning af danske, mener 3F og DTL. Danske Fragtmænd og DI Transport er dog uenige.
Mens danske chauffører fyres og hjemsendes i stor stil, overtages deres arbejde af lavtlønnede, udenlandske chauffører fra dansk-kontrollerede firmaer. Sådan lyder det i en udtalelse fra fagforeningen 3F og vognmandsorganisationen Dansk Transport og Logistik (DTL) i Fagbladet 3F.
Læs også: Fornyet overenskomst giver lønstigninger og forlænget barsel til lager- og transportarbejdere
Organisationerne henviser til nye tal fra Vejdirektoratet, som viser, at efter regeringen indførte omfattende karantæne-tiltag for at begrænse spredningen af corona-virus, er lastbiltrafikken stort set uændret, som også tidligere beskrevet her på SCM.dk.
”Danske transportfirmaer massefyrer, hjemsender og sender folk på arbejdsfordeling. At det er muligt at opretholde lastbiltrafikken, skyldes ene og alene, at der kører flere udenlandske lastbiler med chauffører til lav løn på de danske veje. Det er fuldstændig indlysende”, siger forhandlingssekretær i 3F Kim René Busch til Fagbladet 3F.
Han bliver bakket op af adm. direktør i DTL, Erik Østergaard.
”Udenlandske lastbiler med lavtlønnede chauffører har overtaget arbejdet. Det gælder en række danskkontrollerede firmaer, der har datterselskaber i udlandet, der bruger udenlandske chauffører til at køre indenrigs i Danmark. Det skal der slås hårdt ned på”, siger han.
Brug for dokumentation og sammenhold
Det billede kan man imidlertid ikke genkende i transportfirmaet Danske Fragtmænd, hvor adm. direktør Jørn P. Skov fortæller om ”en mindre nedgang, men slet ikke i et omfang, så vi har været nødt til at fyre en masse medarbejdere.”
Uden dokumentation så sværter man hele branchen til, og også de transportvirksomheder, som har måttet fyre chauffører
”Der kommer hver eneste dag lastbiler fra udlandet ind med varer til vores terminaler, som vi så bringer videre til danske butikker og virksomheder. Sådan var det også før Corona-situationen. Vi er jo ikke selvforsynende i Danmark. Hvis der ikke kommer internationale lastbiler frem til de danske terminaler, så ville der være langt færre varer til at fragte rundt i Danmark”, siger han videre.
Heller ikke i DI Transport er man begejstret for udmeldingen fra 3F og DTL. Branchedirektør Michael Svane kalder det i en kommentar ”helt uforståeligt” at situationen tegnes op, som det er tilfældet i de to organisationers udtalelse, og efterlyser dokumentation.
”Sådanne udmeldinger må og skal dokumenteres. Lad os få de konkrete navne frem på de virksomheder, som der i givet fald må have gjort det”, skriver Michael Svane og fortsætter:
”Jeg kan kun være enig i, at det er en helt uacceptabel handlemåde, hvis der er virksomheder, som har fyret danske chauffører for derefter at ansætte udenlandske chauffører. Men uden dokumentation så sværter man hele branchen til og også de transportvirksomheder, som har måttet fyre chauffører.”
Læs også: Coronakrisen giver plads men også hovedbrud for transport- og logistikbranchen
I stedet understreger Michael Svane, at han deler Jørn P. Skovs synspunkt, og peger på, at det man har brug i branchen i disse tider er sammenhold, ”men det kræver, at man spiller på samme hold!”, som han fremhæver.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) indkaldte i fredags til et møde med branchen, men har endnu ikke meldt noget ud i sagen.
-AK
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Lager & distribution

Boxit udvider sin lastbilsflåde
Når virksomhedens ejer selv er chauffør og lastbilsentusiast, er intet ved indkøbet af nye lastbiler tilfældigt. Boxits tre spritnye Scania er halvandet år om at blive tilpasset de særlige ønsker og behov hos containerfirmaet.
Lager & distribution

BESTSELLER udvider logistik-hub med 60.000 m2 i Taulov Dry Port
Danske modekoncern BESTSELLER indgår strategisk aftale med Taulov Dry Port. Med en udvidelse på 60.000 m2 nyopførte lagerenheder kan BESTSELLER se frem til fra foråret 2023 at udvide deres logistikcenter til en samlet lagerkapacitet på mere end 85.000 m2.
Innovation

MAN tager hul på næste fase af elektromobilitet: langdistancelastbiler
MAN og ABB E-mobility vil øge tempoet for næste fase af elektromobilitet: operationel kapacitet til tunge langdistancelastbiler med daglig rækkevidde mellem 600 og 800 kilometer. Begge virksomheder vil signalere, at branchen er klar til at gå videre, og lovgivere nu skal etablere de politiske rammer for nul-emissions vejtransport.
Branchenyt

1 GW elektrolysator i Esbjerg skal bane vejen for grøn brint til transportsektoren
H2 Energy og Plug Power indgår aftale om 1 GW elektrolysator til Esbjerg. Med samarbejdet vil de to virksomheder forsyne den nordeuropæiske transportsektor med grøn brint.
Produktion

3D print er i vækst – også i serieproduktion
Årets ”3D-print bibel” - Wohlers Report 2022 - viser stigende vækst i brugen af 3D-print samt en øget brug af teknologien til industriel serieproduktion.
Strategi & ledelse

Industrien vil tiltrække flere kvinder til branchen
Der er massiv mangel på lærlinge og faglærte i den danske industri. En central del af løsningen er at tiltrække flere kvinder. Metalindustriens Uddannelser vil sammen med Boss Ladies få flere kvinder til at vælge industrien til.