18.04.2020 | Strategi & ledelse
Fragtforbindelse opretholder leveringssikkerhed for lastbiltransporten
Med coronakrisen under fortsat udvikling er ForSeas overfarter mellem Helsingør og Helsingborg en effektiv og stabil fragtløsning. Tydelige retningslinjer og tilbud om selvbetjening og fast lanes giver sikkerhed for alle ombord.
Med 110 daglige overfarter er ForSeas Øresundsforbindelse et vigtigt led i den fortsatte fragt under coronakrisen. Foto: ForSea
I tider hvor grænser lukker og produktion, handel og industri påvirkes kraftigt, blandt andet i kraft af forsinkede leverancer, er færgeselskabet ForSeas forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg fortsat et vigtig værktøj til at opretholde leveringssikkerheden.
Læs også: ForSea hædres med pris for batteridrevne færger
Det sker gennem en høj frekvens af sejladser på ruten mellem de to havnebyer, der med sin kortere distance og nordlige placering fungerer som et essentielt led for distributionen mellem Danmark og Sverige og videre ud i Europa.
“ForSea er med op til 110 daglige overfarter for fragt helt unikke. Vi arbejder kontinuerligt for at kunne tilbyde den service og frekvens, som er er nødvendig for at opretholde forbindelsen i disse tider. Vi har tydelige retningslinjer for vore medarbejdere, for at sikre, at alle, såvel gæster som ansatte, skal føle sig trygge under overfarten”, siger fragtchef Peter Kesting.
Overfarten fra Helsingør til Helsingborg tager omkring 20 minutter, og ForSea sejler døgnet rundt, så lastbilerne kan nå deres destination i rette tid.
Læs også: ForSea: Markant miljøgevinst med elfærger på Helsingør-Helsingborg
For at beskytte chauffører og selskabets check-in personale, bliver chaufførerne for tiden tilbudt at benytte selvbetjeningskiosker og fast lanes. Dette skal yderligere sikre fri bevægelse for gods.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.