Nethandel vokser og slår ny rekord

Coronakrisen har fået flere til at handle markant mere online, og i foråret slog de danske forbrugere en rekord. Der blev indkøbt for 93,8 milliarder kroner på nettet. Det viser Dansk Erhvervs seneste e-handelsanalyse.

Dagligvarer, take away og restauranter samt personlige pleje er i stedet kategorier, som står for en stor del af forbrugernes handler på nettet. Faktisk vurderer de danske forbrugere, at hvert tiende af deres køb på nettet er relateret til take away eller restaurantbesøg. . Foto: yokez / 123RF.

24.09.2021

SCM.dk

En vækst på svimlende 26 procent og et forbrug, der nærmer sig 100 milliarder kroner på seks måneder.  

Man skulle tro, at Niels Ralund, der er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, måtte kigge en ekstra gang, da E-handelsanalysen for 1. halvår 2021 landede på hans bord.  

”Men nej, jeg er faktisk ikke overrasket. Vi har igennem hele coronakrisen hørt om mange e-handelsvirksomheder med enorm vækst, så den flotte samlede vækst kommer faktisk ikke bag på mig. Når det er sagt, så er det er en voldsom fremgang fra samme periode sidste år, som også delvist var præget af nedlukning”, fortæller han i en pressemeddelelse.

Væksten i forbruget bliver ikke mindre imponerende af, at rejsebranchen, som traditionelt er den suverænt største kategori målt på forbrug, stadig er ramt, uddyber e-handelsdirektøren: 

Læs også: Topchef: Stigende onlinehandel presser miljøet

“Vi er gået frem, selvom vi “mangler” et ganske betragteligt beløb fra rejse- og kulturbranchen. Det siger noget om, hvor stor fremgangen er i andre dele af e-handelsverdenen”.

Dagligvarer, take away og restauranter samt personlige pleje er i stedet kategorier, som står for en stor del af forbrugernes handler på nettet. Faktisk vurderer de danske forbrugere, at hvert tiende af deres køb på nettet er relateret til take away eller restaurantbesøg.

Modsat står elektronik og hvidevarer kun for 5 procent af handlerne på nettet. Til gengæld ligger danskerne flere penge per køb og bruger i gennemsnit 11 procent af deres penge, som bruges på nettet, i denne kategori.

Nedlukninger og feriepenge gav forbruget vokseværk - hvad nu?  

De primære årsager til e-handel er typisk bekvemmelighed, pris og udvalg. Normalt angiver cirka 5 procent af forbrugerne, at de e-handler af andre årsager, men i første halvår af 2021 var det tal fordoblet. 2 ud af 3 af disse forbrugere angav corona-relaterede årsager til, at de har handlet på nettet.  

”Forbruget på nettet har haft vokseværk i flere år, men der er ingen tvivl om, at coronakrisen, nedlukninger og udbetalte feriepenge har været benzin på bålet. Knap halvdelen af forbrugerne svarer da også, at de har handlet mere på nettet de seneste 12 måneder end tidligere”, forklarer Niels Ralund.

Det store spørgsmål er, hvad der sker nu, hvor restriktioner er væk, og vi forhåbentlig lægger det værste bag os?  

Læs også: Online/offline-samspil bliver alfa omega for handelsvirksomheder

Analysen konkluderer, at hver femte forbruger forventer at handle mere online, mens blot hver tiende vil skrue ned. 

”En del forbrugere vil lette foden lidt fra speederen og i stedet skrue op for handlen i de fysiske butikker, men det er kun et fåtal, der vil trykke på bremsen. Væksten vil finde et mere naturligt leje, hvor vi ikke skal forvente at se de her vilde væksteksplosioner, som vi har set under krisen”, vurderer e-handelsdirektøren og fortsætter:

”Det interessante er, at i de brancher, der har haft fremgang, er niveauet ikke er faldet nævneværdigt trods genåbningen. Omvendt er der heldigvis fin fremgang at spore i de hårdest ramte. Der er altså grund til at tro og håbe, at de ramte brancher kommer sig hurtigere, end de voksende brancher taber terræn igen”, afslutter Niels Ralund. 

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

29.10.2024SCM.dk

Konflikten i Det Røde Hav sender CO2-udledningen på rekord-niveau

29.10.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Forsyningskæden skal først og fremmest være fleksibel

28.10.2024SCM.dk

Ny stor aftale om etablering af ladeinfrastruktur ved 27 terminaler

24.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte løfter kundeservice til nye højder

24.10.2024SCM.dk

Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

24.10.2024SCM.dk

Klimapolitikken lider fordi ulighed i CO2-aftryk undervurderes

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online