13.06.2018  |  Lager & distribution

Nøglen til succes med automatiseret varehus er genanvendelige plastkasser

I Finland drives et af verdens første automatiserede lagre til frugt og grønt. Og det er takket være nogle genanvendelige plastbeholdere, der på bæredygtig vis sikrer, at produkterne også er friske, når de lander på hylderne i supermarkedet.

Det har længe været en udfordring for industrien at få flyttet frugt og grøntsager fra A til B i et tempo, hvor produkterne stadig er friske, når de lander hos forbrugeren. Oftest kan få timer i distributionscenteret gøre den store forskel.

Derfor åbnede Finlands største detailhandelskooperativ, SOK, sidste år et af verdens første fuldt automatiserede varehuse, dedikeret netop til frugt og grønt.

Læs også: Ny rapport: Øget e-handel presser de kolde lagre

Lageret er placeret lidt udenfor Helsinki, og halvdelen af landets dagligvarer har været en tur her forbi, inden de når ud til forbrugerne. Men et sådant lager kræver helt særlige forudsætninger.

Dets eksistens er afhængig af genanvendelige plastbeholdere (reusable plastic containers, forkortet RPC'er) fra Ifco, som kan opfylde de strenge krav til automatiserede systemer.

Samtidig reducerer RPC'erner mængden af affald med 85 procent sammenlignet med engangsemballage. Og det sparer SOK både penge, og mindsker det miljøskadelige aftryk.

Speciale kasser er forudsætningen for lagerets virke
”Kunden ønskede især at undgå kasserne tiltede. Og de valgte et bestemt materiale, fordi det flyttede sig mest smidigt på transportbåndene”, siger CEO i Ifco, Wolfgang Orgeldinger, om designprocessen.

På det automatiserede lager sorterer og fordeler et komplekst system fødevarerne til forsendelse. I alt passerer 1,2 millioner enheder om dagen gennem det topmoderne center, fordelt på ca. 21.000 forskellige varenumre.

Til det formål er standardiserede, stabile, stabelbare og fugtafvisende kasser alfa omega. Inde i lageret kan fugtigheden nemlig ramme 80 procent, hvorfor kasserne fungerer som et beskyttende skjold, der sikrer friskhed og undgår, at det følsomme produkt bliver eksempelvis stødt.

"Hvis kasserne absorberer fugt og bliver bløde, er de umulige at håndtere via automatisering”, siger Mikko Kymäläinen, logistikchef i Inex Partners Oy, og det var derfor, man valgte netop disse plastbeholdere.

Læs også: Kun fem procent af virksomheder udnytter de teknologiske muligheder

Når kasserne bevæger sig gennem systemet, læser scannere stregkoderne, og de noterer typen af RPC og dens indhold. De automatiske transportbånd og elevatorer transporterer de friske råvarer til paller eller rullebure, hvorefter de når det sidste stop før forbrugeren, lastbilerne. Det automatiserede varehus er således helt uden menneskelig indblanding, på nær i den indledende kvalitetskontrol.

- EST 
 

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere