Ny rapport: Øget e-handel presser de kolde lagre

Forbrugerne køber dagligvarer online som aldrig før. Særligt frysevarer og mad på køl hitter. Det betyder, at der er behov for omkring 3,25 mio. m2 ekstra køleplads til opbevaring.

Der bliver endnu større behov for kolde lagerfaciliteter på det amerikanske marked i fremtiden, vurderer CBRE. Det er især nethandlen, der driver udviklingen..

03.04.2018

SCM.dk

I løbet af de næste syv år kommer der til at ske en markant forandring, hvad angår lagerplads. Der mangler nemlig opbevaringskapacitet til fødevarer, der trives bedst ved kolde temperaturer. Det er en af hovedpointerne i den nyeste forskning fra det industrielle ejendomsfirma CBRE, skriver Logistics Management.

Læs også: Onlinegiganter vil løse lagerkrise ved at benytte sig af butikslokaler

Rapporten Cold Storage: About to warm up? omhandler det amerikanske marked for køle- og frysevarer, og som titlen antyder, konkluderer firmaet, at der i fremtiden er behov for flere kølehuse.

CBRE estimerer at de kolde lagerhuse, der bruges til opbevaring af fødevarer ved lave temperaturer, lige nu dækker over 100 millioner m3. Men det er ikke nok opbevaringskapacitet til den stigende e-handlen med dagligvarer.

I 2017 blev der købt dagligvarer for 19 mia. dollars (knap 115 mia. kr.) svarende til tre procent af det samlede salg, men salget forventes at nå op og ramme $100 mia. eller 13 procent i 2024.

Opgangen skyldes befolkningstilvæksten i byområder og en forandring i forbrugernes indkøbsvaner. Det fortæller CBRE’s Senior Vice President i Food Facitilities Group, Art Rasmussen, til LM. 

”For eksempel laver den nye generation af amerikanere mindre mad og spiser mere ude. Samtidig har almindelige husstande typisk ikke tid til at forberede maden, ” siger han og fortsætter:

"Brugen af kold opbevaring er også stigende, fordi det er bekvemmeligt, der er stor variation og mængde af frosne og friske madvaretilbud. Plus mange supermarkeder tilbyder i dag retter, der er klar til at spise. Alt lige fra varme hovedretter, supper, salater og desserter til juice".

Behov for mere fryseplads presser supermarkeder
Target og flere supermarkeder fra Europa som eksempelvis Aldi og Lidl øger løbende deres udbud af frosne og nedkølede varer. Og med god grund. Under krisen i 2008 faldt antallet af restaurantbesøg drastisk, mens efterspørgslen af frosne fødevarer voksede, pointerer Art Rasmussen. Men selvom økonomien vendte, køber folk stadig frysevarer i stor stil.

Også koncepter som indendørs madmarkeder, hvor der selvsagt også er behov for køleplads og køleanlæg, er blevet populære blandt forbrugerne. Generelt har der desuden også været en stabil vækst inden for økologi, der ligeledes øger behovet for at køle og fryse fødevarer.

Art Rasmussen fortæller, at flere supermarkeder de seneste år har investeret og forbedret infrastrukturen i køleopbevaringens supply chains. Alligevel vil der, ifølge CBRE, være behov for omkring 3,25 mio m2 ekstra køleplads over de næste syv år. Det kommer til at have stor betydning for virksomhederne i vækst. Art Rasmussen fortæller om en række forberedende forbehold, som e-handelsspillerne kan tage.

Læs også: Kun fem procent af virksomheder udnytter de teknologiske muligheder

"[De] har brug for rigelig lagerplads til at understøtte den stigende efterspørgsel. Øget udbrigning kræver for eksempel, at både sælger og forhandler skal have tilstrækkelig lagerplads til at kunne levere ordre til tiden. Med nogle få undtagelser vil det være udfordrende for de fleste detailhandlere at levere hurtigt. Derfor bliver de nødt til at stole på tredjeparts lagerhusoperatører til at gemme, sortere, håndtere og potentielt levere produkter for dem,” siger han.

- EST

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Når gaffeltrucken koster mere end den giver

Consafe Logistics

Sponseret

[Webinar] Smarter warehouse automation – lessons from a global retailer

Relateret indhold

19.11.2025SCM.dk

Verdens første elektriske 4x4 RoRo-traktor klar til havnene

19.11.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Digitalt overblik gav Sydkystens Automatik kontrol over materialeforbruget

16.11.2025Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Når gaffeltrucken koster mere end den giver

14.11.2025TECSYS A/S

Sponseret

Er dit lager klar til Black Friday? Her er de kritiske punkter, der kræver fokus nu

13.11.2025TECSYS A/S

Sponseret

5 fordele ved lagerautomation

13.11.2025Consafe Logistics

Sponseret

[Webinar] Smarter warehouse automation – lessons from a global retailer

13.11.2025ECK – Ejnar C. Kjeldsen A/S

Sponseret

RFID behøver ikke være kompliceret

11.11.2025SCM.dk

Nordjyllands lagerlokaler bliver hurtigt lejet ud i takt med lavt nybyggeri

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold til ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Sted

Vejle

Slimstock Nordic
Konference
Supply Chain Club den 24. november 2025 på Knudhule Badehotel i Ry. - Fuldt Booket

Fuldt booket. Kom og vær med til en dag fyldt med inspiration, faglig indsigt og aktuelle emner inden for supply chain management.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

Knudhule Badehotel, Ry – Randersvej 88, 8680 Ry

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby