25.12.2020  |  Lager & distribution

Lastbilssektoren: Ud med diesel – ind med brint!

Det nye samarbejde H2Accelerate vil gøre lastbilssektoren CO2 fri. I stedet skal lastbilerne køre på brint. Det kommer til at kræve store investeringer i produktion, distribution og infrastruktur – både fra sektoren og det offentlige.

IVECO, Daimler Truck AG, OMV, Shell og Volvo-koncernen vil arbejde sammen om at skabe betingelserne for at indføre brintlastbiler i stor skala i Europa. Samarbejdet vil gå under navnet H2Accelerate, skriver IVECO i en pressemeddelelse. Målet er en sektor med nulemissioner af CO2:

“Målet er tydeligt. Ved at opskalere stort bliver brintdrevne lastbiler tilgængelige for kunderne til samme eller en lavere omkostning som at eje og køre i en dieselbil i dag. Det betyder, at lastbilkunderne vil have adgang til helt emissionsfri køretøjer med lignende tankningstid, rækkevidde og omkostningsinterval sammenlignet med de køretøjer, der benyttes i dag”, siger Elisabeth Brinton, Executive Vice President for New Energies i Shell.

Læs også: Postnord bruger fossilfri biodisel og reducerer CO2 med 90 procent

H2Accelerate-deltagerne mener, at synkroniserede investeringer i hele sektoren i 2020'erne vil skabe betingelserne for en storstilet udbredelse af den brintdrevne tunge transport, der skal opfylde den europæiske ambition om nul nettoemissioner i 2050.

Først vil man starte ved kunder, der er villige til at foretage det tidlige skift til brintbaserede lastbiler. Disse flåder forventes at operere i regionale klynger langs europæiske højkapacitetskorridorer med god infrastruktur til tankning. I løbet af opbygningsårtiet kan disse klynger gradvist sammenkobles for at opbygge et paneuropæisk netværk.

Bæredygtigt over hele linjen 

”For at opnå denne ambition er der behov for klare lovgivningsmæssige rammer herunder politikker som inkluderer levering af brint, brintdrevne lastbiler, tankningsinfrastruktur og forbrugerincitamenter på en koordineret måde”, uddyber Elisabeth Brinton.

Derfor vil deltagerne samarbejde med beslutningstagere og tilsynsmyndigheder for at bidrage til en miljølovgivning, som hjælper med at støtte den efterfølgende opskalering af mængdeproduktion af brintlastbiler og et europæisk netværk for tankning af brint helt uden CO2.

Parallelt vil de søge finansiering fra det offentlige til tidlige prækommercielle projekter i første fase, fordi udrulningen er så investeringstungt.

Læs også: Ligestilling af biogas med diesel kan mindske den tunge transports klimaaftryk

Dog ser deltagerne i H2Accelerate fordele udover de miljømæssige. Investeringerne kan bidrage med nye arbejdspladser og endda helt nye industrier i kraft af; brintproduktionsanlæg, store brintdistributionssystemer, et netværk af tankstationer med høj kapacitet til flydende og gasformig brint og produktion af brintdrevne lastbiler. 

Gerrit Marx, President Commercial & Specialty Vehicles i CNH Industrial, siger: “En udbredt indførelse af brintbrændselscelleteknologi i tunge transporter vil afhænge af, at den nødvendige infrastruktur kommer på plads. Vi har også brug for meget konkrete projekter sammen med transportvirksomheder og andre interessenter for at vise, at denne løsning er økonomisk og operativt bæredygtig. Det banebrydende H2Accelerate-samarbejde vil skabe forudsætninger for dette og fremskynde overgangen til transporter uden CO2-emissioner.”

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere