Klædt på til krisen med nye processer

Flere år før krisen begyndte at kradse, søsatte JELD-WEN Door Solutions en ambitiøs plan med en tæt overvågning af alle forecasts. Via en kraftig oprydning i gamle rutiner og skærpet opfølgning på måltal blev det muligt at bevare en høj servicegrad. Samtidig blev såvel omkostninger som likviditetsbindinger skåret kraftigt ned. Selv om de usikre tider har gjort det vanskeligere at justere produktionen op og ned, har de nye processer rustet virksomheden bedre til de store udsving.

08.09.2009

SCM.dk

Lige som i alle andre virksomheder gør den økonomiske krise også ondt på JELD-WEN Door Solutions. Men virksomheden er godt hjulpet af, at man for få år siden lavede en række markante ændringer i forsyningskæden, som har forbedret prognoser og rutiner

”Vi gennemførte nogle meget grundlæggende og sunde forandringer i vores forsyningskæde, som gør, at vi nu er i stand til at videreudvikle og tilpasse os den aktuelle situation. Hermed bliver usikkerheden ikke helt så stor, som den ellers ville have været”, siger Supply Chain Manager Jens C. Holmgaard.

Den i dag amerikansk ejede virksomhed, som fremstiler alt indenfor døre til f.eks. boligmarkedet og private og offentlige virksomheder, modtog i 2005 Den Danske Logistikpris. Motivationen var først og fremmest begrundet i, at det var lykkedes at udvikle et forecastsystem, som initieres af salgsafdelingens afsætningsprognoser, og som derefter via klare målsætninger, KPI’er og rollefordelinger omdannes til effektive prognoser til brug for produktionerne og logistikafdelingerne. Dette havde resulteret i langt bedre kommunikation og gennemsigtighed i hele værdikæden, lige som det lykkedes at reducere lagerbindingen med 60 procent.

”Vi begyndte at udvikle prognosesystemet et par år før, vi modtog logistikprisen. Systemet er baseret på, at salgsafdelingen for en periode på 16 uger laver et forecast vedrørende salgsniveauet inden for ca. 20 forskellige produktgrupper”, forklarer Jens C. Holmgaard.

”Prognoserne bliver afleveret én gang om måneden til os, som har ansvaret for den centrale planlægning. De mange data, som vedrører samtlige markeder og salgskanaler såvel indenfor som udenfor Europas grænser, bliver herefter bearbejdet til et samlet forecast for hele den europæiske del af virksomheden. Derefter afsættes den nødvendige produktionskapacitet. Intentionen var naturligvis, at vi hermed langt bedre ville blive i stand til at servicere vores marked, hvilket også lykkedes. I dag har vi et ganske godt overblik over, om den aktuelle produktion stemmer overens med efterspørgslen.”

Jens Holmgaard erkender imidlertid, at det ikke er hver gang, prognosemagerne rammer plet.

”Mens tiderne endnu var gode og markedet stabilt, var vi rigtig dygtige til at opnå en nøjagtig forecast-sikkerhed. Fejlprognoserne var på beskedne fem procent. Siden er det tydeligvis blevet vanskeligere, fordi efterspørgslen svinger i en ujævn takt.”

Den Gyldne Trekant
Virksomheden indførte også et begreb, man kalder ”Den Gyldne Trekant”. Det er et udtryk for et samspil og et ønske om at skabe balance og indbyrdes forståelse mellem forskellige udvalgte nøgletal f.eks. omkostninger i forhold til lagerbinding og leveringssikkerhed. Fra 2003 og fremefter har JELD-WEN Door Solutions således via forskellige styringsmæssige tiltag bestræbt sig på systematisk at opnå en meget høj leveringssikkerhed. Målet er netop skærpet yderligere og er i dag på 98,5 procent ud mod markedet. Jens Holmgard mener, at dette mål nu er indenfor rækkevidde.

Kravet om præcis planlægning bevæger sig ned gennem hele værdikæden. Således indførte JELD-WEN Door Solutions for nogle år siden interne samhandelsaftaler i organisationen. Der bliver indgået aftaler mellem salgsafdelingen og terminalen og videre ned i forsyningskæden mellem terminal og produktion. På den måde kan de implicerede parter via disse kontraktlignende aftaler afstemme, hvilke forventninger de har til hinanden indbyrdes. Regelsættet er baseret på de forhold, der er gældende på markedet, og hastigheden i virksomhedens produktion tager udgangspunkt i salgsprognoserne.

”Selv om interne samhandelsaftaler umiddelbart kan virke tunge, sikrer de faste rammer og grundlag for opfølgning på tværs af lande, organisationer og kulturer”, siger Jens Holmgaard.

Marked med overproduktion
Selv nok så grundig planlægning kan imidlertid ikke skjule, at det er blevet vanskeligere at styre de logistiske processer.

”Konkurrencen er blevet skærpet. Vi er for mange udbydere af de samme produkter og befinder os derfor på et uligevægtigt marked med overproduktion. Konsekvensen er, at vi må blive endnu dygtigere til at overholde måltallene samt fastholde kunderne,” siger Jens C. Holmgaard, som erkender, at virksomhedens tidligere meget høje forecast-sikkerhed er blevet svækket som følge af den økonomiske krise.

”Udviklingen er vendt meget hurtigt, og det er således svært at vurdere, med hvilken hastighed omsætningen falder i fremtiden. Derfor har vi været nødt til at skærpe vores opfølgning på de forecasts, som salgsafdelingen estimerer for os. Således følger vi i øjeblikket hver uge op på, hvordan salget har udviklet sig i forhold til vores seneste estimat. Udfordringen består i at finde det rigtige niveau for, hvor meget vi reelt skal producere, så vi ikke producerer til lageret og dermed binder kapacitet. Samtidig er vi i stand til at leve op til vores kunders forventninger omkring leveringssikkerhed. Vi oplever det imidlertid som en utrolig gevinst, at vi dengang, da tiderne endnu var gode, brugte tid på at analysere det til enhver tid aktuelle lagerbehov. Generelt gælder det, at fokus nu er flyttet langt mere over mod kapacitetsbinding end tidligere.”

Korte tidsfrister
En anden udfordring består i, at nogle af JELD-WEN Door Solutions leverandørerne også er begyndt at få vanskeligheder. Enkelte af leverandørerne er helt lukkede, og indkøbsafdelingen skal i disse tilfælde hurtigt ud og finde alternative leverandører. Tidsfristerne er i disse situationer altid korte.

”Sædvanligvis har vi altid alternative leverandører. Det kan dog være problematisk at indgå nye aftaler med nye leverandører om hurtig levering, fordi vores egne lagre i forvejen er bragt ned på et minimum. Når vi så oven i købet står midt i en global økonomisk krise, er det endnu mere nødvendigt, at vi har en tæt og åben konktakt med leverandørerne. Smidigheden i hele forsyningskæden - herunder muligheden for at justere op og ned - er derfor på kort tid blevet langt mere træg”, mener Jens C. Holmgaard.

Vær forberedt på dårlige tider
”Med de logistiske og ledelsesmæssige systemer vi har indført, er det lykkedes os at nedbringe vores produktionskapacitet i takt med, at markedet er faldet. Alligevel står vi med de samme problemer som alle andre virksomheder. På kort sigt kan vi ikke få frigjort en masse kapacitet ved f.eks. blot at flytte eller lukke et produktionssted. Tidligere var det måske mest fornuftigt at producere et givent produkt på to forskellige fabrikker for at sikre tilstrækkelig kapacitet og udjævne risikoen. I dag ville det formentlig være mere lønsomt, hvis vi nøjedes med at fremstille det samme produkt på én fabrik. Men markedet kan jo hurtigt ændre sig, og så kan det blive fatalt, hvis vi pludselig mangler kapacitet. Derfor undlader vi at lukke produktionslinjer i stor stil. I stedet afventer vi udviklingen.”

Jens C. Holmgaard tvivler på, at det var gået helt galt for JELD-WEN Door Solutions, selv om virksomheden ikke havde iværksat en mere præcis styring af sine forecasts, indført KPI’er samt ryddet op i sine rutiner.

”Men det havde uden tvivl gjort endnu mere ondt på os”, siger han.

”Vi har lært, at man aldrig skal regne med, at det bliver ved med at gå godt. Dagsordenen kan jo hele tiden ændre sig, og såfremt en virksomhed vil undgå at blive alt for sårbar, må krisetider forberedes, mens alt endnu tegner lyst…”

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Stamdata og konkurrenceevne

11.11.2024Intempus ApS

Sponseret

GPS-baseret kørselsregistrering: Vejen til øget produktivitet og medarbejdertilfredshed

08.11.2024Intempus ApS

Sponseret

Digital tidsregistrering: Nøglen til ressourceoptimering og overholdelse af nye lovkrav

02.09.2024LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Løbende daglige forstyrrelser dræner logistikken

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

03.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup