Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

Virksomhedsledere kan både se klimainvesteringer betale sig og de langsigtede risici forbundet med udvikling i vejr, forurening, biodiversitet osv. Det viser en række nyligt offentliggjorte rapporter.

Foto: 123rf.com

22.01.2025

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der skete andet i verden d. 20. januar 2025 end indsættelsen af USA’s 47. præsident. F.eks. begyndte årets topmøde i World Economic Forum i Davos. 

Forbundet med Davos-mødet er offentliggørelsen af en række rapporter og undersøgelser. Heriblandt den årlige Global Risk Report, som siden 2006 har vurderet, hvilke risici ledere fra hele verden vurderer som de mest presserende på kort og langt sigt. De seneste år har toppen af den liste været fuld af klima-risici. Kort fortalt gælder det også i år. 

Konsulentvirksomheden PwC har udgivet sit globale CEO-survey siden 1998. I år har 4.700 CEOs fra 109 lande deltaget i undersøgelsen. I hovedrapporten har PwC anlagt et forandringsperspektiv og ser i dette to afgørende emner: AI og klimaforandringer.  

Som risiko opfattes klima - fejlagtigt - som længere væk

PwC-rapporten har også spurgt til forventede risici i det kommende år. Her ligger klima nummer syv på listen, mens fokus er på cyberrisici, makroøkonomisk volatilitet, inflation og adgang til arbejdskraft med de rette kompetencer. 

At bekymringen for klimarisici akut udkonkurreres af andre emner bekræftes af World Economic Forums risk report 2025. Som det fremgår af grafikken nedenfor, så er de deltagende ledere akut mere presset af andre samfundsmæssige forhold i de næste to år. Til gengæld er der en tydelig bevidsthed om, at på længere sigt er miljø-risici de mest alvorlige. Undtagelsen er ekstremt vejr, som trods væbnede konflikter, teknologier, der kan have skadelige effekter etc. er i top på både kort og langt sigt. 

Og her skal der lige lægges yderligere to rapporters konklusioner ind, nemlig World Economic Forums “Business on the Edge”, udarbejdet sammen med førende Earth system-forskere og The Cost of Inaction” udarbejdet af WEF's Alliance of CEO Climate Leaders. Begge rapporter har fokus på, hvad virksomhedsledere skal gøre og har tydelige konklusioner: 

  • Virksomheder, der ikke tilpasser sig fysiske klimarisici kan miste op til syv procent af deres årlige indtjening op til 2035. 
  • Investerer man i klimatilpasning, dekarbonisering og resilience kan man se op til 19 US dollar i undgåede tab, for hver dollar investeret. 

Kun på langt sigt har virksomhedsledere mentalt overskud til at se natur-risici som mest presserende. Det er en fejl, understreger flere rapporter.. Foto: World Economic Forum

Det begynder at betale sig

CEO Survey konkluderer bl.a., at en tredjedel af CEOs siger, at de har fået øgede indtægter ud af deres klimavenlige investeringer i f.eks. energieffektivitet, udvikling af ”grønnere produkter og services og implementering af teknologi til reduktion af udledninger”.  Og to tredjedele peger på enten reducerede eller stort set uforandrede omkostninger fra samme. 

En rapport udgivet af Industriens Fond i dag bakker i høj grad op om denne tendens. Analysen, der bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 366 danske industrivirksomheder viser, at jo flere klimatiltag de gennemfører, jo bedre sammenhæng, der er mellem tiltagene, og jo længere tid virksomheden har været i gang, desto større konkurrencefordele er der at høste.  

Konkret oplever virksomhederne konkurrencefordelene i form af styrket innovationskraft, bedre forudsætninger for at imødekomme kundekrav og bedre adgang til nye markeder. De virksomheder, som er længst med grøn omstilling, er også begyndt at mærke en positiv effekt på omsætning og eksport. 

PwC-rapporten har bredere set fokus på arbejdet med at genopfinde sig selv. Det er valgt med udgangspunkt i, at 40 procent af lederne to år i træk vurderer, at uden en omfattende omstilling kan de ikke se deres virksomhed overleve de næste ti år. Her er hovedkonklusionen at fremtiden allerede er her, den er bare ulige fordelt. Så nogle CEOs bevæger sig i fuld fart mod at få del i fremtidens vækst og værdi ved at investere i AI, udnytte muligheder og imødekomme trusler fra klimaforandringer, samt genopfinde forretningsmodeller. Mange andre flytter sig dog kun langsomt og holdes tilbage af ledelsesmindsets og processer der giver træghed i form af svage beslutningprocesser og begrænset omfordeling af ressourcer. 

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Apport Systems er et Great Place To Work – bogstaveligt talt

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

21.01.2025SCM.dk

5 største supply chain risici i 2025

17.01.2025SCM.dk

AI vil skabe 78 millioner nye jobs på verdensplan

17.01.2025SCM.dk

Ny beredskabsaftale er et vigtigt første skridt mener Dansk Industri

17.01.2025SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser for 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup