FN: Risikoen for slaveri øges under coronakrisen
Økonomisk usikkerhed verden over øger samtidig risikoen for at udsatte grupper udnyttes og underlægges slaveri-tilstande. Det gælder særligt for folk, der i forvejen møder diskrimination på baggrund af køn, religion, seksualitet og hudfarve.
Stater skal være ekstra opmærksomme på at sikre, at arbejderes rettigheder opretholdes, når COVID-19 destabiliserer den globale økonomi. FN vurderer nemlig, at udsatte grupper som migranter er yderligere i risiko for at blive underlagt moderne slaveri.
Moderne slaveri dækker over både tvunget arbejde, gældsslaveri, tvangsægteskab, samt menneskehandel. Gældslaveri er den mest almindelige form for slaveri i dag, hvor mennesker tvinges til at udføre et arbejde, fordi de trues med vold og ikke er i stand til at flygte.
Læs også: FN Global Compact-partner: Kravene til underleverandører stiger
”Hvis ikke arbejdere modtager tilstrækkelig økonomisk, social og anden støtte fra stater – uden at blive diskrimineret på baggrund af at være immigranter eller lignende – er de stor risiko for at blive udnyttet, og dermed udsat for tvangsarbejde, trældom, slaveri eller menneskehandel”, siger 50 FN eksperter i menneskerettigheder i en pressemeddelelse.
Det kræver, at stater gør en ekstra indsats for at identificere de udsatte grupper og sikre, at deres rettigheder opretholdes, så de i videst mulighed udstrækning kan holdes ude af moderne slaveri. Adgang til sundhedsvæsnet anser de 50 eksperter som særligt vigtigt.
Læs også: Moderne slaveri får frit spil under coronapandemien
”Vi er bekymret for at disse praksisser er blevet forøget de seneste måneder. I nogle tilfælde er ofre blevet underlagt mishandling eller tortur, mens andre helt forsvinder og dermed holdes udenfor lovens beskyttelse”, skriver de.
Opfordringen til statsledere indebærer også, at man fjerner ulige forhold for ansættelse, som kan skubbe nogle ud i for eksempel gældslaveri.
- KCP