28.09.2020 | Produktion
Moderne slaveri får frit spil under coronapandemien
I en verden, hvor moderne forsyningskæder også er globale, er det sværere for en virksomhed at kontrollere arbejdsforholdene hos deres underleverandører eller producenter. På grund af covid-19 er det nu endnu sværere, da kontrollører ikke i samme omfang kan besøge faciliteter placeret på den anden side af jorden.
En stor vestlig virksomhed har outsourcet deres produktion til Kina, Bangladesh eller Cambodja. En journalist kommer forbi produktionen og dokumenterer de forfærdelige forhold, der arbejdes under. Der lyder et ramaskrig i Vesten. Virksomheden påstår ikke at kende noget til det: Det er deres leverandørs underleverandør. Vi kan alle genkende fortællingen, som har gentaget sig nok gange til, at de færreste bliver helt chokeret, når man hører om kummerlige forhold i virksomheders forsyningskæde.
Det øgede fokus fra offentlighedens side samt lovgivning fra for eksempel Australien har krævet, at virksomheder blev mere bevidste om deres forsyningskæde. Det blev nødvendigt for dem at kontrollere forholdene i den globale kæde for at forhindre slavelignende forhold.
Men dette er blevet betydeligt sværere, da verden er gået i kollektiv isolation, efter covid-19 ramte, skriver mediet Supply Chain Brain.
Men det er ikke det eneste problem: ”Det økonomiske chok forårsaget af covid-19-udbruddet gør også folk mere sårbare for udnyttelse, hvilket yderligere forværrer problemet”, siger Mans Carlsson, leder af ESG research ved Ausbil Investment Management, til Bloomberg.
”Vi er kun i begyndelsen af denne lange rejse for virkelig at forstå kompleksiteten af forsyningskæder og det indbyrdes forhold med andre problemstillinger”, fortsætter Danielle Welsh-Rose, ESG investment director for Asia Pacific.
Kilde: Supply Chain Brain
- KCP
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.