Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi
De danske erhvervshavne genanvender i højere grad affaldsprodukter til gavn for både miljøet og havnenes økonomi.
Der er et stigende fokus på at få en cirkulær økonomi i de danske erhvervshavne, skriver brancheforeningen Danske Havne.
Cirkulær økonomi er betegnelsen for en forretningsstrategi, hvor man beholder materialer og produkter i det økonomiske kredsløb længst muligt. Det sker ved, at man genanvender materialer og dele fra produkter, der har tjent sit formål, og derfor ses som affald. Den cirkulære økonomi bryder dermed med idéen om en lineær værdikæde, hvor ressourcer bliver udvundet, brugt og smidt ud.
Læs også: Esbjerg Havn vil udvide med én million kvadratmeter
Og flere havne går altså op i at genbruge affaldsprodukter, der typisk er udtjent metalskrot, vindmøller, boreplatforme samt almindeligt erhvervs- og husholdningsaffald. Genanvendelsen består enten i at lave det til nye produkter eller ved at bruge råmaterialet.
Blandt de danske havne, der er begyndt at have genanvendelse som et vigtigt forretningsområde er Frederikshavn Havn, Lindø port of Odense og ikke mindst Grenaa Havn.
Mål: At blive Danmarks mest alsidige genanvendelseshavn
På Grenaa Havn i Jylland er der skudt flere forskellige genanvendelsesvirksomheder op. Nogle genanvender og videresender dele fra skibe, mens andre omdanner spildolie til nye produkter. I fremtiden er planen også, at havnen højst sandsynligt skal huse en virksomhed, der kan genanvende vindmøllevinger.
Vi går efter at blive Danmarks mest alsidige genanvendelseshavn, som kan håndtere alle typer genanvendelsesprojekter. Vi er i gang med at tiltrække virksomheder, som kan være med til at styrke vores position, siger direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen. Han fortsætter:
Vi ved at flere andre havne i Danmark og i udlandet også satser på genanvendelse af vindmøller og boreplatforme, men når først markedet kommer i gang, vil det være stort nok til alle.
Læs også: Fremtidens transport: mere asfalt og gang i havnene
Miljøkonsulent i Danske Havne, Kasper Ullum, tror på, at cirkulær økonomi kan blive en rigtig god businesscase, og i fremtiden vil få stor betydning for de danske erhvervshavne:
Når vi snakker om cirkulær økonomi og genanvendelse, indebærer det transport og forarbejdning af enorme mængder erhvervs- og husholdningsaffald. Det vil give god mening at placere genanvendelsesfaciliteter på havnene, hvor der er virksomheder, som er i stand til at håndtere, forarbejde og transportere affaldsmængderne. I forbindelse med havneudvidelser kan der også være fordele for havnene i at anvende restprodukter i opbygning af nye havneområder, siger Kasper Ullum.
-CHM