Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi

De danske erhvervshavne genanvender i højere grad affaldsprodukter til gavn for både miljøet og havnenes økonomi.

Flere danske havne genanvender affald ud fra en cirkulær tankegang. Foto: Ole Brikner/Aarhus Havn. .

05.12.2017

SCM.dk

Der er et stigende fokus på at få en cirkulær økonomi i de danske erhvervshavne, skriver brancheforeningen Danske Havne.

Cirkulær økonomi er betegnelsen for en forretningsstrategi, hvor man beholder materialer og produkter i det økonomiske kredsløb længst muligt. Det sker ved, at man genanvender materialer og dele fra produkter, der har tjent sit formål, og derfor ses som affald. Den cirkulære økonomi bryder dermed med idéen om en lineær værdikæde, hvor ressourcer bliver udvundet, brugt og smidt ud.

Læs også: Esbjerg Havn vil udvide med én million kvadratmeter

Og flere havne går altså op i at genbruge affaldsprodukter, der typisk er udtjent metalskrot, vindmøller, boreplatforme samt almindeligt erhvervs- og husholdningsaffald. Genanvendelsen består enten i at lave det til nye produkter eller ved at bruge råmaterialet.

Blandt de danske havne, der er begyndt at have genanvendelse som et vigtigt forretningsområde er Frederikshavn Havn, Lindø port of Odense og ikke mindst Grenaa Havn.

Mål: At blive Danmarks mest alsidige genanvendelseshavn
På Grenaa Havn i Jylland er der skudt flere forskellige genanvendelsesvirksomheder op. Nogle genanvender og videresender dele fra skibe, mens andre omdanner spildolie til nye produkter. I fremtiden er planen også, at havnen højst sandsynligt skal huse en virksomhed, der kan genanvende vindmøllevinger.

”Vi går efter at blive Danmarks mest alsidige genanvendelseshavn, som kan håndtere alle typer genanvendelsesprojekter. Vi er i gang med at tiltrække virksomheder, som kan være med til at styrke vores position”, siger direktør i Grenaa Havn, Henrik Carstensen. Han fortsætter:

”Vi ved at flere andre havne i Danmark og i udlandet også satser på genanvendelse af vindmøller og boreplatforme, men når først markedet kommer i gang, vil det være stort nok til alle”.

Læs også: Fremtidens transport: mere asfalt og gang i havnene

Miljøkonsulent i Danske Havne, Kasper Ullum, tror på, at cirkulær økonomi kan blive en rigtig god businesscase, og i fremtiden vil få stor betydning for de danske erhvervshavne:

”Når vi snakker om cirkulær økonomi og genanvendelse, indebærer det transport og forarbejdning af enorme mængder erhvervs- og husholdningsaffald. Det vil give god mening at placere genanvendelsesfaciliteter på havnene, hvor der er virksomheder, som er i stand til at håndtere, forarbejde og transportere affaldsmængderne. I forbindelse med havneudvidelser kan der også være fordele for havnene i at anvende restprodukter i opbygning af nye havneområder”, siger Kasper Ullum.

-CHM

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online