Danmark intensiverer opgør med momsundvigende Kina-pakker
Antallet af Kina-pakker, der ankommer i Danmark, er på vej ned, viser tal fra Postnord – og endda hurtigt. Men tallene skal tages med et gran salt, da det ikke kun er et faldende ordretal, som er årsag til det hurtige dyk i pakker. En ting fanger de dog: at danskerne i lavere grad handler fra kinesiske netbutikker.
Selvom Postnord registrerede et fald på 67 procent i såkaldte Kina-pakker fra 2019 til 2020 er det hele ikke lutter lagkage ifølge Niels Ralund, der er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv.
Det er nemlig ikke kun et udtryk for faldende ordretal på kinesiske netbutikker, men også smartere pakning af ordre og et mere divers hold af leverandører, som får tallene til at styrtdykke hos Postnord.
Kina-pakker er pakker med ordrer bestilt af danskere på kinesiske netbutikker såsom Wish. Det store problem ved dem lægger ifølge Niels Ralund i de kneb, de bruger for at presse danske virksomheder og deres konkurrenceevne.
Læs også: På 10 år er anmeldelser af økonomisk kriminalitet mere end femdoblet
”Toldstyrelsens kontroller af pakker fra tredjelande i 2018 og 2019 viste, at der blev angivet for lave værdier på en stor del af pakkerne, og dermed fløj de under momsradaren”, forklarer han og uddyber, at det i sidste ende snyder os alle, når virksomhederne ikke betaler til fælleskassen.
Voksende opmærksomhed
Derfor må andre opgørelser også tages i brug, hvis vi skal danne os et retvisende overblik over Kina-pakkernes indtog i Danmark.
Heldigvis for de danske virksomheder viser tal fra Dansk Erhverv, at Wish.com to år i streg er gået tilbage på listen overfor danskernes yndlingsnetbutikker og understreger dermed, at der er noget om snakken.
”Jeg tror ikke, at det [antallet af Kina-pakker, red.] er faldet med to tredjedele, men mindre kan også gøre det. Det er mit indtryk, at mange forbrugere er blevet opmærksomme på, at produkterne ofte er i elendig kvalitet og faktisk også kan være farlige – både for dem selv og for danske virksomheders konkurrenceevne”, udtaler Niels Ralund.
Minimumsgrænser og momskontrol
Når de nye momsregler, der blandt andet betyder, at minimumsgrænsen for momsbetaling forsvinder, træder i kraft 1. juli, kan det føre til yderligere fald, mener Niels Ralund.
Han fastholder dog, at det kræver fortsat kontrol, da der stadig kan snydes med momsen, når forsendelser fra Kina videresendes mellem EU-landene, hvilket Wish benytter sig af.
Læs også: Regering bør styrke dansk konkurrenceevne med øget momskontrol
”Derfor er det positivt, at Skattestyrelsen bruger deres adgang til pengeinstitutternes oplysninger om danske forbrugeres betaling til udenlandske netbutikker, så de kan tjekke, om netbutikkerne betaler den moms, de skal. Det skal de fortsætte med.”
Han håber også, at it-systemet OSM2, der skal sikre, at udenlandske netbutikker betaler moms, når momsbagatel-grænsen forsvinder, bliver færdigt hurtigere end forventet.
- KCP