06.04.2021  |  Branchenyt

På 10 år er anmeldelser af økonomisk kriminalitet mere end femdoblet

Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er steget eksplosivt i de seneste år. Fra 13.000 anmeldelser i 2009 til næsten 70.000 i 2019. Det svarer til en femdobling over en periode på bare 10 år. Det viser en ny analyse fra FSR – danske revisorer.

”Vores analyse viser en eksplosiv udvikling i antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet”, udtaler Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i FSR – danske revisorer, og fortsætter:

”Graverende sager om snyd med udbytteskat, momskarruseller, skatteunddragelse for millioner af kroner, hvidvask af sorte penge og anden organiseret kriminalitet er desværre blevet hverdag de senere år. Det kommer virkelig bag på mig, at omfanget af disse former for kriminalitet er så stort. Det er stærkt foruroligende”.

Udtalelsen kommer på baggrund af en ny analyse, som FSR – danske revisorer har foretaget. Analysen giver for første gang et samlet billede af udviklingen i forskellige former for økonomisk kriminalitet ved hjælp af anmeldelser, sigtelser og domme for perioden 2009 til 2019.  

Og analysen taler sig eget tydelige sprog omkring mængden af økonomisk kriminalitet herhjeme. Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er nemlig steget eksplosivt i de seneste år. Fra 13.000 anmeldelser i 2009 til næsten 70.000 i 2019. Det svarer til en femdobling over en periode på bare 10 år.

Det er især antallet af anmeldelser om bedrageri, der er vokset. På bare 10 år er anmeldelserne om bedrageri syvdoblet og udgør samlet set over to tredjedele af den økonomiske kriminalitet i 2019.

Læs også: IT-kriminelle udnytter corona i angreb på virksomheder

Administrerende direktør i FSR – danske revisorer, Charlotte Jepsen, er ikke i tvivl om, at der er meget store samfundsomkostninger forbundet med disse kriminalitetsformer, og hun peger blandt andet på de senere års nedskæringer i skattekontrollen som en del af forklaringen på det stigende antal af anmeldelser om skatte- og momssvig.

”Der er ingen tvivl om, at mange års nedskæringer og besparelser i skattekontrollen har betydet, at omfanget af moms- og skattesvindel er steget markant. Det lave kontrolniveau kan friste de kriminelle, der ikke oplever en reel risiko for at blive taget i at snyde med skat og moms”, forklarer hun. ”Det er ikke godt for tilliden til skattevæsenet, og det underminerer opbakningen til systemet, at de kriminelle kan lege kispus med myndighederne og unddrage statskassen. Derfor er der grund til at rose regeringen og Folketinget for at have opprioriteret skattekontrolindsatsen”.

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere