Danmark er et af de mest forbundne lande i verden

DHL og New York Universitys Stern School of Business har netop udgivet den nyeste udgave af deres DHL Global Connectedness Index 2022. Det er en dybdegående rapport, der tager temperaturen på globaliseringens tilstand og dens udsigter. Og der er flere overraskelser i dette års rapport. Danmark rykker en plads op.

DHL og New York Universitys Stern School of Business har netop udgivet den nyeste udgave af deres DHL Global Connectedness Index 2022. Det er en dybdegående rapport, der tager temperaturen på globaliseringens tilstand og dens udsigter. Og der er flere overraskelser i dette års rapport. Danmark rykker en plads op. Foto: DHL..

11.05.2023

SCM.dk

Ved at analysere data fra 171 lande og territorier afslører indekset, hvordan strømme af handel, mennesker, kapital og information bevæger sig rundt i verden. Modsat hvad man måske ville tro, viser den nye rapport, at den globale handel og økonomi har været bemærkelsesværdigt robust over for de seneste udfordringer som Covid-19-pandemien og krigen i Ukraine.

Efter et lille fald i 2020 steg DHL Global Connectedness Index’et igen i 2021 til over præ-pandemiske niveauer. De aktuelt tilgængelige data peger på en yderligere stigning i 2022 på trods af langsommere vækst i nogle former for handel og samarbejde. International handel med varer var i midten af 2022 10 procent over præ-pandeminiveauer. Internationale rejser forblev 37 procent under 2019-niveauerne i 2022, men fordobledes sammenlignet med 2021.

"De seneste data fra DHL Global Connectedness Index afkræfter klart opfattelsen af, at globaliseringen sættes i bakgear. Globalisering er ikke bare et buzzword – det er en stærk kraft, der har transformeret vores verden til det bedre. Ved at nedbryde barrierer, åbne markeder og skabe muligheder har det gjort det muligt for enkeltpersoner, virksomheder og hele nationer at blomstre og trives som aldrig før. Efterhånden som vi fortsætter med at omfavne globaliseringen, kan vi skabe en lysere fremtid, der gavner os alle og en verden, der er mere forbundet, mere velstående og mere fredelig end nogensinde før”, siger John Pearson, administrerende direktør for DHL Express.

DHL Global Connectedness Index afslører, at USA og Kina er ved at bevæge sig væk fra hinanden på flere områder. Ved at analysere 11 forskellige typer af handel, kapital, information og personlige forbindelser (for eksempel eksport af varer, M&A-transaktioner og videnskabeligt forskningssamarbejde), er andelen af amerikanske forbindelser til Kina faldet i 8 af de 11 typer siden 2016. I samme tidsperiode faldt andelen af Kinas forbindelser til USA i 7 af de 10 typer handel, hvor data var tilgængelige for Kina, og nogle af disse fald var betydelige. På trods af dette forbliver USA og Kina stadig forbundet og mere end andre lande, der ikke deler grænse. Desuden viser dataene, at den noget afkølede relation mellem de to lande hidtil ikke har ført til en bredere fragmentering af de globale forbindelser mellem rivaliserende landegrupper.

Læs også: Sønderborgvirksomhed vil levere pakker til amerikanere

Analyser i DHL Global Connectedness Index viser også, at forudsigelser om et skift fra globalisering til regionalisering ikke – i hvert fald endnu – er blevet til virkelighed. Den gennemsnitlige afstand, som handel, kapital, information og menneskelige forbindelser dækker, er steget over de seneste to årtier, og handelsforbindelser strakte sig endda over endnu længere afstande under Covid-19-pandemien. Den eneste kategori, der viser en tydelig nylig ændring i retning af regionalisering, er de menneskelige relationer. Dette skyldes den drastiske ændring i rejsemønstre under Covid-19-pandemien.

"Det er fortsat et åbent spørgsmål, om handelsmønstre vil blive væsentligt mere regionaliserede i fremtiden. Mange virksomheder og regeringer er fokuseret på near-shoring for at regionalisere forsyningskæder, og der er betydelige forretningsmæssige fordele, der kan komme fra regionalisering. På den anden side sker mere end halvdelen af al handel allerede regionalt, og fordelene ved langdistancehandel er stadig vigtige, især da inflationen forbliver høj, den økonomiske vækst er aftaget, og fragtraterne for containere er faldet igen”, siger Steven Altman, Senior Research Scholar og direktør for DHL Initiative on Globalization ved NYU Sterns Center for the Future of Management.

Holland i front, Danmark rykker frem
Ifølge den nye rapport er Holland endnu engang det land, der er mest forbundet globalt set. Singapore er samlet set nummer to, men er på førstepladsen med hensyn til mængden af internationale forbindelser sammenlignet med indenlandske. Storbritannien har de globalt mest distribuerede handelsstrømme med andre lande. Der er repræsentanter fra alle verdensregioner blandt de 55 lande, som er mest globalt forbundne.

Danmark er overordnet set rykket en plads op ad rangstigen over at være et af de mest forbundne lande i verden. Sidste år lå Danmark på en 11. plads, men er i dag kommet ind i Top10 – to pladser bag Sverige, men hele ni pladser foran Norge. USA kommer til sammenligning på en 28. plads.
”Det er fantastisk godt klaret af et lille land som vores og vidner i den grad om, at det kan betale sig for alle – både virksomheder og personer – at orientere sig ud mod den store verden. Det har vi i Danmark faktisk altid gjort og det skal vi blive ved med”, siger Parvinder Tiwana, der er salgs- og marketingdirektør for DHL Express.

- PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Ny samarbejdsaftale mellem WELAND Solutions og Hans Schourup A/S

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online