Cobots løfter mere og mere

Det nyeste skud på stammen af kollaborative robotter fra Universal Robots kan løfte 16 kilo og dermed hjælpe menneskerne omkring den i endnu højere grad. I det hele taget fylder cobots mere og mere i supply chain- og fulfillmentbranchen.

BWIndustrie er blandt de virksomheder, der har installeret UR16e. Foto: Universal Robots.

17.09.2019

SCM.dk

Sådan beskriver danske Universal Robots selv sit nyeste produkt på hylden med kollaborative robotter – også kendt som cobots – der er designet til bogstavelig talt at gøre hverdagen lettere i eksempelvis produktions- og supply chain-virksomheder.

”I det nuværende usikre økonomiske klima bliver producenterne nødt til at se på fleksible løsninger for at forblive konkurrencedygtige. Med UR16e imødekommer vi behovet for en kollaborativ robot, der pålideligt og effektivt kan løse tunge opgaver”, siger direktør for Universal Robots, Jürgen von Hollen.

Den centrale gevinst ved at implementere robotter som UR16e og lignende cobots handler om automatisering. UR har i dag over 37.000 cobots i arbejde over hele verden, der udfører kedelige og kritiske opgaver i flere tusinde produktionsmiljøer, herunder montage, pick and place, palletering, maskinpasning samt i- og udskruning af skruer og møtrikker.

Det er specielt de tunge, repetitive løft, UR16e er god til at overtage. Foto: Universal Robots.

Cobots med mange funktioner
Og den slags er der stigende efterspørgsel på i ikke mindst supply chain- og fulfillmentbranchen, skriver Supply Chain Dive. Ifølge en opgørelse fra Grand View Research havde det globale cobot-marked således en anslået værdi på næsten 650 mio. dollars (ca. 4,4 mia. kr.) i 2018.

I distributionsindustrien udfylder cobots et væld af forskellige opgaver, fra repetitive løft som dem, UR har specialiseret sig i at automatisere, til plukkeopgaver og lagerkørsel, sådan som eksempelvis Jungheinrichs easyPILOT Follow-system kan gøre.

Læs også: Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Et andet koncept, som cobots kan bruges til, er gamification. Gennem interaktion med cobotten kan robotten således træne den menneskelige ansatte og fortælle ham eller hende om diverse mål bliver opnået, om de gør det godt, og hvordan deres plukketeam klarer sig i forhold til lagerets øvrige.

Derudover kan kunstig intelligens og machine learning også agere som cobots, om end virtuelle af slagsen, ved eksempelvis at håndtere ellers langsommelige administrative opgaver som godkendelse af vagtplaner, feriesedler og lignende

… og flere på vej
Men cobots kan ikke det hele – endnu i hvert fald. Lagerbygninger og fulfillmentcentre er – med de allernyeste som mulige undtagelser – ikke bygget til at akkommodere cobots, og de er dyre at bygge om og tilpasse, hvilket er nødvendigt for at få fordele ud af robotterne.

”Jo mere trængselspræget, mere ustabilt eller mere uensartet et arbejdsmiljø er, jo sværere er det at få ægte, gentagne og stabile gevinster ud af cobots”, siger David Clear fra virksomheden Vecna Robotics til Supply Chain Dive.

Cobots kan som regel ikke håndtere store, klodsede eller underligt formede enheder, eller pakke dem ligeså godt som en menneskelig medarbejder, og de kan ikke klare indpakning eller andre små detaljer på samme måde.

Men i takt med at udviklingen og den kraftige vækst i markedet (omkring 45 procent om året) fortsætter, så vil antallet af funktioner, de forskellige robotter kan udføre, blive stabilt øget, samtidig med at priserne vil falde, ikke mindst på grund af bilindustriens brug af samlerobotter.

Læs også: Robotterne er på vej til et lager i din nærhed

Karen Leavitt, der er marketingchef for Locus Robotics, forudser over for SCD, at cobots i fremtiden vil blive mere brugbare i udendørs miljøer, og at de vil vinde indpas i medicinsektorens fulfillmentled. ”Når man begynder at se robotterne i forskellige typer omgivelser, åbner der sig nye forretningsmuligheder”, siger hun.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online