17.09.2019  |  Innovation

Cobots løfter mere og mere

Det nyeste skud på stammen af kollaborative robotter fra Universal Robots kan løfte 16 kilo og dermed hjælpe menneskerne omkring den i endnu højere grad. I det hele taget fylder cobots mere og mere i supply chain- og fulfillmentbranchen.

Med en nyttelast på 16 kg fjerner UR16e de ergonomiske udfordringer og produktivitetsopgaver, der er forbundet med løft og flytning af tunge dele og produkter, og sænker dermed omkostningerne og reducerer nedetid.  

Læs også: Seks virksomheder fortæller om digitalisering af forsyningskæden

Sådan beskriver danske Universal Robots selv sit nyeste produkt på hylden med kollaborative robotter – også kendt som cobots – der er designet til bogstavelig talt at gøre hverdagen lettere i eksempelvis produktions- og supply chain-virksomheder.

”I det nuværende usikre økonomiske klima bliver producenterne nødt til at se på fleksible løsninger for at forblive konkurrencedygtige. Med UR16e imødekommer vi behovet for en kollaborativ robot, der pålideligt og effektivt kan løse tunge opgaver”, siger direktør for Universal Robots, Jürgen von Hollen.

Den centrale gevinst ved at implementere robotter som UR16e og lignende cobots handler om automatisering. UR har i dag over 37.000 cobots i arbejde over hele verden, der udfører kedelige og kritiske opgaver i flere tusinde produktionsmiljøer, herunder montage, pick and place, palletering, maskinpasning samt i- og udskruning af skruer og møtrikker.

Cobots med mange funktioner
Og den slags er der stigende efterspørgsel på i ikke mindst supply chain- og fulfillmentbranchen, skriver Supply Chain Dive. Ifølge en opgørelse fra Grand View Research havde det globale cobot-marked således en anslået værdi på næsten 650 mio. dollars (ca. 4,4 mia. kr.) i 2018.

I distributionsindustrien udfylder cobots et væld af forskellige opgaver, fra repetitive løft som dem, UR har specialiseret sig i at automatisere, til plukkeopgaver og lagerkørsel, sådan som eksempelvis Jungheinrichs easyPILOT Follow-system kan gøre.

Læs også: Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Et andet koncept, som cobots kan bruges til, er gamification. Gennem interaktion med cobotten kan robotten således træne den menneskelige ansatte og fortælle ham eller hende om diverse mål bliver opnået, om de gør det godt, og hvordan deres plukketeam klarer sig i forhold til lagerets øvrige.

Derudover kan kunstig intelligens og machine learning også agere som cobots, om end virtuelle af slagsen, ved eksempelvis at håndtere ellers langsommelige administrative opgaver som godkendelse af vagtplaner, feriesedler og lignende

… og flere på vej
Men cobots kan ikke det hele – endnu i hvert fald. Lagerbygninger og fulfillmentcentre er – med de allernyeste som mulige undtagelser – ikke bygget til at akkommodere cobots, og de er dyre at bygge om og tilpasse, hvilket er nødvendigt for at få fordele ud af robotterne.

”Jo mere trængselspræget, mere ustabilt eller mere uensartet et arbejdsmiljø er, jo sværere er det at få ægte, gentagne og stabile gevinster ud af cobots”, siger David Clear fra virksomheden Vecna Robotics til Supply Chain Dive.

Cobots kan som regel ikke håndtere store, klodsede eller underligt formede enheder, eller pakke dem ligeså godt som en menneskelig medarbejder, og de kan ikke klare indpakning eller andre små detaljer på samme måde.

Men i takt med at udviklingen og den kraftige vækst i markedet (omkring 45 procent om året) fortsætter, så vil antallet af funktioner, de forskellige robotter kan udføre, blive stabilt øget, samtidig med at priserne vil falde, ikke mindst på grund af bilindustriens brug af samlerobotter.

Læs også: Robotterne er på vej til et lager i din nærhed

Karen Leavitt, der er marketingchef for Locus Robotics, forudser over for SCD, at cobots i fremtiden vil blive mere brugbare i udendørs miljøer, og at de vil vinde indpas i medicinsektorens fulfillmentled. ”Når man begynder at se robotterne i forskellige typer omgivelser, åbner der sig nye forretningsmuligheder”, siger hun.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere