12.12.2017  |  Produktion

Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Mere alsidighed og økonomiske fordele får nu flere mindre virksomheder til at tage samarbejdende robotter i brug i produktionen.

Indtil for ganske få år siden var robotteknologi noget, der var forbeholdt de store produktionsvirksomheder. Men inden for de seneste år har flere og flere mindre virksomheder taget en ny generation af lette, samarbejdende robotter - også kendt som cobots - i brug i produktionen.

Læs også: DHL tester postrobot i Tyskland

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Og det er noget, man kan mærke hos Universal Robots, der leverer industrielle robotarme. Ifølge Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director for Skandinavien og Storbritannien hos UR, har mange af de mindre virksomheder nemlig ofte brug for løbende at kunne omstille produktionen.

Derudover er det for de fleste SMV'er umuligt at have dedikerede samle- og pallelinjer, og mange flytter derfor ansvaret for emballering rundt mellem et begrænset antal medarbejdere.

”Med robotteknologi i produktionen kan de gentage manuelle opgaver som emballering, pakning og palletering håndteres langt hurtigere. Medarbejderne kan frigøres fra det belastende arbejde og i stedet tage sig af andre ting. Det betyder mere afvekslende arbejde, og at ældre medarbejdere kan blive længere på arbejdspladsen”, siger Per Kloster Poulsen.

Alsidighed er en fordel
En af de ting, der gør robotterne anvendelige i de mindre virksomheder, er deres alsidighed.

Robotterne, der har en typisk løfteevne på mellem tre og 10 kilo, kan nemlig nemt flyttes rundt på arbejdspladsen og integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer.

”En mindre produktionsvirksomhed kan for eksempel bruge en letvægtsrobot til at samle produkter fra transportbåndet og stable dem på en palle – og ved hjælp af integrerede sensorer og gribere sikrer man, at den korrekte mængde produkter stables", siger Per Kloster Poulsen og fortsætter:

"På blot få minutter kan robotten omprogrammere og flyttes, og tilbehøret kan modificeres til at emballere hele pallen med plastik”

Ingen traditionelle omkostninger
En anden væsentlig årsag til, at letvægtsrobotterne for alvor er ved at finde vej til de mindre virksomheder, er økonomien.

Der er ingen af de traditionelle omkostninger til specialprogrammering, opsætning og afskærmning af robotterne, og den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for de fleksible letvægtsrobotter er derfor i nogle tilfælde mindre end seks måneder.

Læs også: Ny mobilrobot fra MiR er designet til industrien

”Letvægtsrobotterne er intuitive og nemme at programmere. Det gør dem velegnede i mindre produktioner og mange gentagne opgaver. Hvis arbejdsgangen ændrer sig, kan produktionsvirksomhederne nemt og hurtigt omprogrammere og omstille robotterne til andre opgaver på fabrikken – og det kan gøres af stort set alle medarbejdere, også selvom de ikke har erfaring med robotteknologi”, siger Per Kloster Poulsen.

- EL

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere