Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Mere alsidighed og økonomiske fordele får nu flere mindre virksomheder til at tage samarbejdende robotter i brug i produktionen.

Scandinavian Tobacco er en af de virksomheder, der har taget cobots ind i produktionen. Foto: Universal Robots.

12.12.2017

SCM.dk

Indtil for ganske få år siden var robotteknologi noget, der var forbeholdt de store produktionsvirksomheder. Men inden for de seneste år har flere og flere mindre virksomheder taget en ny generation af lette, samarbejdende robotter - også kendt som cobots - i brug i produktionen.

Læs også: DHL tester postrobot i Tyskland

Og det er noget, man kan mærke hos Universal Robots, der leverer industrielle robotarme. Ifølge Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director for Skandinavien og Storbritannien hos UR, har mange af de mindre virksomheder nemlig ofte brug for løbende at kunne omstille produktionen.

Derudover er det for de fleste SMV'er umuligt at have dedikerede samle- og pallelinjer, og mange flytter derfor ansvaret for emballering rundt mellem et begrænset antal medarbejdere.

”Med robotteknologi i produktionen kan de gentage manuelle opgaver som emballering, pakning og palletering håndteres langt hurtigere. Medarbejderne kan frigøres fra det belastende arbejde og i stedet tage sig af andre ting. Det betyder mere afvekslende arbejde, og at ældre medarbejdere kan blive længere på arbejdspladsen”, siger Per Kloster Poulsen.

Robotterne fra UR har en løfteevne på mellem tre og 10 kilo og kan integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer, som her hos BJ Gear Foto: Universal Robots.

Alsidighed er en fordel
En af de ting, der gør robotterne anvendelige i de mindre virksomheder, er deres alsidighed.

Robotterne, der har en typisk løfteevne på mellem tre og 10 kilo, kan nemlig nemt flyttes rundt på arbejdspladsen og integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer.

”En mindre produktionsvirksomhed kan for eksempel bruge en letvægtsrobot til at samle produkter fra transportbåndet og stable dem på en palle – og ved hjælp af integrerede sensorer og gribere sikrer man, at den korrekte mængde produkter stables", siger Per Kloster Poulsen og fortsætter:

"På blot få minutter kan robotten omprogrammere og flyttes, og tilbehøret kan modificeres til at emballere hele pallen med plastik”

Ingen traditionelle omkostninger
En anden væsentlig årsag til, at letvægtsrobotterne for alvor er ved at finde vej til de mindre virksomheder, er økonomien.

Der er ingen af de traditionelle omkostninger til specialprogrammering, opsætning og afskærmning af robotterne, og den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for de fleksible letvægtsrobotter er derfor i nogle tilfælde mindre end seks måneder.

Læs også: Ny mobilrobot fra MiR er designet til industrien

”Letvægtsrobotterne er intuitive og nemme at programmere. Det gør dem velegnede i mindre produktioner og mange gentagne opgaver. Hvis arbejdsgangen ændrer sig, kan produktionsvirksomhederne nemt og hurtigt omprogrammere og omstille robotterne til andre opgaver på fabrikken – og det kan gøres af stort set alle medarbejdere, også selvom de ikke har erfaring med robotteknologi”, siger Per Kloster Poulsen.

- EL

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

10.04.2025SCM.dk

Ny robot palleterer millioner af æg

09.04.2025SCM.dk

JYSK fejrer FSC-Certificering og bæredygtighedsmilepæl

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

03.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Trolde og kraner i lange baner

02.04.2025SCM.dk

Generativ AI vokser hurtigt, men det kniber med reel praksis

02.04.2025SCM.dk

Vækst i B2B-gensalg på flere markeder

01.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Unik løsning udviklet til en førende medicinalvirksomhed

01.04.2025SCM.dk

Kina investerer milliarder i robotteknologi og AI

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle