Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Mere alsidighed og økonomiske fordele får nu flere mindre virksomheder til at tage samarbejdende robotter i brug i produktionen.

Scandinavian Tobacco er en af de virksomheder, der har taget cobots ind i produktionen. Foto: Universal Robots.

12.12.2017

SCM.dk

Indtil for ganske få år siden var robotteknologi noget, der var forbeholdt de store produktionsvirksomheder. Men inden for de seneste år har flere og flere mindre virksomheder taget en ny generation af lette, samarbejdende robotter - også kendt som cobots - i brug i produktionen.

Læs også: DHL tester postrobot i Tyskland

Og det er noget, man kan mærke hos Universal Robots, der leverer industrielle robotarme. Ifølge Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director for Skandinavien og Storbritannien hos UR, har mange af de mindre virksomheder nemlig ofte brug for løbende at kunne omstille produktionen.

Derudover er det for de fleste SMV'er umuligt at have dedikerede samle- og pallelinjer, og mange flytter derfor ansvaret for emballering rundt mellem et begrænset antal medarbejdere.

”Med robotteknologi i produktionen kan de gentage manuelle opgaver som emballering, pakning og palletering håndteres langt hurtigere. Medarbejderne kan frigøres fra det belastende arbejde og i stedet tage sig af andre ting. Det betyder mere afvekslende arbejde, og at ældre medarbejdere kan blive længere på arbejdspladsen”, siger Per Kloster Poulsen.

Robotterne fra UR har en løfteevne på mellem tre og 10 kilo og kan integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer, som her hos BJ Gear Foto: Universal Robots.

Alsidighed er en fordel
En af de ting, der gør robotterne anvendelige i de mindre virksomheder, er deres alsidighed.

Robotterne, der har en typisk løfteevne på mellem tre og 10 kilo, kan nemlig nemt flyttes rundt på arbejdspladsen og integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer.

”En mindre produktionsvirksomhed kan for eksempel bruge en letvægtsrobot til at samle produkter fra transportbåndet og stable dem på en palle – og ved hjælp af integrerede sensorer og gribere sikrer man, at den korrekte mængde produkter stables", siger Per Kloster Poulsen og fortsætter:

"På blot få minutter kan robotten omprogrammere og flyttes, og tilbehøret kan modificeres til at emballere hele pallen med plastik”

Ingen traditionelle omkostninger
En anden væsentlig årsag til, at letvægtsrobotterne for alvor er ved at finde vej til de mindre virksomheder, er økonomien.

Der er ingen af de traditionelle omkostninger til specialprogrammering, opsætning og afskærmning af robotterne, og den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for de fleksible letvægtsrobotter er derfor i nogle tilfælde mindre end seks måneder.

Læs også: Ny mobilrobot fra MiR er designet til industrien

”Letvægtsrobotterne er intuitive og nemme at programmere. Det gør dem velegnede i mindre produktioner og mange gentagne opgaver. Hvis arbejdsgangen ændrer sig, kan produktionsvirksomhederne nemt og hurtigt omprogrammere og omstille robotterne til andre opgaver på fabrikken – og det kan gøres af stort set alle medarbejdere, også selvom de ikke har erfaring med robotteknologi”, siger Per Kloster Poulsen.

- EL

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

09.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX vinder "Årets Projekt"

08.10.2024SCM.dk

FoodTech’s styrke er de personlige møder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online