Værdikæden der giver mere, end den tager – del 2: Hvorfor?

Forretningslivet er i færd med at gennemgå en revolution, og supply chain management spiller en nøglerolle i at guide forretninger igennem revolutionen. I retning af en værdikæde, der giver mere end, den tager. Drivkræfterne bag omvæltningen er en historisk u-vending, hvor virksomheder på en helt ny måde tager ansvar for at være en del af en større helhed. Dette er del 2 af en artikelserie på 4.

Ledelse af værdikæden eller forsyningskæden, som vi kender og praktiserer det i dag, er ifølge en ny bog ikke længere holdbart, og der er brug for store omvæltninger, hvis forsyningskæden skal være fremtidssikker. Foto: 123rf.com.

30.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs også artikel 1, artikel 3 og artikel 4.

Markedsvilkår har til alle tider ændret sig og skabt basis for uro og innovation af forretninger. Forfatterne til bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen fastslår i bogen, at den industrielle økonomi er ved vejs ende, og at vi lever i en brydningstid, hvor en helt ny økonomisk tidsalder er på vej til at indfinde sig. Den nye tids økonomi vil være kendetegnet ved løsninger i konstant forandring og løbende rekonfigurationer som respons til slutbrugernes skiftende behov. Vi ser ind i et paradigmeskifte, lyder det.

Skiftet bliver drevet af nye generationers højere grad af ansvarsfølelse over for samfund og miljø – eller planet og people. Det bliver også drevet af mange mangler: Mangel på ressourcer, fødevarer, energi, naturkapital og biodiversitet samt kvalificeret arbejdskraft.

Helt enkelt sagt så er drivkraften for skiftet til den regenerative forsyningskæde, at vi har bevæget os fra en såkaldt holocene status – hvor jorden var i stand til at regenerere de ressourcer menneskene bruger – til en anthropocene status – hvor jorden ikke kan følge med menneskenes forbrugstempo. Menneskeheden er simpelthen ved at save den gren over, vi sidder på.

Ledelse af forsyningskæden, som vi kender og praktiserer det i dag, er ifølge bogen ikke længere holdbart, og der er brug for store omvæltninger, hvis forsyningskæden skal være fremtidssikker.

Ny opfattelse af vækst
Skiftet kan på mange måder blive opsummeret i et nyt vækstparadigme – eller måske rettere, at vi begynder at stille spørgsmål til det altdominerende vækst-mantra, der gennemsyrer hele vores tankegang, forbrug, produktion samt samfunds- og erhvervsliv. 

Vi har behov for at ændre vores tankesæt fra et selvcentreret perspektiv til et bredere perspektiv med blik for den helhed, vi er en del af. Foto: 123rf.com.

”Vi ville have brug for adskillige planeter, hvis vi med vores nuværende forbrugsrate skulle understøtte, at ni eller 10 milliarder mennesker kan leve et rimeligt liv. Det er ikke noget, vi bare fixer på en dag eller to. Vi har behov for at ændre vores tankesæt fra et selvcentreret perspektiv til et bredere perspektiv med blik for den helhed, vi er en del af. Jorden er begrænset og kan ikke understøtte vores behov med mindre, vi begynder at forbruge og regenerere ressourcer”, skriver de to forfattere i bogen.

De tilføjer, at mindre end ni procent af alt det, der bliver produceret bliver genbrugt; mindre end fem procent af elektronikaffald bliver recirkuleret; og cirka 40 procent af fødevarer går tabt på vejen fra jord til bord (side 49). Bare lige for at sætte det med forbrug, vækst og affald i perspektiv.

Forfatterne foreslår, at vi udvider vores opfattelse af vækst-begrebet. Det kunne for eksempel også omfatte begreber som medarbejderengagement og medarbejdernes oplevelse af mening (purpose), kundetilfredshed og -fornøjelse, det omgivende samfunds trivsel, lokalmiljøets sundhed og så videre.

Ny opfattelse af værdiskabelse
I de sidste 50 år eller mere har det dominerende formål med at drive en forretning været at generere finansielle resultater til gavn for aktionærerne. Og forsyningskæden er historisk set blevet målt på sin evne til at reducere omkostninger og maksimere lønsom kundeservice. Den holder ifølge bogen ikke længere. Det ensidige fokus på de finansielle resultater skader nemlig klima, biodiversitet, miljø og så videre. Der er ingen vej udenom at udvide en virksomheds interessenter fra ejerne til også at omfatte samfund og miljø. En virksomhed skal ikke længere skabe værdi for ejerne, men også for samfund og miljø – ellers vil der ikke være nogen virksomhed længere.

Ny opfattelse af teknologi og ledelse
På samme måde argumenterer forfatterne for, at der også sker et skifte i vores opfattelse af teknologi og ledelse. I det 19. og 20. århundrede var maskiner en metafor for samfundet med fokus på penge og vækst. Så dukkede computerne op, og digitaliseringen skabte en ny økonomi baseret på bits og informationer. Det næste teknologiskifte er kendetegnet ved levende systemer og biologi (bio-økonomi), der har som mål at understøtte vores trivsel i fremtiden på en stabil og bæredygtig måde. Vores forhold til teknologi har til alle tider vist sig at have stor effekt på vores forhold til naturen og hinanden. Vi har for en tid teknologisk været i stand til at gøre stort indhug i jordens ressourcer for at understøtte vores forbrug; i fremtiden må vi ændre spillereglerne, så vi beskytter det økosystem, som vi er en del af.

Læs også: Sådan er sammenhængen mellem din forsyningskæde og biodiversitet

På samme måde fremhæver forfatterne, at vi også oplever et skifte i ledelse. Fremtidens ledelse skal i langt højere grad varetage medarbejdernes trivsel. Det kræver en helt ny form for modige og autentiske ledere, der evner at sætte fokus på medfølelse, empati, tillid, kreativitet og læring – og på egen personlig udvikling. 

Se på ressourceregnskabet
De peger i et interview på, at vi i dag i supply chain bruger løs af ressourcer i form af gas, råvarer, menneskelig energi, trivsel, kompetencer, social kapital med mere, uden at vi giver tilbage. Det skaber i mange tilfælde gode økonomiske overskud til ejerne af virksomhederne; men det skaber også en række meget uheldige effekter i form af:

  • klimaskader,
  • miljøforurening,
  • høje stressniveauer,
  • dårlig trivsel,
  • social ulighed,
  • brud på menneskerettigheder,
  • indhug i millioner af menneskers basale behov verden over
  • og så videre.

”Det er ved at dæmre for mange af os, at vores forsyningskæder er ude af balance og driver rovhugst på ressourcer, og vi tror, at tiden er inde til at skabe forandringer”, fortæller de og supplerer:

”Hånden på hjertet: Hvis du kære læser mærker grundigt efter, er det så din vurdering, at vi i dag har skabt et samfund og en måde at leve på, som fortsat vil give mulighed for, at mennesker og andet liv kan blomstre på jorden i al evighed? Eller sagt på en anden måde: Er det muligt for os at skabe en fremtid, der er af en støbning, som vi eller vores børn og børns børn ønsker at være en del af?”.

Bliv klogere

Dette er del 2 af en artikelserie på 4, der alle har afsæt i bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” (2023) skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. Læs også del 1, del 3 og del 4.

Læs mere om bogen her og køb bogen her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den regenerative forsyningskæde

Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Det er blot mindre ødelæggelse end tidligere. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative værdi- eller forsyningskæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager. Læs her lidt om hvad, hvorfor og hvordan.

Relateret indhold

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

IATF 16949 Specialist

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bureau Veritas Denmark er som de første i Danmark akkrediteret af DANAK til NATO-ordningen AQAP 2110

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams